Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

”Kritikk er noe dritt, og konstruktiv kritikk ikke et døyt bedre. Jeg hater kritikk!” Ordene tilhører en venninne av meg, og jeg har ledd mye av hennes måte å ordlegge seg på. Ikke mange tør å være like oppriktige. Det er helt sant, nemlig; kritikk er sårende og nedbrytende, samme hvor godt ment det er.

Begrepet konstruktiv kritikk er i seg selv en logisk brist. For når det snakkes om å kritisere eller bli kritisert, betyr det at en eller annen får en negativ dom. Ordet er i familie med et annet nedbrytende ord; å klandre. Hvordan kan det være mulig å klandre noen så det virker oppbyggende og livsbejaende?

Konstruktivt er jo positivt. Det betyr at noe virker fruktbart og gir nye impulser. Konstruktiv kritikk – eller å gi kritikk på en konstruktiv måte? Tror du virkelig at du lykkes med det? Pøh!

Vi vet det, alle sammen. Når vi klandrer eller kritiserer et menneske, er det sjelden oppbyggende for mottakeren, samme hva slags gode hensikter den som sender budskapet gjemmer seg bak. ”I beste mening”, sier vi, og bruker det som et argument for å gyve løs. Snakk om å lure seg selv!

I mediabransjen er vi eksperter på å kritisere. Valla, Yssen og mange flere får sine pass påskrevet. Som mottakere får de fleste problemer med å erkjenne sine egne feil. Stoltheten blir som et uoverkommelig fjell. Kanskje er det ikke så rart?

Så sent som i går fikk jeg høre at jeg er alt for utålmodig. Jeg – for lite tålmodig? For noe tull! Det er de andre som bruker alt for lang tid på ting – det må da være lett å forstå? Der og da er det lett å gå i forsvarsposisjon. Det gjør meg sint at mine nærmeste kritiserer meg, og det sårer meg hvis jeg får kritikk på jobben som dreier seg om min personlighet. De reaksjonene er en del av det å være menneske. 

Jeg er så fullstendig klar over mine svake sider og smertelig oppmerksom på mine svakheter. Så hvorfor må de minne på meg på dette til stadighet? Er det ikke nok at jeg sliter med dårlig samvittighet fordi jeg ikke er den jeg ønsker være – ? Vis barmhjertighet med et stakkars menneske!

I min jobb er kritikk en del av hverdagen. Hver uke går vi gjennom det den enkelte har gjort, og vi peker på hva som kunne ha vært gjort bedre. Det gjør at vi er blitt vant til å ta imot andres dom. I denne prosessen sparer ingen på kruttet, og du har ikke noe valg; du må tåle det. Det rare er at kritikk ikke lenger er så farlig når du får trening i å ta imot den. Målet er jo at vi skal bli bedre og lage et enda bedre blad, og det er motiverende. At kritikken går på fag og ikke person, gjør det enklere.

For noen dager siden leste jeg en bok om FEEDBACK. I den står det at alle mennesker har et behov for å bli sett på en positiv måte. Selv om voksne ikke lenger bruker ordene ”Se på meg nå”, er det ofte det vi ønsker å rope ut når vi er fornøyd med oss selv. Vi ønsker å bli sett for det vi gjør bra.

En måte å se andre på, er å ta med det som er positivt når du gir kritikk.  ”Jeg synes du er en flott og flink person, men akkurat nå er du gått over en grense”.  Eller: ”Jeg setter stor pris på deg fordi du er effektiv og arbeidsom, men av og til synes jeg at du er for lite nøyaktig i jobben du gjør”. De setningene liker jeg. Kritikk behøver nemlig ikke å være noe dritt. Blir du samtidig minnet på at du er verdsatt, er det tvert imot store muligheter for at du vokser på det. 

4 kommentarer

Torsdag 8. februar 2007 14:34: Kame Ramann
Interessant sak, men jeg er ikke udelt enig.

"People ask for criticism, but they only want praise", skrev W. Somerset Maugham.

Etter min (og tydeligvis Somerseth Maughams) mening er "kritikk" å oppfatte som en objektiv beskrivelse, men over tid er nok ordet i mange sammenhenger blitt nærmest ensbetydende med negativ kritikk. Men slett ikke alltid.

Et unntak er f.eks. filmkritikk, som jeg tror de fleste ikke vil oppfatte som negativ eller positiv før de har lest eller hørt omtalen.

Mente ikke å kritisere noen!
Fredag 9. februar 2007 08:01: Gunnar
Det viktigste for et menneske er, om ikke å bli forstått, så i hvertfall å bli hørt !
Mandag 12. februar 2007 07:50: Kame Ramann
Ja, det er viktig å bli hørt, men på Liernett er det likevel enda viktigere å bli lest, slik du gjorde akkurat nå.
Mandag 12. februar 2007 22:32: De Mon
Her på Liernett er det da langt viktigere å bli følt, for ikke å snakke om smaket og luktet!

Flere saker fra arkivet

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Uro i Liungen

Den siste tiden har det vært en del meninger om hva som går galt i Liungen. Noen har gått så langt å foreslå kandidater til trenerjobben på klubbens hjemmeside.

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Artikkelkommentarer på Liernett

Informasjon om endret praksis og krav om innlogging for å kommentere enkelte artikler

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Brit Bildøen på Tranby

Forfatteren, Brit Bildøen, var fredag på besøk hos niendeklassingene på Tranby. Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen har som vanlig intervjuet forfatteren

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Mye frustrasjon i Liungen

Treneren for Liungen Roy Tommy Tollefsen gikk i dag ut og kritiserte mangel på samarbeid innad i klubben. Han sier han har hatt et flott år med laget, men at han nå takker for seg. Tollefsen kritiserer også at han ikke har fått avklart sin egen situasjon i klubben, og at han har manglet retningslinjer og feedback fra et styre han betegner som lite edruelige.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Nå skjer det endelig noe!

Etter mye om og men, er ”nye” Lier-nett på nett. Den nye versjonen er fortsatt litt ”under konstruksjon”, men vil ganske snart fungere som normalt.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Ny visjon fra Liungens styre

Liungens styre la i går kveld ut en visjon om at klubben skal være norges beste innen 2010.

- Mye bedre dere!

Engasjementet var på topp hos instruktør Turid Jørgensen Rivrud som sammen med kollega Bent Bredesen og niendeklassingene ved Lierbyen skole øvde før premièren på årets musikal.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Oppfyller partiprogrammet

- Jeg registrerer kritikk for at Høyres gruppe opptrådte samlet under avstemmingen om kultur i Lierbyen, uttaler gruppeleder Søren Falch Zapffe som her imøtegår kritikken.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Syllings mann i Tippeligaen

I morgen utsetter han seg nok en gang for tilrop og høyrøstet kritikk

En moderne gapestokk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Leserkritikk av DT

DT.no, nettutgaven til Drammens Tidende, får kritikk for sin dekning av fartsleken på E18

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

Blått lys for Liungen?

Drømmen om fortsatt toppseriespill henger i en tynn tråd for Liungens damer. Laget har ett fattig poeng mot dumpekandidaten Sandviken. Mot middelmådige Klepp og Team Strømmen har ikke Liungen scoret – bare sluppet inn – i bøtter og spann. Mot Fløya var de ett mål unna Norgesrekord i tap. Hvorfor henger ikke Liungen med på dette nivået?

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

- Fakta ikke kommet fram

Det sier Kay Evensen, administrerende direktør i Bauhaus, som svar på kritikken av firmaets utbygging på Liertoppen

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Hvilken avis suger mest?

Vi har testet vitenskapelig

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

- Amatørarrangement!

Sindre Jansson Haverstad fra Tranby var ikke alene om å uttøve kritikk av italienernes opplegg for dagens Ski-o-tour.

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Stor takk til Lier

Krf s gruppeleder Brynhild Heitmann ønsker å sitere en mottaksleder fra Nordre Land for den profesjonelle mottakelsen unge flyktninger har fått av Barneverntjenesten.

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Bevaring av orkideer i Lier

Innlegg fra Nils Johan Rønniksen om kommunens graving bak Heia skole

Kritikk til feil tid

- All respekt for andre meninger, men den negative kritikken kommer på feil tidspunkt, men jentene har tacklet det fint, sier asssienttrener Glenn Kleven før Liungens kamp mot Grand, Bodø i moregn kveld.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Liernett.no er kun en amatørmessig blogg

Sagvolden (H) mener det er dumt at Liernett ikke holder mål og dessverre ikke tegner til å bli et forum for diskusjon av politikk i Lier.

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Allers, Tufte og Liungen

Hvorfor er det så lite fotball i Allers og så mye såpe på tv?

Knut Vollebæk og Vice Versa

På søndag kommer tidligere utenriksminister Knut Vollebæk til Lierskogen kulturkirke. Det gjør Vice Versa også.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Grønne Lier forsvinner

Mens det jubles over støtte til tøybleier, forsvinner de grønne liene i Grønne Lier bit for bit.

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Frode Kyvåg som motivator

For andre året på rad arrangerer Demensteamet i Lier kommune et Kick-Off for demenskontaktene i Lier kommune

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Unødig uklarhet om anbud

Tildelingen av markedsføringsoppdrag for Lierdagene svekker folks tiltro til Lier kommunes anskaffelsesrutiner.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Lier Kammerkor i Frogner kirke

Vakker og stilig førjulskonsert

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

LIER DRIFT

I følge en artikkel i Lierposten i dag, så har Lier Drift store problemer med kunne opprettholde en forsvarlig drift på sitt arbeid.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Kloakkstank eller spor av fremmedfrykt?

Liernett kommenterer planutvalgets behandling av ventemottaksaken.

Reis smartere, men hvordan?

Det er prisverdig at Buskerudbyen forsøker å forbedre kollektivtrafikken, men det er meningsløst å bruke hundretusener på reklamekampanjer som skaper inntrykk av at forbedringene allerede er på plass og at det nå er opp til de reisende å skjerpe seg.

Den magiske lille hvite ballen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Idrett som flerkulturell arena

Hvordan bidra til enda bedre integrering gjennom idretten? spør Venstres 4. kanditat i denne artikkelen

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?