Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: cc6387b925fad1b7879236629eb21397

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

Denne historien tar leserne med 75-80 år tilbake i tid til en hendelse som fikk oppmerksomhet over hele verden. At saken har tilknytning til Norge, er godt kjent. Men var hovedpersonen også en tur innom Lier?
 
Stalin likte dårlig at den kommunistiske lederen Leo Trotskij på 1930-tallet påpekte at partieliten i Moskva satt med den absolutte makt og hadde tilranet seg privilegier på bekostning av arbeiderne. Ikke lenge etter måtte den sentrale sovjepolitikeren flykte fra hjemlandet.
 
Trotskij fikk politisk asyl i Norge i juni 1935. Han oppholdt seg på Ringerike og i Hurum. Da oppholdsvisumet ikke ble fornyet, måtte han dra videre til Mexico. Der ble han i 1940 myrdet med isøks av en kommunistisk agent.
 
Nå har Terje Bautz i Lier Historielag kommet over et bilde av Trotskij og en av Liers politikere, og bildet gir grunn til noen spørsmål.
 
- På bildet er han fotografert sammen med den politiske skomaker Olsen fra Sylling, sier Bautz. Men en ting er å vite hvem som er avbildet, noe annet å kunne si hvor bildet er tatt. Er det foran et hus i Lier, og i så tilfelle hvilket?
 
- Ettersom Olsen har sykkelen sin med, er bildet trolig ikke tatt i Sylling, sier Bautz. Han legger imidlertid til at skomakeren neppe syklet til Hurum eller Ringerike for å møte Trotskij.
 
Terje Bautz, Lier Historielag og sikkert mange andre er interessert i å finne ut hvor bildet er tatt. Har du et forslag, så skriv det inn i kommentarfeltet.
 
Mer om Trotskij
Lev Davidovitsj Trotskij (1879 – 1940) var en revolusjonær bolsjevik og en marxistisk intellektuell. Han var en innflytelsesrik politiker i det tidlige Sovjetunionen; først som folkekommissær for utenrikstjenesten og deretter som grunnlegger og leder av Den røde armé og folkekommissær for krigen. Han var en av grunnleggerne av det mektige politbyrået.

Trotskij ble ekskludert fra kommunistpartiet og utvist fra Sovjetunionen på grunn av sin opposisjon mot Josef Stalins politikk og maktkonsentrasjon.

I 1935 kom Trotskij til Norge, fikk oppholdstillatelse, men måtte fortsette til Mexico da han ikke fikk fornyet oppholdstillatelsen i desember 1936.

Trotskij i Norge
Les mer om Trotskijs tid i Norge på Terra Buskerud – Historieboka.no

Trotskij ble til slutt drept i Mexico av en sovjetisk agent. Han har gitt navn til trotskismen, som bygger på hans kritikk av Stalins politikk i Sovjetunionen og den offisielle ideologien under Stalin.

Kilder: Wikipedia og Historieboka.no

 
 

 
Forrige artikkel:Toget er gåttNeste artikkel:
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 20. november 2012 12:57: P.F.
Hvis de vet at det er skomaker Olsen fra Sylling er det ikke mulig å undersøke litt mer om han? Kankje hadde han noe barn som fortsat lever? Hvor bodde han i Sylling?

(Kommentaren lagt inn på Facebook)
Tirsdag 20. november 2012 15:04: B.S.
Skomaker Olsen bodde i Østenga, Der bor fortsatt sønnen hans, Arild Olsen. Veien til Østenga tar av fra Asdøl. Men jeg vet ikke hvem skomaker Olsen du mener? Det levde en i Sylling sentrum også som het Peder Olsen, men det er mange, mange år siden.Han døde på 40-tallet.

(Kommentaren er hentet fra Facebook)
Tirsdag 20. november 2012 15:05: P.F.
Tenkte bare hvis faren hadde møt en kjent person da husker de det kanskje og hvor han hadde truffet han.

(Kommentaren er hentet fra Facebook, der Liernetts artikler også publiseres)
Tirsdag 20. november 2012 16:21: B.S.
Det er nok Peder Olsen du er "på jakt" etter. Ingen gjenlevende barn. Peder Olsen bodde i Sylling sentrum. Min samboers bestefar.

(Kommentar på Facebook)
Tirsdag 20. november 2012 16:22: P.F.
Hvis det er hans bestefar på bildet kanskje kjenner din sambo ham igjen? og huset? (Jeg bare tenker høyt ;) )

(Kommentar på Facebook)
Tirsdag 20. november 2012 21:43: B.S.
Jo, det er min samboers bestefar, men han kjenner ikke til historien. Huset vi ser på bildet kan muliges være hjemmet hans i Sylling sentrum sier samboeren min.

(Kommentar på Facebook)
Tirsdag 20. november 2012 21:44: P.F.
Finnes det noe bilder av huset som kan sammenlignes?

(Kommentar på Facebook)
Tirsdag 20. november 2012 22:27: kjell oddvar braathen
Huset står i Meieri bakken 11 og ligger helt inntil veien,det er der sko makker Olsen bodde,huset er bygget i 1911 så langt jeg har kunskap om.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode