Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: d6e0154a8ef2126409691d5da7437d26

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Lierposten skriver i siste nummer at ordfører Ulla Nævestad skriver i en petit på Liernett at hun har fått et forenklet forelegg for å ha snakket i telefonen mens hun kjørte bil. Dette blir på forsiden presentert som en nyhet under overskriften ”Ordføreren fikk bot”. De følger opp med store deler av side 2, ei side som i følge god gammel avistradisjon forbeholdes kommentarer til det viktigste som har skjedd i nedslagsfeltet siden sist.

Nå kunne vi argumentere at ordføreren fikk et forenklet forelegg og ikke bot. Det er dog ikke saken. Saken er at redaksjoner landet rundt sliter med å fylle avisa med annet enn reklame. Nettet gir enorme muligheter, blant annet kan man gjennom andre medier fange opp saker, tidsnok til å rekke deadline.

Dette er ikke noen forherligelse av Liernett, vi gjør det samme selv. Ikke fra Lierposten naturlig nok, der finner vi bare opptil ei uke gammelt stoff, ofte det noen andre skrev ei uke tidligere – opptil 2 uker gammelt stoff med andre ord – resirkulert. Egentlig handler ikke dette om Lierposten heller.

Vi gjorde mer eller mindre det samme da vi tygget opp en uttalelse fra samme ordfører til Drammens tidende og lagde sak om plassering av et eventuelt polutsalg i Lier.

Egentlig er vi glade for at vi har Lierposten. Det er hyggelig å møte Stein Styve ute på bygda til en liten lokaljournalistisk prat. Det er også interessant å se hvordan blekkpressen vinkler saker vi selv har jobbet med. Vi synes også at det er moro at papirentusiastene for første gang skrev ordet liernett i avisa si, etter bare 5 år med ukentlige møter bygda rundt.

I redaksjonen har vi et søkesystem som tipser oss hver gang noen skriver om Lier. Dette gir oss tips om saker vi ikke visste om. Noen ganger er vi så late at vi bare skriver om hele saken og publiserer, uten å tilføye noe vesentlig. På samme måte finner vi våre egne saker drøvtygget hos for eksempel DT. Slik jobber pressen.

Hva gjør så journalistene? Når jeg blar til siste side av Lierposten skjønner jeg hva den konstituerte redaksjonslederen egentlig mente når han kalte blekka si for pengemaskin noen uker tilbake. Det er navngitt seks medarbeidere, hvorav en journalist. Han er i tillegg titulert frilans. Stein Styve lager mange fine saker, men journalister er ikke lenger så viktige i ei mediebedrift.

Det er dette som er den fjerde statsmakt, den som setter dagsorden og er ei vaktbikkje overfor politikere, byråkrater og forvaltning. Mediekonsulenter, grafisk formgiver, redaktør, salgsleder og en bitte liten dæsj journalist. Mon tro hvem som reiser rundt og lager nytt stoff? Mange skylder på Internett når de skal forklare hvorfor andre medier ikke lykkes. Jeg synes det er nærliggende å skylde på mangelen av interessant stoff, uavhengig av medium.

En god sak har alltid interesse, uansett innpakning. Å lage fem høns av ei gammel fjær er bare harelabb, og selv om harelabber var etterspurte i gamle dager, den gang man trodde de brakte lykke med seg, skal det mer enn fordums storhet til for å holde liv i ting som var interessante før en gang.

Kanskje vi i framtida må lette på ræva og gjøre noe aktivt for å spore opp de gode sakene? Kanskje må vi selv ta tak i samfunnsutviklingen og lage godt stoff? Det ville kanskje tatt debatten litt videre fra å diskutere om det er best å lese godt stoff på papir eller nett, eller om man noen gang kan tørke seg bak med et digitalt medium når man går tom for papir på hytta.

Og ta nå ikke dette for kritikk av ei relativt bra lokalavis som genererer økonomi nok til å gi dem et budsjett som er 40 ganger så stort som det vi klarer. Det står respekt av det, og vi er som sagt ivrige lesere av Lierposten.
Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 1. februar 2007 19:20: Mari
Jeg er ivrig leser av både Liernett og Lierposten, og mener derfor jeg kan si meg ganske uenig i denne kommentaren.
Lierposten har faktisk nyheter, ikke bare to-uker gammelt materiale. Selvsagt har de ikke den muligheten som Liernett har til å komme med nyheter når de skjer, men det er da flere ganger jeg leser saker i Lierposten som ikke har stått verken på Liernett eller DT før - men gjør det dagen etter!
Selvsagt er det mye fyllstoff i Lierposten også, men det er det jammen meg også på Liernett og i DT.
Og Lierposten har da flere journalister på boka enn Stein Styve. Om det bare er snakk om frilansere så er det da faste, og gode, frilansere de har knyttet til seg.
Når det gjelder saken om ordføreren tror jeg ikke det var ment som en såkalt hard nyhetssak - mer en artig liten sak med en morsom tegning av ordføreren. Nei, jeg mener det er rom for både papir- og nettavis selv i en liten bygd som Lier, og det regner jeg med andre også gjør.
Torsdag 1. februar 2007 19:53: Tom I.
Hva var det du var uenig i sa du?
Torsdag 1. februar 2007 23:00: rune elven
Helt enig med begge. Dette er som sagt ikke kritikk av Lp - forøvrig et ganske fyldig nummer i dag. Kommentaren går på at det er viktigere å øke et overskudd, enn det er å ivareta medias tradisjonelle rolle i demokratiet. Dette mener jeg er feil, da en mediebedrift tradisjonelt har en større rolle i samfunnet enn ei pølsebu eller en bensinstasjon.
Mandag 5. februar 2007 17:43: Truls Hallingstad
Hurra - her lager jo Liernetts leder enda en ny høne av den gamle fjæra. Truls
Tirsdag 20. februar 2007 13:37: Ragnar
Kan denne setningen i andre avsnitt dokumenteres?:
"Saken er at redaksjoner landet rundt sliter med å fylle avisa med annet enn reklame."
Tirsdag 20. februar 2007 16:06: Torger
Hei Mari!

Leste ditt innlegg nøye først nå. Du sier at du har lest noe på Liernett dagen etter at du har lest det i Lp. Kan du dokumentere hvilken sak eller hvilke saker det er?
Selvsagt er det rom for både papir- og nettaviser. Det tror jeg neppe noen i Liernetts stab er uenig med deg i. Personlig leser jeg både Aftenposten og Dt daglig, og som tidligere frilanser I Lp følger jeg nøye med i utviklingen av den. jeg synes f.eks Stein Styve er en dyktig skribent og en hyggelig kollega å møte på oppdrag.
Men jeg er redd for at mektige eiere begynner å se på inntjeningsevne, hvilket kan gå utover småaviser som Lp. Det ville være synd for Liersamfunnet om det ble borte -- jeg mener Lp og Liernett utfyller hverandre, men nyhetsutviklingen ser ut til at mer og mer av nyhets- og kulturformidlingen vil gå over på nett -- jf papiravisene VGs og Dagbladets nedgang til fordel for nettutgavene --
Derfor KAN vi få en lignende utvikling lokalt i årene som kommer, kanskje til glede for et åpnere samfunn --
Så, Mari og andre lesere av Liernett, velkommen til å delta i utviklingen av en fri og åpen debatt i årene som kommer --
Terskelen for å komme med ytringer er jo langt lavere på nettet enn i papiravisene -- Og så er det aldri "dead-line" --
Onsdag 21. februar 2007 18:25: Rune Elven
La meg presisere at jeg ikke mener Lierposten plagierer noen. Jeg sier at alle aviser i dag driver denne praksisen. Liernett er ikke noe unntak.
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode