Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Trinsemannen

Magasinterroren er over oss. Nei, jeg tenker ikke på redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet, kristenfundamentalisten som har blitt kjendis på å gjøre narr av noe som er hellig for en stor del av menneskeheten - også han da gitt. Men det gjelder alle bilagene som ligger som feite magasininnlegg i avisene. Liker du oliven? Drikker du spansk eller italiensk vin? Hvordan virker en fallskjerm? Slik virker toalettet. Koser du deg virkelig på fredagskvelden? Har du det bra? Eller hvor ville du helst vært? Eller hvem er ditt idol? Kom katten hjem i går? Pludre, pludre …….

Slik blir vi overøst med overskuddsinformasjon fra ei papirpresse som sliter for å få folk til ikke å brette sammen avisen for godt. Det er ikke stort mer enn ti år siden Aftenposten trakk tilbake det tradisjonsrike A–magasinet.  Det  ble for dyrt og ga for liten avkastning til styrtrike eiere. Aftenposten satset på nyheter og kommentarartikler, bolig og reiselivsannonser. Så kom nettavisene. Avisredaktørene skjønte at det var lite å selge på slagordet: ”Først ute med det siste”. Dagbladet kunne for et par år siden blåse støvet av sitt gamle varemerke: ”Dagbladet alltid foran”, og satset stort på et livsstilsmagasin med digitale bilder. Der kan vi med verdens feiteste lommebøker lese  hvordan vi får mest mulig ut av vår tiltenkte tid på jorda - hvordan vi kan  drikke oss på en snurr på årgangsvin og hente  næring til drømmene våre om å oppleve late dager under palmesus og sol. Velillustrerte artikler som gir  drahjelp til annonsører som spekulerer i å kanalisere folks behov i bestemte retninger.

Dagbladmagasinet ble en suksess og dermed la andre aviser seg på hjul. Selv de små lokalavisen prøver etter fattig evne å surfe på magasinbølgen. Alt for å kompensere synkende opplag.
Ideen, unnskyld konseptet, er at vi som magasinlesere skal bli mer bevisste, bli mer interessante som samtalepartnere og bli mer trendy og oppdaterte, men framfor alt vekker lesningen behov og gjør oss til heftigere konsumenter.
”Solid bakgrunn for egne meninger”, het det engang da gamle tante Aftenposten i Akersgata skulle gjøre seg lekker. Men for en som er litt opp i åra er det slik at livet selv gir vel så god referanseramme når det gjelder å vurdere samtida.
For oss var magasinene noe eksklusivt, vi leste Aktuell eller NÅ alt ettersom. NÅ hadde mer glamourstoff og var for fiffen. Aktuell stod mer til venstre og satset mer på kulturstoff. Der skrev Aksel Sandemose, og hans petiter måtte vi få med oss. I kjelleren har jeg fortsatt utvalgte numre, dessuten hauger med A- magasiner og et titalls årganger av Time. Som ung lærer brukte jeg flittig magasinene i undervisningen, klipte ut og satte i permer. Og dessuten fins det i reolene der nede en koffert med utklipp etter bestefar fra diverse magasiner på venstresida. Det hender jeg tar fram kofferten når jeg er i ferd med å glemme hvem som la grunnlaget for velstanden hver og en av oss nyter godt av.

Nå stresser magasinene meg Jeg får dårlig samvittighet når jeg på lørdagskvelden med rødvinsglasset i hånda sovner foran TV`n i et hav av aviser der uleste magasiner stikker opp som fargerike bøyer i all trykksverta. Når jeg senere vakler i seng, stiller jeg den indre klokka på tidlig vekking. Jeg må få avslutta magasinene før jeg ved soloppgang tar turen til postkassa for å hente inn søndagsavisene med bilag av alle slag.

Tida er inne for å ta magasinenes budskap på alvor, som jo er å finne fram til det gode liv, søke ro og stillhet og møte seg selv. Jeg vil være til stede i mitt eget liv Jeg vil drikke vinen min for å få det til å svinge litt i bollen uten å måtte tenke på årgang, smak og opprinnelse. Jeg vil høre på musikk uten først å måtte konsultere musikksynsere av alle slag. Jeg vil lese ei bok i stedet for anmeldelser og sprø forfatterintervju.

Jeg har delvis frigjort meg fra magasintyranniet. I dag tidlig festet jeg nye trinser på stavene mine, men ikke uten å samtidig kaste et skråblikk på hovedoppslaget i ukas A-magasin: - Bedre å være flink enn dum. Jeg måtte bare finne ut hva som lå bak det sensasjonelle oppslaget. Og i et forsøk på å gjøre to ting på en gang, ble trinsene satt på bak fram. Noe som er mulig med dagens trinsedesign, men umulig å gjøre om igjen. Likevel dro jeg til skogs. Trinsene tiltrakk seg naturlig nok en del oppmerksomhet. Og jeg merket at mange kom i tanker over hva de så. Lå det noe mer bak? Var trinsemonteringa en del av montørens livsstil, en annerledes måte å ordne hverdagen på som igjen førte til  høyere grad av velvære og mindre ubehag? Her måtte det ligge en del løskrutt til magasinfloraen. Så kjære magasinredaktører, jeg stiller meg til disposisjon, men altså, jeg gidder ikke lese det dere skriver.

Flere saker fra arkivet

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

Ukens petit: "Ode til hengekøya!"

Ukens petit er ved Ingvild Prytz Lerberg, Sylling, student, for tiden i Trondheim.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Impuls, ny gratisavis i Lier

Men også i Røyken, Drammen og Asker. Avisen har et opplag på 50 000.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Det viktigste først

Ukens andre petitskribent Ulla Nævestad skriver her om prioriteringene av stoff i de største avisene ---

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Foreldrene har hovedansvaret

I ukens petit skriver Nina E. Johnsen om mobbing

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Thank you for the music!

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling, ordfører i Lier.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Kommentar til trostemassakeren i sommer

Det ene henger sammen med det andre og lager et nettverk som får oss til å forstå hva det hele dreier seg om. Det begynte med en kommentarartikkel i Aftenposten. I en tid med synkende interesse for miljøproblemer, slo artikkelforfatteren fast at kirken måtte slå ring om skaperverket. Kirken skulle være en troverdig drivkraft i miljødebatten.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Das Kapital

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet