Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Lierposten skriver i siste nummer at ordfører Ulla Nævestad skriver i en petit på Liernett at hun har fått et forenklet forelegg for å ha snakket i telefonen mens hun kjørte bil. Dette blir på forsiden presentert som en nyhet under overskriften ”Ordføreren fikk bot”. De følger opp med store deler av side 2, ei side som i følge god gammel avistradisjon forbeholdes kommentarer til det viktigste som har skjedd i nedslagsfeltet siden sist.

Nå kunne vi argumentere at ordføreren fikk et forenklet forelegg og ikke bot. Det er dog ikke saken. Saken er at redaksjoner landet rundt sliter med å fylle avisa med annet enn reklame. Nettet gir enorme muligheter, blant annet kan man gjennom andre medier fange opp saker, tidsnok til å rekke deadline.

Dette er ikke noen forherligelse av Liernett, vi gjør det samme selv. Ikke fra Lierposten naturlig nok, der finner vi bare opptil ei uke gammelt stoff, ofte det noen andre skrev ei uke tidligere – opptil 2 uker gammelt stoff med andre ord – resirkulert. Egentlig handler ikke dette om Lierposten heller.

Vi gjorde mer eller mindre det samme da vi tygget opp en uttalelse fra samme ordfører til Drammens tidende og lagde sak om plassering av et eventuelt polutsalg i Lier.

Egentlig er vi glade for at vi har Lierposten. Det er hyggelig å møte Stein Styve ute på bygda til en liten lokaljournalistisk prat. Det er også interessant å se hvordan blekkpressen vinkler saker vi selv har jobbet med. Vi synes også at det er moro at papirentusiastene for første gang skrev ordet liernett i avisa si, etter bare 5 år med ukentlige møter bygda rundt.

I redaksjonen har vi et søkesystem som tipser oss hver gang noen skriver om Lier. Dette gir oss tips om saker vi ikke visste om. Noen ganger er vi så late at vi bare skriver om hele saken og publiserer, uten å tilføye noe vesentlig. På samme måte finner vi våre egne saker drøvtygget hos for eksempel DT. Slik jobber pressen.

Hva gjør så journalistene? Når jeg blar til siste side av Lierposten skjønner jeg hva den konstituerte redaksjonslederen egentlig mente når han kalte blekka si for pengemaskin noen uker tilbake. Det er navngitt seks medarbeidere, hvorav en journalist. Han er i tillegg titulert frilans. Stein Styve lager mange fine saker, men journalister er ikke lenger så viktige i ei mediebedrift.

Det er dette som er den fjerde statsmakt, den som setter dagsorden og er ei vaktbikkje overfor politikere, byråkrater og forvaltning. Mediekonsulenter, grafisk formgiver, redaktør, salgsleder og en bitte liten dæsj journalist. Mon tro hvem som reiser rundt og lager nytt stoff? Mange skylder på Internett når de skal forklare hvorfor andre medier ikke lykkes. Jeg synes det er nærliggende å skylde på mangelen av interessant stoff, uavhengig av medium.

En god sak har alltid interesse, uansett innpakning. Å lage fem høns av ei gammel fjær er bare harelabb, og selv om harelabber var etterspurte i gamle dager, den gang man trodde de brakte lykke med seg, skal det mer enn fordums storhet til for å holde liv i ting som var interessante før en gang.

Kanskje vi i framtida må lette på ræva og gjøre noe aktivt for å spore opp de gode sakene? Kanskje må vi selv ta tak i samfunnsutviklingen og lage godt stoff? Det ville kanskje tatt debatten litt videre fra å diskutere om det er best å lese godt stoff på papir eller nett, eller om man noen gang kan tørke seg bak med et digitalt medium når man går tom for papir på hytta.

Og ta nå ikke dette for kritikk av ei relativt bra lokalavis som genererer økonomi nok til å gi dem et budsjett som er 40 ganger så stort som det vi klarer. Det står respekt av det, og vi er som sagt ivrige lesere av Lierposten.

7 kommentarer

Torsdag 1. februar 2007 19:20: Mari
Jeg er ivrig leser av både Liernett og Lierposten, og mener derfor jeg kan si meg ganske uenig i denne kommentaren.
Lierposten har faktisk nyheter, ikke bare to-uker gammelt materiale. Selvsagt har de ikke den muligheten som Liernett har til å komme med nyheter når de skjer, men det er da flere ganger jeg leser saker i Lierposten som ikke har stått verken på Liernett eller DT før - men gjør det dagen etter!
Selvsagt er det mye fyllstoff i Lierposten også, men det er det jammen meg også på Liernett og i DT.
Og Lierposten har da flere journalister på boka enn Stein Styve. Om det bare er snakk om frilansere så er det da faste, og gode, frilansere de har knyttet til seg.
Når det gjelder saken om ordføreren tror jeg ikke det var ment som en såkalt hard nyhetssak - mer en artig liten sak med en morsom tegning av ordføreren. Nei, jeg mener det er rom for både papir- og nettavis selv i en liten bygd som Lier, og det regner jeg med andre også gjør.
Torsdag 1. februar 2007 19:53: Tom I.
Hva var det du var uenig i sa du?
Torsdag 1. februar 2007 23:00: rune elven
Helt enig med begge. Dette er som sagt ikke kritikk av Lp - forøvrig et ganske fyldig nummer i dag. Kommentaren går på at det er viktigere å øke et overskudd, enn det er å ivareta medias tradisjonelle rolle i demokratiet. Dette mener jeg er feil, da en mediebedrift tradisjonelt har en større rolle i samfunnet enn ei pølsebu eller en bensinstasjon.
Mandag 5. februar 2007 17:43: Truls Hallingstad
Hurra - her lager jo Liernetts leder enda en ny høne av den gamle fjæra. Truls
Tirsdag 20. februar 2007 13:37: Ragnar
Kan denne setningen i andre avsnitt dokumenteres?:
"Saken er at redaksjoner landet rundt sliter med å fylle avisa med annet enn reklame."
Tirsdag 20. februar 2007 16:06: Torger
Hei Mari!

Leste ditt innlegg nøye først nå. Du sier at du har lest noe på Liernett dagen etter at du har lest det i Lp. Kan du dokumentere hvilken sak eller hvilke saker det er?
Selvsagt er det rom for både papir- og nettaviser. Det tror jeg neppe noen i Liernetts stab er uenig med deg i. Personlig leser jeg både Aftenposten og Dt daglig, og som tidligere frilanser I Lp følger jeg nøye med i utviklingen av den. jeg synes f.eks Stein Styve er en dyktig skribent og en hyggelig kollega å møte på oppdrag.
Men jeg er redd for at mektige eiere begynner å se på inntjeningsevne, hvilket kan gå utover småaviser som Lp. Det ville være synd for Liersamfunnet om det ble borte -- jeg mener Lp og Liernett utfyller hverandre, men nyhetsutviklingen ser ut til at mer og mer av nyhets- og kulturformidlingen vil gå over på nett -- jf papiravisene VGs og Dagbladets nedgang til fordel for nettutgavene --
Derfor KAN vi få en lignende utvikling lokalt i årene som kommer, kanskje til glede for et åpnere samfunn --
Så, Mari og andre lesere av Liernett, velkommen til å delta i utviklingen av en fri og åpen debatt i årene som kommer --
Terskelen for å komme med ytringer er jo langt lavere på nettet enn i papiravisene -- Og så er det aldri "dead-line" --
Onsdag 21. februar 2007 18:25: Rune Elven
La meg presisere at jeg ikke mener Lierposten plagierer noen. Jeg sier at alle aviser i dag driver denne praksisen. Liernett er ikke noe unntak.

Flere saker fra arkivet

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Endelig på nett

20 år etter at Lierposten kom ut for første gang, finner jeg den nå endelig på nett.

Liernett på papir

Nå er det endelig mulig å bruke Liernett til å tenne opp

Lierposten logrer seg inn i politisk pølsevev!

Lierposten skriver sist torsdag om Direktoratets klage på vedtaket i teknisk utvalg ang. Asylmottaket. På lederplass blir vi presentert problemstillingen på en måte som bedre hadde passet seg for en politisk ringrev, enn for en kritisk journalist. Poenget i lederen er at alle skjønner at søknaden ble avslått uten saklig grunn, men at politikere må få lov til å ha "følelsesmessige meninger om hva som skjer og bør skje i eget forvaltningsområde".

- Opplevd sjikane flere ganger

Flere politikere har opplevd å bli hetset på det groveste på internett. Ordfører Ulla Nævestad sier at hun har opplevd sjikane flere ganger.

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Problemer for Lierposten

Lierposten har også store problemer etter brannen på Oslo S

Liernett mest lest i Lier

Liernett har jevn stigning i antall besøkende.

Hverdagen i en lokalavis

Lierposten hadde torsdag besøk av et fjernsynsteam fra Først & Sist-redaksjonen i NRK.

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Ingen leserflukt fra Lierposten

Fjorårets opplagstall for landets aviser ble nylig offentliggjort, og Lierposten kan se tilbake på nok et år med gode og stabile tall.

Vi sjekker partienes hjemmesider

Det er valg – hvilke saker er de viktigste på lokalpartienes internettsider?

- Ingen småaviser legges ned

Det lovte Mecom-sjef David Montogomery da han besøkte Lierposten

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Velkommen til nye Liernett

Velkommen til den tredje versjonen av Liernett. Etter som årene har gått har Internett forandret seg. For å henge med på utviklingen har vi i Liernett forandret både layout, system og organisering. Nå ser du på den tredje versjonen av nettavisa Liernett. Les mer om Liernett og hvem som jobber med prosjektet.

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Ordføreren, Lierbyen og ønskedrømmen

Helene Justad vil redde Liers skrantende sentrum. Til det trenger hun mye drahjelp, men media kan ikke endre fakta.

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Ap, suverent best på nett

Lier Arbeiderpartis hjemmeside er et hederlig unntak, hvis vi ser på de lite oppdaterte sidene til de lokale politiske partiene --

Reisebrev og slikt

Den forrige meldingen om ferie kanseleres herved. Det viser seg at det er nesten like lett å oppdatere siden fra utlandet som hjemmefra. Om noen har stoff de ønsker å legge ut på Lier-nett er det bare å sende.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Ferdig med problemene.

Etter ei fryktelig helg der Lier- nett stort sett har vært av nett, ser det nå ut som om problemene er løst. Vår serverleverandør lover oss at problemene nå skal være løst, og at Lier-nett vil være tilgjengelig.

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Kampen om leserne

Kampen vil stå mellom utenlandskeide Lierposten og det rotekte lierproduktet, Liernett

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Troen på enkeltmennesket.

Hun startet sin politiske karriere i Sandane Unge Høyre. Nå, nesten 40 år senere er hun Liers største kjendis. Troen på enkeltmennesket og personlig frihet under sosialt ansvar har vært ledesnorer i en lang politisk karriere. I dag er hun ordføreren som snakker med folk. Hun svarer på alle henvendelser og tar opp saker folk er opptatt av. Hun vant en knusende seier i det direkte ordførervalget i fjor. Lier-nett har intervjuet Ulla.

Kloakkstank eller spor av fremmedfrykt?

Liernett kommenterer planutvalgets behandling av ventemottaksaken.

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Trengte Lier en nettavis?

Nettavisen Liernett avvikles ved utgangen av 2012.

Grønne Lier?

Vi tar debatten

Hvor stor er en smule?

Det synes å ha vært en smule uenighet om akkurat det på Liernetts sider den siste uka.

Gjør Lier bedre kjent

Distriktets største avis har ofte saker fra Lier. Hele avisa er gratis både på papir og nett.

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

SUTRETE

Jeg leste det innslaget i Lierposten for en stund siden, hvor ordfører Justad klager over at hun tjener for lite.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Lierposten til salgs

Det ryktes at Mecomeide Edda Media er til salgs. Det skal alt ha kommet inn bud på konsernet. Vi gjør oppmerksom på at Liernett ikke har vist interesse – ikke ennå

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Hvor grønt er grønne Lier?

Etter at jeg i en litt fleipete leder skrev at lier er godt inne på SFT si verstingliste, har ordføreren lett og lett. Hvor er lista?

Artikkelkommentarer på Liernett

Informasjon om endret praksis og krav om innlogging for å kommentere enkelte artikler

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Leserkritikk av DT

DT.no, nettutgaven til Drammens Tidende, får kritikk for sin dekning av fartsleken på E18

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Vi sliter litt med serveren om dagen.

Vi beklager virkelig, men vår serverleverandør har problemer vi ikke kan kontrollere. Det betyr at mange av de som kobler seg til nett med telenor eller tiscali ADSL ikke kommer inn på sida.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Lierelva renere enn før?

Resultatene viser at det ikke er økt forurensning på strekningen fra Bilbo til Hegg, sier Nina Alstad Rukke, miljørådgiver i Lier kommune.

Kampen om annonsekronene

Leder: - Å plassere alle egg i én kurv støtter aktivt opp under monopoldannelsen innenfor norsk presse

Brønnpissing i St. Hallvards brønn

Lavmålsjournalistikk fra Odd Myklebust i Drammens Tidende

Ulla tilbake på krakken

Når det nærmer seg sommer tar ordføreren nok en gang med seg krakken sin ut i Lier for å møte liungene.

Lierposten blir britisk

Orkla Media, som eier både Drammens Tidende og Lierposten, ble i dag solgt til Mecom Group i London

Saken druknet i andre saker

- Dersom du ikke ønsker noe oppstyr rundt en sak, så gjør du som flertallpartiene gjorde med svømmehallsaken, uttaler Knut Røssum i Lier Arbeiderparti.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Ulik forståelse for sultestreiken

Høyres gruppeleder, Søren Falch. Zapffe (th) slår fast at streik ikke er noe virkemiddel for opphold i Norge, mens gruppelederne i KrF, SV og Venstre har mer forståelse for aksjonen på Ventemottaket på Lierskogen

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Hvilken avis suger mest?

Vi har testet vitenskapelig

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Når natur møter kultur

Stein Styve og Erik Jacobsen med fotoutstilling

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Fotoutstilling på biblioteket

Styve og Jacobsen med ny utstilling.

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

Liungen har kabalen klar – nesten.

Bare noen dager etter Drammens tidendes oppslag om usikkerhet i Liungens spillergruppe, kom ei pressemelding som skisserer arbeidsgruppa som skal jobbe med å utvikle klubben videre.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Moralens voktere –

Halleluja under lupen ”Norge nekter å gi slipp på halleluja-stemningen i høst.”, skriver VG-nett 17 oktober http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?arti (...)

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Høyresiden forvirrer velgere

- og et rungende nei til eiendomsskatt i Lier!

7 kan miste jobben etter skandalevedtak i planutvalget

Høyre og Arbeiderpartiet ble enige om oppsiktsvekkende løsning på kammerset.

Du skal ikke sove

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud tråkket vel i salaten da hun gikk ut i Drammens tidene og kunngjorde sitt syn på regjeringens økonomiske politikk. Dette vakte som ventet reaksjoner fra arbeidsgiver, og ordfører Ulla Nævestad benyttet i dag sjansen til å kvesse kniven i DT.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Lierdagene for to år siden

I Liernetts store arkiv finner du nærmere 2.000 publiserte saker. Blant annet bilder fra Lierdagene for 2 år siden.

Månedens blomst

Månedens blomst for juli til Arne Ask