Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ed30bf396a4427edeed5497a623b2fd5

Vil overvåke ungdommen

For å få bukt med ungdomsfylla i Lier foreslår sosialsjefen å leie inn Securitas til å spane på ungdommene.

Sosialsjefen i Lier kommune, Elisabeth Sommerfelt, foreslår å leie inn vektere for å spane på ungdom som kjøper øl.

Vekterne skal følge med i butikkene og stramme opp sløve butikkansatte. Om vekterne tviler på alderen, skal de spørre om legitimasjon.
- Det er et drastisk tiltak, men det kan se ut som om det er nødvendig, sier Sommerfelt til Drammens Tidende.

I løpet av siste halvår 2005 ble det gjennomført flere kontroller i regi av Securitas, og kontrolløren ble bare spurt om legitimasjon 5 av 14 ganger, skriver Drammens Tidende.

Medlem av Helse-, miljø- og samfunnsutvalget, Gunn Cecilie Kristiansen (H), forteller til Liernett at det først og fremst er viktig å diskutere hvem disse virkemidlene retter seg mot.
- Målet i denne saken er å stramme opp de ansatte i butikken, ikke å kontrollere ungdom bare fordi de tar seg en tur på butikken. Da må også virkemiddelet stå i henhold til dette målet og ikke først og fremst rettes mot ungdom som er en helt uskyldig part i det hele.

Gunn Cecilie Kristiansen mener ikke kontrollene som har blitt gjennomført gir noe bevis for at alle ungdommer under 18 år handler øl og rusbrus.
- Bakgrunnen for saken er jo nemlig at Securitas har brukt unge kontrollører,  som kan se yngre ut enn 18 år, men egentlig ikke er det, for å prøve ut hvor mange ansatte som spør etter legitimasjon. Å bruke kontrollører som faktisk  er under 18 år har de ikke anledning til, ettersom det er å fremprovosere en handling. At Securitas på denne måten kontrollerer utsalgsstedene, er for så  vidt greit nok, det retter seg mot de ansatte og kan gi en viss indikasjon  på hvor flinke butikkene er til å overholde lover og regler. Men det gir på den annen side faktisk ikke et bevis for at alle ungdommer under 18 år handler øl og rusbrus, det er en helt annen side av saken. Derfor blir det  også en svært dårlig grunn, å skulle bruke de ansattes lemfeldige omgang med  reglene, for å kunne kontrollere yngre mennesker. Sett i forhold til dette, blir det å sette inn Securitas for å kontrollere en stor majoritet, uskyldige ungdom som ikke gjør annet enn å ta seg en tur på butikken, helt feil, sier Kristiansen.

Forslaget fra sosialsjefen skal opp til behandling under møtet i helse-, miljø og samfunnsutvalget i Lier kommune 22. februar.

- Jeg har ikke prøvd selv, men jeg tror ikke det er så vanskelig å få kjøpt øl her i Lier selv om man er under 18 år. Man har ikke noe å tape om man prøver seg, sier Lasse Haugan Håvet til Liernett. Lasse fylte selv 17 år forrige uke, og vet hva det er snakk om.
- Det er helt latterlig. Bortkastede penger, rett og slett! Man vil ikke kunne hindre ungdommen i å få tak i øl uansett.


- Helt latterlig, sier Lasse Haugan Håvet (17)

Forrige artikkel:Norges lykkeligste hundeeier?Neste artikkel:Alkohol og politikk, paragrafer og logikk
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Fredag 17. februar 2006 20:48: Anders Fossen Nilsen
Lasse er deilig
Fredag 3. mars 2006 22:49: Andrea Katrine Pedersen
Jeg heter Andrea og jeg er 20 år. jeg har en venn som heter Robin
som pleier og være i Lier 2. hver helg. han er 17 år så jeg syns dette er helt latterlig at dere skal drive og selge øl og andre narkokia stoffer til barn og unge under 18 år.

Hilsen Andrea som passer på hva vennen sin får i seg.
Lørdag 4. mars 2006 00:48: Overrasket
Jaha? Visste ikke at det ble solgt narkotika over disk i Lier jeg.
Torsdag 4. november 2010 22:06: <span class="kommentator-sensurert">&nbsp;</span>
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode