Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Påskekrim fra arbeidslivet

Siden midten av 80 tallet har arbeidsgiver jevnlig invitert meg til å delta i arbeidsmiljøundersøkelser. Undersøkelsene har vært anonyme, bare antall deltakere blir registrert.

Trivsel på jobben er viktig. Du skal trives for å produsere eller levere, som vi ofte sier i dag. Med liv og lyst skal du tjene ditt brød. Det har blitt en hel industri å finne ut hvordan forholdene er på arbeidsplassen og deretter ved hjelp av innkomne data maksimere trivselen.

Det gjelder å avsløre hvordan det er på den jobben du går til fem dager i uka. Arbeidet skal ikke bare gi penger til å opprettholde en viss livsstandard. Nei, det skal være lystbetont og gi mening. Det er nesten så det er en straff å måtte ta ferie.

Arbeidsplassen er en sosial arena der forholdene menneskene i mellom kan bli mer vesentlig enn produktet som ligger igjen etter arbeidstid. Når arbeidet blir meningsløst, og du har en følelse av å produsere ingenting, kanaliseres oppspart energi annetstedshen. Slikt merkes på topplanet. Ut fra produktivitetshensyn har sjefen alltid behov for finne ut hva som egentlig foregår ute i bedriften. Ofte er det i arbeidsstokken et eller annet som gnager og som undergraver trivselen. Det gjelder å finne muldvarpen eller forholdene som gjør at vi tilsynelatende ikke har det så godt med hverandre.

Tiden kan da være inne for en arbeidsmiljøundersøkelse. Bak den står et firma med kompetanse i organisasjonsutvikling. Spørsmålene er gjerne graderte fra èn til ti, der ti er maks. Undersøkelsene er anonyme og dermed kan du ikke bli stilt til ansvar for noe som helst av det du svarer, og ingen skal kunne finne ut om akkurat du har svart eller ikke. Ut fra mitt ståsted i bedriften synes jeg det er naturlig å legge all skyld på ledelsen hvis noe skal kritiseres. Med ledelse følger nemlig også et overordna ansvar.

I en undersøkelse for flere år siden ga jeg tilbakemeldinger som vel måtte få alle røde varsellamper på sjefskontoret til å blinke. Som sjef ville jeg ikke følt meg helt trygg på personalrommet hvis jeg visste at det blant matpakkespiserne der fantes noen med så bisarre meninger som jeg hadde tilkjennegitt.

Jeg kan ikke med min beste vilje se at testene har resultert i noe positivt for produktutviklingen der jeg nå arbeider, men jeg vil med nebb og klør forsvare andres rett til å mene det motsatte.

Det verste med arbeidsmiljøundersøkelsene er anonymiteten. Den signaliserer at det skal være farlig å si sin mening i full offentlighet. En oppegående fagforening er stedet der kritikk fra gulvet fritt kan komme fram og formidles videre til ledelsen. I medarbeidersamtaler bør du uten fare for represalier av noe slag kunne gi uttrykk for hva du mener om arbeidsplassen din. En leder som sørger for demokratiske strukturer i organisasjonen overflødiggjør samtidig alle former for arbeidsmiljøundersøkelser pådyttet utenfra der deltakerne under dekke av anonymitet nærmest kan si hva som helst.

Hvis du i dag kommer med kritikk, risikerer du å få den lett komiske betegnelsen ”sutrer”; en betegnelse oppfunnet av høyt betalte motivatorer som fra slutten av 80-tallet gjorde seg rike på å fortelle oss gjennom slagord og reklamespråk at det ikke handler om hvordan du har det, men mer om hvordan du tar det.

Nå er det antakelig ikke noen arbeidsgiver gitt å kunne skape fullstendig harmoni og trivsel blant sine ansatte Selv ikke Jesus var i stand til det i den flokken han var satt til å lede. Jeg har ofte lurt på hvorfor Judas gjorde det han gjorde. Jeg tviler på om Skriften gir oss den hele og fulle sannheten. Vi bør spørre oss hvilke feil og mangler det var i arbeidsmiljøet som fikk han til å medvirke så sterkt til å få tatt sjefen av dage.

1 kommentar

Onsdag 1. april 2009 18:48: Tron Stad
I siste avsnitt forflytter Lerberg seg fra dagens lærerværelse til de dramatiske hendelsene i påskeuken innpå et par tusen år tidligere. Han antyder at det kunne være forhold i arbeidsmiljøet som fikk Judas til å medvirke til å få sjefen tatt av dage.

Husker jeg ikke feil, var det imidlertid ikke arbeidsmiljøet, men et større pengebeløp som var avgjørende. Judas tilbød utenforstående innsideinformasjon mot god betaling, og innsideinformasjon ble i neste omgang benyttet til å berettige en henrettelse.

Man kan likevel ikke utelukke at utrivelige jobbforhold kan ha medvirket til et ønske om endringer i toppledelsen, men det utløsende årsak var altså - som så ofte både før og etter - av økonomisk art.

Flere saker fra arkivet

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Grønne Lier

- der orkideer dør

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

130 syke hver dag

Brynhild Heitmann, Krf s ordførerkandidat, gjør rede for bakgrunnen for vedtaket om å sette i gang det ettårige prosjektet for å redusere fraværet blant kommunens ansatte.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Fjernstyrt lokalpolitikk

For en tid siden fikk vi et anonymt brev fra en som ønsket at vi skulle ta opp raseringen av områdene ved Gjellebekk og også sette fokus på forurensingen av Damtjern

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Foreldrene har hovedansvaret

I ukens petit skriver Nina E. Johnsen om mobbing

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Å skyte spurv med kanon

Å bli fortalt at man er dum pga noe man har skrevet i avisen, kan skape irrasjonelle følelser i et menneske.

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Artikkelkommentarer på Liernett

Informasjon om endret praksis og krav om innlogging for å kommentere enkelte artikler

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Systemendringer og konsekvenser i Lier kommune.

Kjell Sørlien har i en mannsalder jobbet i Lier kommune. Han burde ha de beste forutsetninger for uttale seg om egen arbeidsplass ut fra tanken: ”Den vet best hvor skoen trykker den som har den på!”

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Epler på flasker og fat

Marius Eggge får assistanse fra Normandie til å produsere calvados, utsøkt norsk eplebrennevin på egen gård

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Frode Kyvåg som motivator

For andre året på rad arrangerer Demensteamet i Lier kommune et Kick-Off for demenskontaktene i Lier kommune

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Fritidsmesse for funksjonshemmede på Lierbyen skole

Det er noe med oss alle, men hos noen er det mer synlig. Som hos mennesker med en funksjonshemming av et eller annet slag. Målet må være å gi alle et mest mulig likeverdig liv. Og det skal ofte ikke så mye til.

Tør du ta sjansen?

Du får takk hvis du forteller en medtrafikant at han risikerer parkeringsbot, men si ikke noe hvis han nesten kolliderte, hevdes det i ukens petit.

Kommunen og de frivillige organisasjonene

Møte på Haugestad sist onsdag

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Leder

Noe om tillit og ansvar

Du skal ikke sove

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud tråkket vel i salaten da hun gikk ut i Drammens tidene og kunngjorde sitt syn på regjeringens økonomiske politikk. Dette vakte som ventet reaksjoner fra arbeidsgiver, og ordfører Ulla Nævestad benyttet i dag sjansen til å kvesse kniven i DT.

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Lesertall for Liernett

Hvor mange leste egentlig Liernett i 2007?

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Ventemottaket – hva nå?

Det er klart at det blir ventemottak på Lierskogen. I månedesskiftet flytter opptil 100 mennesker med endelig avslått asylsøknad inn.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Guttekonferansen- Politiet i Lier

Vi har intervjuet to politibetjenter om hva de synes om jobben deres og om korrupsjon er veldig utbredt i det norske politiet.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Leder

Den kulturelle skolesekken

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Vekkelse og julehandel

- Jeg så og sugde til meg det som rullet på TV-skjermen og lærte, blant annet, at en Epson-skriver er programmert til å slå av seg etter x-antall utskrifter, skriver Elin Fauske i ukens petit.

Lier kommune - best i klassen?

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Statistikken gir en interessant indikator på hvilke områder vår kommune har et sterkt forbedringspotensiale.

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

Ikke tydelig nok

Vi var ikke tydelig nok, mener Anita Drevdal, førstekandidat og ordførerkanditat for Lier SV etter braknederlaget

- Utøvere og brukere taper når tjenester privatiseres

Mens media og myndigheter avdekker svært kritikkverdige og ulovlige forhold rundt Adeccos sykehjemsdrift, ønsker deler av kommunestyret mer privatisering av de kommunale tjenestene. Det har Fagforbundets Astrid Isene og Knut Røssum sterke innvendinger mot.

Om synden, bukken og havretrollet

I ukens petit skriver Truls Hallingstad om "syndebukkene" i nyere og gammel tid ----

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Må enda flere dø i trafikken?

Mens myndigheter og politikere prater og utsetter, blir veiene i Lier stadig farligere.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Hvor er makta?

Dette spørsmålet stiller ukens petitskribent, Tonje Evju, som selv er lokalpolitiker.

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Det viktigste først

Ukens andre petitskribent Ulla Nævestad skriver her om prioriteringene av stoff i de største avisene ---

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Aktiv Liernett? For hvem?

Liernett har lansert en helt ny tjeneste som gjør deg til nettjournalist

Pressekonferanse med Alice Cooper

lørdag 10/6

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen