Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: a9067751c8cee4090f7d9ae11b57e4dd

NOAS reagerer sterkt

En kvinnelig beboer på Lier Ventemottak ble, i følge NOAS (Norsk forening for asylsøkere) ved avdelingsleder Sylo Taraku (på bildet), nektet å bli sendt til sykehus, men leder ved Ventemottaket på Lierskogen, Harald Nesset, er sterkt uenig i påstanden.

En kvinnelig beboer på Lier Ventemottak ble nektet å bli sendt til sykehus. Hun hadde tidligere vært på Ullevaal sykehus for en undersøkelse. Resultatet fra prøvene viste at hun hadde alvorlige problemer med blant annet jernmangel. En overlege ved Ullevål mente at hun måtte til Legevakten med en gang. Ullevaal sykehus tok kontakt med både mottaksleder og med mottakets helsetjeneste, men uten at det hjalp. Også NOAS ved avdelingsleder Sylo Taraku, ba mottaket om å kjøre henne til Legevakten, på bakgrunn av anbefalingen fra Ullevaal, men mottaket nektet det. 

Mottaksleder, Harald Nesset sier til NOAS at de bare forholder seg til helsetjenesten på mottaket. Omsider fikk NOAS kjørt henne til Legevakten på Drammens sykehus, der hun øyeblikkelig ble innlagt på sykehuset for videre behandling (hennes hemoglobinprosent var 5,1). - Vi prøver nå å få henne overført til et ordinært mottak, der hun kan få legetilsyn, sier Sylo Taraku i NOAS

 

Sterk avstand fra påstanden

Leder av Lier Statlige Ventemottak tar sterk avstand fra påstanden fra NOAS` representant om at en kvinne ved mottaket ble nektet behandling. - Dette er kort og godt ikke tilfelle, sier Harald Nesset

 - Jeg er opprørt, sier Harald Nesset. - Jeg er ikke blitt spurt. Ventemottaket har både sykepleier og lege på mottaket. Kvinnen hadde fått time hos legen tidligere i uka, men møtte ikke. Hun var satt opp på ny time til mandag. Vi kan ikke la NOAS eller andre umiddelbart komme inn for å kjøre noen til sykehus. Vi gjør selv avtaler med sykehuset på vegne av helsekontoret når en beboer er syk og henvender seg til oss.  I dette tilfellet fikk vi ingen slik henvendelse fra beboeren, sier Nesset.

- Vi har en utmerket helsetjeneste ved mottaket, som jeg har full tillit til, og i løpet av de seks årene vi har drevet mottaket på Lierskogen har det aldri skjedd at en beboer ikke har fått nødvendig og tilstrekkelig legehjelp. Ved den minste tvil konfererer vi med helsekontoret, eller vakttelefonen dersom det er utenfor ordinær arbeidstid, og sørger for transport til legevakt eller sykehus. Dette er noe som skjer med jevne mellomrom, og vi er godt vant med slike situasjoner, sier Nesset videre.

 

Overprøver overlege

- Kvinnen begrunner at hun ikke møtte til time, fordi hun er blitt fortalt at legebehandling ikke er aktuelt, siden hun likevel skal sendes ut, sier avdelingsleder Taraku. - Hun fikk bare beskjed om å ta paracet..

Sylo Taraku, reagerer på at helsetjenesten ved Lier Statlige Mottak overprøver en overlege ved Ullevall sykehus. Han reagerer også på at han ble truet med anmeldelse til politiet.

Han fikk omsider kontakt med den syke kvinnen og fikk likevel kjørt kvinnen til sykehus til Legevakta i Drammen, der hun umiddelbart ble innlagt fredag kveld og fikk blodoverføring.

- Jeg kan ikke skjønne at Ventemottaket tok sjansen på å la være og kjøre henne til legevakta, fordi hennes situasjon kunne være livstruende. Jeg synes det er høy terskel for å få nødvendig medisinsk hjelp ved Ventemottaket, sier Sylo Taraku.

Forrige artikkel:Flott Lier-innsats i BirkenNeste artikkel:God påske
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Lűrdag 15. mars 2008 15:21: Åshild Hande
Det er forferdelig at et medmenneske skal bli behandlet pÄ den mÄten..vi er alle like mye verdt og alle har rett til legebehandling. At kvinnen ikke mÞtte pÄ legetimen tidl er ikke rart nÄr de allerede har fortalt at hun ikke vil fÄ noen legebehandling nÄr hun likevel skal ut..
Nei, det virker som om det ikke finnes medmenneskelighet lenger,at det eneste myndighetene bryr seg om er Ä spare penger og slettes ikke Ä ta vare pÄ sine medmennesker..sÞrgelig at ting har blitt sÄnn..og en stor skam. Bare man selv har det godt sÄ er det ett fett hvor mye en annen lider...fysj
Sűndag 16. mars 2008 12:30: Nufri Lekaj
Det er beklagelig at mottaket ikke tar ansvar for saken men vil vise om at "mottakens helsetjeneste" var tilstreklig. Her man ser at asylsÞkere generelst loves legehjelp i den tilden de venter pÄ asylsÞknaden (Tryggderettighetene) som for alle oss men man har en annen "prasktisering" av rettighetene soden "de" er her "bare" kort tid og skal sendes tilbake. Saken her bÞr vare en ringebjelle for mundoghetene for Ä se pÄ problemene nÄr det gjelder legehjep for asylsÞkere, i verste fall bÞr man "trekke tilbake" retighetene som er lovet dem som medlemer av Tryggdesystemet.
Mandag 17. mars 2008 01:22: Raman Dhawan
"Det har aldri skjedd"...( noe lignende ), sier leder pÄ mottaket. Det skjedde i dette tilfelle og han mÄ vÊre ydmyk for slike situasjoner der nettopp pÄtrengende nÞdvendig helsehjelp krever strakstiltak. De beste har brent seg pÄ slike situasjoner. VÊr litt ydmyk nÄ, Nesset. Hvi du er opprÞrt sÄ blir jeg faktisk bekymret for hvilken type vurderinger det gjÞres ved pÄtrengende nÞdvendig helsehjelp, der alle mÄ kunne yte hjelp og bistand, includert NOAS.
Mandag 17. mars 2008 11:35: Nina E. Johnsen
Undertegnede er nektet adgang til Lierskogen Ventemottak. En slik episode som vi var vitne til i helgen gir grunn til dyp bekymring. Situasjonen blir enda mer hÄplÞs fordi beboerne nÊrmest er avsondret fra Ä ha kontakt med humanitÊre organisasjoner og andre som Þnsker Ä vÊre ombud. Hvordan skal man nÄ fram til beboere som kjenner seg avvist pÄ alle hold? Det er pÄ tide at hele ventemottaksordningen fÄr en grundig evaluering gjennom en Äpen og konstruktiv debatt! Vi sitter med tilstrekkelig erfaring ved Ventemottaket i Lier, til Ä prÞve disse opp i mot intensjonen i stortingsvedtaket fra 2005.
Mandag 17. mars 2008 13:25: Claude Bernhard
Her er en situasjon hvor flere involverte mot bedrevitende uttaler seg om noe de enten ikke vet noe om eller kommer med direkte usannheter. Dessuten virker det som man fra Liernetts side fremstiller saken uten Ä sjekke fakta. I utgangspunktet fremsettes det direkte usannheter og det gis tavshetsbelagte opplysninger fra Sylo Taraku, hvilket i seg selv ganske alarmerende. I bunn og grunn er det faktisk Norske myndigheter (UDI) som har satt premissene for hvilke tilbud det skal gis til aylsÞkere som har fÄtt endelig avslag og som faktisk oppholder seg ulovlig i landet. Hvis NOAS mener at det er noe galt ved Lier statlige mottak, mÄ de henvende seg til myndighetene og ikke angripe folk, som utfÞrer en jobb i forhold til gitte regler.
Flere artikler

2022 Sylling Hardcode