Trenert og sabotert Gullaug
De administrative krefter har vunnet, og de har motarbeidet politikkens legimititet, mener Tonje Evju, leder i Lier Arbeiderparti.
Det har vært STOR politisk vilje til å legge nytt sykehus til Gullaug. Jeg tviler ikke på den politiske vilje verken fra Arbeiderpartiet eller Høyre, men jeg tviler sterk på hvem som egentlig bestemmer.
Min oppfattelse er at administrasjonen i departementet og Helse Sør-Øst har trenert og sabotert Gullaug og de vant!
Dette er farlig i forhold til demokratiet. Velgerne kan kaste politikere ved valg, men de kan ikke kaste en administrasjon. Derfor er tapet av Gullaug sykehus svært alvorlig for demokratiet. Administrasjonen er ikke på valg.
Jeg mener at helsestyringen er ute av kontroll. Styringsstrukturen av sykehus har vært feilslått og tiden er inne for en debatt om styring strukturen.
Om dette kan oppleves som et prestisjetap, så er det er helt underordnet de uholdbare forholdene psykiatriske pasienter i Buskerud har og deres behov for løsning. Det er først og fremst et tap at et sykehus med utrolig praktfull beliggenhet og med samlokalisering av psykiatri og somatisk har gått tapt.
Jeg er redd det kan ta tid før vi får et nytt sykehus. 5 års utredning og 5 års byggetid er vel ikke å ta hardt i. – og hvilke forhold skal pasientene ”leve under” i denne byggeperioden?
FAKTA:
”Begrunnelsen for at tomta på Gullaug ikke kan brukes er at usikkerhet rundt rasfare og kostnadene til nødvendig rassikring er vurdert å være så høye at en snarlig utbygging blir umulig".
Hovedkonklusjonene i rapporten:
"Det er kvikkleire på og utenfor den vurderte tomten. En initialutglidning utenfor tomten kan gi en progressiv rasutvikling inn på sykehustomten.Tiltak som gir tilfredsstillende stabilitet etter gjeldende retningslinjer, er omfattende, men fjerner likevel ikke all fare for at tomten kan bli berørt av et progressivt ras, med alvorlige konsekvenser."
De økonomiske konsekvensene ved kjøp av tomten, er blant annet disse:
"Stabiliserende inngrep og avgraving av terreng på naboarealet i nord og i strandsonen mot Engersandbukta, er kostnadsestimert til mellom 25 og 55 millioner kroner. Totale ekstraordinære kostnader med årsak i grunnforholdene, er estimert til mellom 60 og 145 millioner kroner” (Drammens Tidende).
Jeg kan ikke motargumentere geoteknikere, men jeg er likevel svært skeptisk. For meg virker rapporten som bestilt. Det er jo underlig at dette ikke har kommet fram tideligere. Gullaug har jo vært utredet en del ganger.
Om det var riktig å si stopp for Gullaug. Det hadde ikke vært forsvarlig å fortsette en kamp mot administrasjonen i Helse Sør Øst som hadde ført oss ut i nye og lange utredninger. Det er først og fremst pasientene i området som hadde vært og er skadelidende.