Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Happy Man!

”Jippi, jeg er en heldiggris!” -Jeg har faktisk denne følelsen når jeg våkner om morgenen. Da jeg fylte 50 år, ringte de ifra et radioprogram for å intervjue meg, og de ba meg velge en sang de skulle spille. Jeg valgte ”Happy Man”. Grunnen til at Jan Kjærstad er så glad er ikke kun fordi han fikk komme på besøk til oss på Tranby Skole, men fordi han får ha det yrket han aller helst vil ha. Forfatter.

-Et mirakel! Slik beskriver Jan Kjærstad følelsen av å holde sin første bok i hånda. Enda det har gått 26 år, husker han dette godt. -Det var jo et elendig cover, men den følelsen av å holde i noe materielt, og helt konkret, som jeg hadde laget, og som kom til å vare så lenge papiret holdt, den følsen var fantastisk. Jeg er jo egentlig en litt sjenert type, så jeg turte ikke gå å se på den i bokhandelen, selv om jeg har sett andre forfattere gjøre det. Men da forlaget gav meg et eksemplar, litt før boka ble gitt ut, da var det stort!

Det første, er viktig for Jan Kjærstad. -Av alle prisene jeg har fått, er andreplassen i Samtidens novellekonkurranse den gjeveste! Fordi den var den første prisen jeg mottok. Det var jo helt uvirkelig da Haldis Moren Vesaas ga med beskjed om at jeg hadde fått en andreplass. Bidraget mitt var en novelle som het ”Voldtatt”, den har aldri stått på trykk i noen bok, men var altså den første jeg mottok en pris for. Det mye annet som har fått stor betydning, kun fordi det var først. Jeg har sett Niagara Falls, verdens flotteste foss, men den imponerte ikke mere enn den bittelille fossen jeg så i min barndom, som da virket kjempe stor! Han demonstrerer med armene hvor stor den egentlig var. Mellomrommet mellom hendene hans gir kanskje plass til alle de bøkene han har skrevet? Dem er det 15 stykker av.

-Fordi jeg er født og oppvokst på Grorud i Oslo, er Oslo mitt lille univers! Sier han, med den behagelige stemmen. Dette med det første gjentar seg igjen. -De viktigste reisene er de såkalte dannelsesreisene, før var de jo vanlig at borgerskapet reiste til Paris, London eller New York. For å bryte ut. Min eldste datter var nettopp på en slik tur til Asia. Det er nok de reisene som virkelig løfter deg, og lar deg se ting i et nytt perspektiv. -Jeg reiser jo litt for å gjøre researsh, men mest for min egen del. Ting jeg opplever på reiser, kan jeg få bruk for i en bok 10 år seinere.

Noe annet Kjærstad har fått bruk for seinere, er teologi studiet. Han studerte teologi ved universitetet i Oslo, og på spørsmål om hvor viktig religion er for han, svares det -Vi som har litt erfaring fra venstre-sida, har jo opplevd hvordan religion blir undervurdert og feid bort. Men alle mennesker har en nysgjerrighet, de søker etter noe. Derfor er religion viktig. Det kan være et greit svar på ting.

- Jeg har jo fått mye av å ha studert teologi. Det var vel egentlig bare flaks at jeg valgte å studere noe som kunne komme så sterkt tilbake til meg i forfatteryrket. Det er veldig interessant med fellestrekkene i de forskjellige religionene. Alle mener jo at de selv, og bare de, har rett, og det at man ikke skal kunne tro på noen andre guder. Folk myrder jo hverandre på grunn av dette. Da kan man spørre seg, er det en slik gud jeg ønsker? Men teologi er veldig spennende, alle historiene! Ta for eksempel Hinduismen, alle fortellingene om de forskjellige gudene, det er jo skattkamre!

Jeg har lekt litt med ideen om å skrive en roman om en som skaper en ny religion. En som skaper noe helt nytt, og får tilhengere. Jeg har en egen mappe på mac’en min som heter ”Romaner”. Den er full av ideer til nye romaner, jeg har en annen idè som går ut på at en prest plutselig under en gudstjenste mister troen. Men han fortsetter som prest og døper barn, begraver de døde og fortsetter å hjelpe folk. Selv om han ikke tror på noen gud lengre. Jeg har mange slike skisser.

Kjærstad forteller videre om de bøkene han har skrevet. Vi kommer inn på boka ”Homo Falsus”. -Homo Falsus er den mest selvlboigrafiske boka mi, og den var derfor lett å skrive. Mitt liv i 1984 var slik som i boka. Jeg spilte i et band. Jeg var også aktiv i SV, så dette med kvinneaktivister var jo heller ikke helt ukjent. Grunnen til at jeg har valgt en kvinne som hovedperson i denne boka, er at jeg må få det hele litt difust i avstand fra meg. Denne boka kretser jo mellom tre ting, musikk, politikk og akademia. Det er en veldig gå på-kraft i den. Jeg synes ikke det er ekkelt å dele meg selv med leserne på denne måten. Ingen tror jo at det er meg det handler om. De tror det er bøkene om Jonas Wergeland som er de selvbiografiske, sier han og ler.

På spørsmål om det kunne blitt endra en bok om Jonas Wergeland, svarer forfatteren at det kunne blitt hundre bøker til om Jonas. Og også noen om Jonas sin kone, Margrethe. –Jeg føler at Margrethe er den jeg er minst ferdig med, jeg merket med en gang jeg begynte å skrive om henne, at dette var en kvinne jeg var veldig nysg,jerrig på. Hele historien hennes er ennå uskrevet. Fortellerstemmen her, kunne vært henne selv, som en dagbok. Eller kanskje datteren, som er fortelleren i en av bøkene om Jonas Wergeland. Eller kanskje lydopptak, av intervjuer med henne, skrevet ned?


Jan Kjærstad er opptatt av slagordet til Apple; Think Different. Han skriver annerledes enn de fleste andre forfattere. Likevel har bøkene hans blitt valgt ut til hovedbøker i boklubbene. –Jeg tror alt handlet om tiden jeg debuterte i. Min første roman ble en hovedbok i bokklubben. Og det var nok bare flaks. Det har med tiden og gjøre, hvordan ting utviklet seg politisk. Folk var klare for noe nytt. Det er ikke sikkert jeg hadde slått så bra an om jeg hadde debutert i dag. Det finner jeg jo aldri ut av. Man kan jo, heldigvis, ikke leve livet om igjen. Ikke parallellt i alle fall.

Forfatteren tenker annerledes, skriver annerledes og er kanskje en annerledes far? -Jeg kommer ikke fra noe bokhjem, og det ble aldri lest eventyr høyt på sengekanten. Jeg leste i Donald. Jeg leser heller ikke eventyr for mine barn, men finner heller på fortellinger. Muntlige historier, sier han, og begynner plutselig å rydde litt i arkene fra kladdeboka jeg har lagt foran meg. -Det kan være at jeg gjenforteller en bok jeg har lest og forandre litt på ting. Så vil de høre mere om forskjellige figurer i fortellingene, og vi fortsetter.

Men jeg vil ikke skape noen slike ritualer, fordi jeg vil jo helst at de skal sove. De fleste eventyr er jo ganske lange. Og barn går jo ikke lei. Mine to minste barn er nå på Albert Åberg-stadiet, og jeg kunne sikkert lest historien om ”Ikke rør sagen, Albert” 700 ganger, uten at de ville gått lei. Men voksne går jo lei av å lese det samme om og om igjen, så da kan jeg heller dikte noe videre ut ifra en detalj på en av illustrasjonene eller lignende. Jeg har jo to voksne barn også, og jeg var nok flinkere til å lese for dem.

De fikk også Donald, så jeg har 20 stappfulle permer hjemme! Men det er nok Jan Kjærstad som er mest entusiastisk når det gjelder Donal Duck & Co. –Jeg har et Carl Barks library hjemme, alle de tøffeste historiene på engelsk, det koster egentlig 30.000, men det var en fyr som tilbydde meg det for 15.000, da måtte jeg jo slå til! Sier han stolt.

Men Carl Barks er nok en av de få som får et eget bibliotek hjemme hos Jan Kjærstad. Han leser nemlig som regel kun en eller to bøker av en annen forfatter. –Jeg har blitt så kynisk at jeg kun rekker å lese en eller to bøker av de forskjellige forfatterene. Livet er for kort til å få med seg alle de store.Det er ikke slik med film da. Når jeg er helt blank, altså tømt for ideer, legger jeg meg ned på sofaen og ser en film.

I og med at jeg nå har små barn, har jeg måttet blitt litt selektiv, så venner og kino blir ikke så høyt prioritert som før. Men dvd-er kan jeg sette meg ned å se når som helst, det er jo så tilgjengelig, bare å åpne coveret! Og jeg kan gjerne se ti filmer av samme regisør. Robert Talkman sine filmer for eksempel, fascinerer meg, og jeg har sett alle han har laget. De fleste lager jo ikke så mye mer en ti filmer. Bortsett fra Woody Allen og Ingmar Bergmann, som unntak kankskje, de er også store filmskapere.

Når Jan Kjærstad er på jobb, starter han rundt 9:30, det er da han skriver best. Han starter med de gode punktene. Eller kanskje bare pusser på noe han liker. De vansklige delene, som er harde å skrive, kommer av seg selv etter hvert. Skriveprosessen slutter vanligvis rundt kl. 13:00. Da avslutter han med å svare på e-poster fra lesere og andre.

-Akkurat nå gleder jeg meg til å være alene. Det blir en slags luksus, det å kunne slippe alt. Jeg er så heldig at jeg har både et sommerhus, og ei hytte der jeg kan være helt alene. Jeg får da også fram viktige deler i historier jeg jobber med, fordi jeg er så skjerpa når ingen kan forstyrre meg. Men jeg har det jo godt med andre og. ”Jippi, jeg er en heldiggris!” Jeg har faktisk denne følelsen når jeg våkner om morgenen. Da jeg fylte 50 år, ringte de i fra et radioprogram for å intervjue meg, og de ba meg velge en sang de skulle spille. Jeg valgte ”Happy Man”.







Bibliotek Litteratur

Flere saker fra arkivet

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Norges første el-bil med blålys?

Drammensregionens brannvesens nyeste bil er en el-bil! Bak rattet: Overbrannmester Robert Kjærstad-Petterson.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Brit Bildøen på Tranby

Forfatteren, Brit Bildøen, var fredag på besøk hos niendeklassingene på Tranby. Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen har som vanlig intervjuet forfatteren

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Bokmarkedet

Noen fotnoter

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Bidragsevne versus Bidragsvilje

- Hvem legger ut for "Poden" når far ikke betaler for sine barn? spør Elin Fauske i ukens petit.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Reidar Kjeldsen nekter å bli voksen.

Reidar Kjeldsen nekter faktisk å bli noe annen enn han selv har tenkt å bli. Synd og skam. Denne Kjeldsen er tydelig en som ikke tar viktige ting så alvorlig. Men en ting skal han ha, forfatterbesøket på Sylling skole ble en suksess – mye på grunn av en del hyling og roping.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---