Fortsatt mottak, men for hvem?
Flere, men mer positive asylsøkere kan være nøkkelen til fredeligere sameksistens på Lierskogen, der folk er opprørt over asylmottakets fortid og fremtid, mener Tonje Evju og Martin Kolberg.
Det var Lier Arbeiderparti som i går arrangerte et møte der Liers eneste stortingsrepresentant, Martin Kolberg, traff folk som berøres av asylmottaket på Lierskogen.
For Lier Arbeiderparti, som må tilstrebe lojalitet både til regjeringens asylpolitikk og til irriterte folk på Lierskogen, ble det en hårfin balansegang.
Det striden står om
Folk i de direkte berørte delene av Lierskogen har fått oppleve mange uakseptable situasjoner på grunn av asylmottaket. Skremmende enkelthendelser har gitt betydelig mistro til fortsatt drift, og et solid flertall ønsker trolig asylmottaket lagt til en av de sytten kommunene som en møtedeltager hevdet at gjerne overtar.
- Jeg forstår reaksjonene fra naboene på bakgrunn av den dramatiske historien, sa Kolberg, før han gikk over til å forklare at de sentrale myndighetene vil mottaket i Lier. Lier kan ikke nekte myndighetene å opprette og drive asylmottak på Lierskogen. Verden er nå engang slik at mange mennesker av både gode og noen ganger mindre gode grunner søker opphold i andre land. Norge må føre en ansvarlig asylpolitikk, og landets innbyggere må ta konsekvensene av den.
- Det er ikke vår kampsak at det skal være asylmottak på Lierskogen, men vi må gjøre det beste ut av det andre har bestemt, sa Tonje Evju, som leder Lier Arbeiderpartis kommunestyregruppe.
Tonje Evju er Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret, Martin Kolberg representerer Arbeiderpartiet på Stortinget, Geir Granås er leder i Lier Arbeiderparti, og Bård Strand er en av partiets mest erfarne og aktive kommunepolitikere.
Løsningen?
Utfordringen for Martin Kolberg og hans partifeller har derfor vært å finne en løsning som alle parter kan akseptere, og forslaget til løsning ble rullet ut på møtet på Lierskogen samfunnshus i går kveld.
Løsningen er ifølge Kolberg en radikal endring av hva slags klientell asylmottaket skal ha. Mens mottaket hittil har vært benyttet til avviste asylsøkere som må antas å ha et svært negativt forhold til både Norge generelt og lokalmiljøet rundt mottaket, vil alternativet være å bruke mottaket til asylsøkere som har håp om å få bli i Norge og som derfor må antas å gjøre sitt beste for å falle naturlig inn i samfunnet de skal bli en del av.
Kolberg kunne også love ny vei fra asylmottaket, noe som er et prioritert krav fra folk i området, uten kostnader for Lier kommune.
Imidlertid oppnår man som kjent sjelden fordeler helt uten ulemper, og ulempen er at Kolbergs alternativ forutsetter et vesentlig større asylmottak enn til nå, nærmere bestemt rundt 450 plasser.
- Hvis Lier kommune er enig i forslaget, vil det ikke bli noen midlertidig drift av mottaket, sa Kolberg.
Espen Sagvolden (nr tre fra høyre) var en av de mest aktive i diskusjonen etter Kolbergs forslag.
Reaksjonene
Lierskogen samfunnshus er et lokale som ikke uten videre innbyr til jubelrop, og Kolbergs utspill ble heller ikke mottatt med ovasjoner.
De fremmøtte virket lite villige til å se at forskjellen mellom tidligere og fremtidig klientell var avgjørende i forhold til slike saker som hadde skapt bekymring i lokalmiljøet. Flere fryktet alvorlige hendelser hvis over fire hundre asylsøkere med ukjent psykisk tilstand skulle kunne ferdes fritt i nærområdet. Det ble derfor presisert at mottaket vil behøve styrket sikkerhetsbemanning, men flere betvilte at det ville være nok.
Fortsettelsen
Asylmottakets fremtid er selvsagt også gjenstand for en dialog mellom de sentrale myndighetene og Lier kommune, som visstnok ikke var kjent med Kolbergs utspill i går. Det gjør ikke saken enklere.
- Norge må ha asylmottak i dag og i fremtiden, sa Kolberg da han oppsummerte det halvannen time lange møtet, der han selv – etter eget utsagn – deltok som en politisk ombudsmann.
Kolbergs medvirkning da sykehuset skulle legges til Gullaug, ga ikke forventet resultat. Om innspillene hans på Lierskogen kan resultere i noe folk liker, gjenstår å se. Optimisme var det lite av. I går fikk ingen kyss på kinnet.