Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser. I de 30 åra som har gått siden den gang, har han skrevet omlag 30 bøker. Forfatterskapet kan deles inn i seks hoveddeler: Som nevnt startet han som lyriker. Senere har det det blitt 5 diktsamlinger til. Videre har han skrevet en romantrilogi i et erkjennelsesteoretisk tekstlandskap (Dverghesten, Nullpluss og Sølvhjerte.

I 1995 kom en barnebok fra hans skuff. I alt har det blitt fire barnebøker. I romenene Bastionen, Mengele Zoo og Himmelblomstreets muligheter, Prost Gotvins Geometri og Afrodites Basseng, tar han opp aktuelle samfunnsspørsmål.

Han er imidlertid mest kjent for sine bøker om detektiven Fredric Drum. I alt ti historier hare det blitt siden starten i 85. I tillegg til dette og kanskje som en overgang mellom lyrikken og romanene, har han gitt ut to novellesamlinger.

Tranby bibliotek

Les også En indianer fra Nord - Østerdalen. Møte med Gert Nygårdshaug på tranby bibliotek 20. april 2000

Skrevet av Thorvald Lerberg

Vi begynner med begynnelsen. For når det er forfatterbesøk på Tranby lager gjerne musikklærer David Rivelsrud sammen med elevene en fint avstemt innledning til hovedprogrammet. Nå var det to klarinetter, gitar og seljefløyte som ga tonefølge til noen av Nygårdshaugs tekster. Et variert instrumentutvalg som gjennom forskjellige typer musikk gjenspeilte det kontrastfylte, og den store spennvidden i Nygårdshaugs dikting.

Dette er god pedagogikk og bør absolutt være noe å ta med seg i jakten på den gode skolen. Nygårdshaug hadde elevene med seg fra første kapittel. Han var fortelleren, formidleren som satt inne med de gode historiene og som ga dem videre på en engasjerende og interessant måte.

Det begynte med oldemors historier ved vogga. Tynset må ha vært stedet Asbjørnsen og Moe glemte. Men Nygårdshaug har gjort jobben for dem, og vi anbefaler alle å supplere de klassiske eventyrbøkene i hylla med Nygårdshaugs samlede.

Før han var tjue fikk han antatt diktsamlingen ”Impulser”. I likhet med mange unge på 60 og 70 – tallet sto også Nygårdshaug på siden av "the establishment". Så ble det romaner, nærmere 20 stykker hittil. Nygårdshaug er ingen tråkig intellektuell som skjuler seg bak flere lag med akademisk dannelse, og som lar bøkene merkes av det. Det fins nok av forståsegpåere i litterære miljøer som til og med vil rynke på på nesa av hans navnvalg på romanfigurene, slike som Bersvend Akkbakken og Skarpstein Olsen. De er sentrale figurer i den siste kritikerroste boka, ” Den balsamerte ulven”
- Det er nysgjerrigheten som driver meg, sier han. Ikke nødvendigvis det å trenge til bunns i en sak, finne de rette svarene. Viktigere er det å finne forklaringer som ikke virker for usannsynlige for den menneskelige tanke. Oppveksten på Tynset har satt varige spor, og han kan ikke fri seg fra den. Lange filosofiske utredninger kan gjerne ende i en platt bygdevits eller et folkelig munnhell.
Å lese Nygårdshaug er som å stå i en gotisk katedral mens pateren messer ei barneregle. På en stein i gulvet får hovedpersonen øye på skrifttegn fra en fremmed kultur, og ved inngangen står Jularbo med Cadillac klar til å kjøre han hjem til gårdsbruket. Nygårdshaug er en altetende feinsmecker med en glupskhet som setter sterk smak på både form og innhold i det han skriver. Bøkene har en dobbelthet som det trengs tid å venne seg til. Når intoleransen og trangsynet driver han ut, når Dyret i åpenbaringen aldri blir annet enn et par skabbete ulver inne på fjellet, og festdrikken blir hjemmebrent, slår han strikken rundt livet, hekter den til låveveggen før han slipper seg - gjerne jorda rundt.

Mest hjemme hjemmefra har Nygårdshaug følt seg i Sør-Amerika. Norsk bygdehumor har kanskje noe til felles med søramerikanske litteraturtradisjoner. Nygårdahaug er klart påvirket av latinamerikansk skrivekunst. Ofte er setningene lange, og på sidene forteller han at virkeligheten er en mental tilstand. Bindsterke verk viser at han er oppriktig engasjert i uretten i Amazonas. Og når han forteller om avbrenning og mord i regnskogen , skjønner vi at dette kan han. I det han skriver ligger en dyp og ekte følelse for natur og økologi. En respekt for jorda og alt som lever på den – til og med for menneskene. Han fanget alle med fortellingen om indianergutten som opplevde å få se foreldrene bli drept og landsbyen brent ned.
Nå fikk jeg lyst til å lese mer. Jeg hadde tidligere reagert på noe hos han som jeg vel anså som stilbrudd, noe som gjorde at jeg ikke helt greide å plassere han. Men slik er virkeligheten, sier Nygårdshaug. – Det jeg ikke helt har greid, er å skildre livets ondskap. Den overgår virkelig all menneskelig fatteevne, fortsetter han.

Under rsearcharbeid i Sør-Amerika har han blitt ranet flere ganger. En gang skulle han skytes i ryggen, men kula traff leggen. Slikt er greit å nevne, og det interesserer elevene. Den hardkokte romanforfatteren smir litteraturen ut av egne erfaringer. Og alle følger med. Fru Monsen på biblioteket som har forhåndannonsert, lagt ut bøker av forfatteren på eget bord og hengt bilde i vinduet. Lektor Lars Kolle har ordna med uspretta bøker til signering og styrt med det praktiske. Nå får han bekreftet noe han alltid har sagt, - nemlig at litteratur er viktig.


Og ved forfatterlunsjen er vi enige om at St. Hallvardlegenden egentlig ikke er så mye å skryte av. Men Nygårdshaug fascineres desto mer over dypvannsrøya i Holsfjorden, og han innrømmer at en draggetur etter den,  kunne vært en kjærkommen avveksling fra de utallige fisketurene etter harr i Glomma. Det ringer. Nygårdshaug tar på seg cowboyhatt og er klar til å gå. Men var ikke han indianer? I hvert fal bor han i Lier.

Thorvald Lerberg

Bibliotek Litteratur

Flere saker fra arkivet

Hjemme hos Nygårdshaug

- Nå spørs det om det ikke er det nye biblioteket som overtar som det sosiale sentrum i Lier, skriver Aftenposten, som har vært på besøk hos Gert Nygårdshaug.

Norges beste bok

Lier-forfatteren Gert Nygårdshaug ligger på topp i en kåring av Norges beste bok.

Liermann har skrevet Norges beste bok

Gert Nygårdshaug fra Lier har i følge en folkejury skrevet Norges beste bok

Møt forfattere på Gamle stasjon

Marit Reiersgård Bredesen og Gert Nygårdshaug (på bildet) er til stede på litteraturaktivitetene på Galleri Perrongen.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Skumringstime i biblioteket

Mandag kveld dempes lysene i Lier bibliotek. Det er skumringstime i samarbeid med Foreningen Norden, og årets tema er Humor i Norden.

Bokmarkedet

Noen fotnoter

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Bibliotek får ny sjanse

Det avtroppende Kultur- oppvekst og undervisningsutvalget vedtok enstemmig å utsette saken om bibliotekstrukturen i Lier til behandlingen av budsjettet for 2008.

Stiftelsen Frogner Menighetshus arrangerer bokmarked for sjuende gang

Inntekten fra markedet er med på å nedbetale gjelda til et av bygdas viktigste hus

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

Tidenes største

Høstens bokmarked på Frogner menighetshus er tidenes største der i gården.

Veteranbilløp gjennom Lier

På lørdag ble veteranbilløpet fra Sandvika til Sundvollen arrangert for 50 gang. Brukbart vær og mange flotte biler gjorde dette til en opplevelse også for publikum.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Lier bibliotek 100 år

”Lier folkebibliothek” ble nemlig opprettet 9. desember 1909 etter beslutning i Lier herredsstyre.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Full krig mellom de største partiene

Liernett kommenterer valgkampen.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Vellykket loppemarked på Tranby

I helga ble Tranby skolekorps tradisjonelle loppemarked avholdt. Tranbyhallen var smekkfull av mer eller mindre velbrukte lopper. Penger og gjenstander skiftet eier i høyt tempo.

Lars Krempig på DOTs høstmøte

Naturfotografen og forfatteren Lars Krempig er sikkert kjent for mange, og nå får du anledning til å se hans praktfulle fotografier

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Glede på biblioteket

- Økningen på bibliotekbudsjettet gjør at vi både kan forbedre mediesamlingen og tilbudet til de yngste brukerne, sa en fornøyd Lasse Henscien til Liernett i ettermiddag

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Tranby bibliotek reddet

Formannskapet sa nei til rådmannens forslag om legge ned Tranby Bibliotek

Edvard Munch – et dikt om livet

Kjærligheten, angsten og døden på Tranby skole. En teaterforestilling om mennesket, mytene og kunsten.

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Program for Lierdagene 2009

Liernett gir deg programmet for Lierdagene 5. til 7. juni

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

Das Kapital

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Lierungdom undervises av åtteåring

Lierungdom på språkkurs i Eastbourne fikk undervisning av 8 år gamle Rachael O’Connor

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Pilotgalleriet med inspirerende utstilling på Tranby

Over en lav sko på Tranby. Skomaker ble ved din lest. Det var før det. Den som i dag satser på å livnære seg som skoreparatør, kan risikere å gå skoa av seg. Det er lenge siden halvsåling var en del av grunnskolens sløydpensum. Likevel lot niende klassingene ved Tranby seg inspirere av skoutstillingen og laget fottøy av alle slag som vel neppe noen gang får bein å gå på (med)

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Finn ukas post!

Omkring i Liers skogsmarker vil det gjennom 26 uker i sommer bli hengt opp en postkasse med ei bok oppi ---

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Tranby skolekorps på ærefult oppdrag

Tranby skolekorps spilte før premieren på filmen ORPS - the movie på Drammen kino fredag ettermiddag.

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Idealisme og faglig dyktighet

Dette har Øyvind Narjord, langrennstrener i Lierbyga i flere tiår, kombinert på en utmerket måte

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.