NOAS reagerer sterkt
En kvinnelig beboer på Lier Ventemottak ble, i følge NOAS (Norsk forening for asylsøkere) ved avdelingsleder Sylo Taraku (på bildet), nektet å bli sendt til sykehus, men leder ved Ventemottaket på Lierskogen, Harald Nesset, er sterkt uenig i påstanden.
En kvinnelig beboer på Lier Ventemottak ble nektet å bli sendt til sykehus. Hun hadde tidligere vært på Ullevaal sykehus for en undersøkelse. Resultatet fra prøvene viste at hun hadde alvorlige problemer med blant annet jernmangel. En overlege ved Ullevål mente at hun måtte til Legevakten med en gang. Ullevaal sykehus tok kontakt med både mottaksleder og med mottakets helsetjeneste, men uten at det hjalp. Også NOAS ved avdelingsleder Sylo Taraku, ba mottaket om å kjøre henne til Legevakten, på bakgrunn av anbefalingen fra Ullevaal, men mottaket nektet det.
Mottaksleder, Harald Nesset sier til NOAS at de bare forholder seg til helsetjenesten på mottaket. Omsider fikk NOAS kjørt henne til Legevakten på Drammens sykehus, der hun øyeblikkelig ble innlagt på sykehuset for videre behandling (hennes hemoglobinprosent var 5,1). - Vi prøver nå å få henne overført til et ordinært mottak, der hun kan få legetilsyn, sier Sylo Taraku i NOAS
Sterk avstand fra påstanden
Leder av Lier Statlige Ventemottak tar sterk avstand fra påstanden fra NOAS` representant om at en kvinne ved mottaket ble nektet behandling. - Dette er kort og godt ikke tilfelle, sier Harald Nesset
- Jeg er opprørt, sier Harald Nesset. - Jeg er ikke blitt spurt. Ventemottaket har både sykepleier og lege på mottaket. Kvinnen hadde fått time hos legen tidligere i uka, men møtte ikke. Hun var satt opp på ny time til mandag. Vi kan ikke la NOAS eller andre umiddelbart komme inn for å kjøre noen til sykehus. Vi gjør selv avtaler med sykehuset på vegne av helsekontoret når en beboer er syk og henvender seg til oss. I dette tilfellet fikk vi ingen slik henvendelse fra beboeren, sier Nesset.
- Vi har en utmerket helsetjeneste ved mottaket, som jeg har full tillit til, og i løpet av de seks årene vi har drevet mottaket på Lierskogen har det aldri skjedd at en beboer ikke har fått nødvendig og tilstrekkelig legehjelp. Ved den minste tvil konfererer vi med helsekontoret, eller vakttelefonen dersom det er utenfor ordinær arbeidstid, og sørger for transport til legevakt eller sykehus. Dette er noe som skjer med jevne mellomrom, og vi er godt vant med slike situasjoner, sier Nesset videre.
Overprøver overlege
- Kvinnen begrunner at hun ikke møtte til time, fordi hun er blitt fortalt at legebehandling ikke er aktuelt, siden hun likevel skal sendes ut, sier avdelingsleder Taraku. - Hun fikk bare beskjed om å ta paracet..
Sylo Taraku, reagerer på at helsetjenesten ved Lier Statlige Mottak overprøver en overlege ved Ullevall sykehus. Han reagerer også på at han ble truet med anmeldelse til politiet.
Han fikk omsider kontakt med den syke kvinnen og fikk likevel kjørt kvinnen til sykehus til Legevakta i Drammen, der hun umiddelbart ble innlagt fredag kveld og fikk blodoverføring.
- Jeg kan ikke skjønne at Ventemottaket tok sjansen på å la være og kjøre henne til legevakta, fordi hennes situasjon kunne være livstruende. Jeg synes det er høy terskel for å få nødvendig medisinsk hjelp ved Ventemottaket, sier Sylo Taraku.