Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

 Jeg mente å ha fortrengt alt sammen. Men all skriving og prat om Snåsamannen har fått det fram i bevisstheten igjen. Dessuten er det noe med øynene til rikskjendisen som påkaller et eller annet i erindringen. Det gir meg assosiasjoner til noe som skjedde for 41 år siden, på stedet der jeg da befant meg i livet.

Siste eksamen, muntlig engelsk, ”no more school”. Feiringa startet på ettermiddagen den 16. mai. Vår i lufta, og som sagt -”end of school”. Oppladningen til den 17. var i gang på stedets populære vannhull.

Dette var  midt i ”the roaring sixties” med peace and love” i alle kanaler. Akkurat det var nok den utløsende faktor til det som skjedde.  Et forsøk på å skape fred og fordragelighet blant oss som var samlet ved utgangsdøra ved stengetid, resulterte i en knyttneve på høyrekjeven som sendte meg rett i murveggen der jeg sank sammen som en sekk. Jeg rakk akkurat å pirke løs deler av jekslene med tungespissen før jeg kjente en ubeskrivelig smerte i ryggen. Samtidig opplevde jeg at den dunkelblå vårnatta lyste opp som om et kraftig lyn hadde slått ned i asfalten like ved der jeg lå.  Så ble alt svart. Oppvåkningen skjedde mens jeg støttet av to kamerater ble loset gjennom gatene til dit jeg bodde.
Dagen etter var høyrebeinet uten følelse, men med stokk holdt jeg meg oppreist og kunne på min måte ta del i feiringa av nasjonaldagen.

Ingenting bedra seg utover sommeren. Jeg gikk der og halta, kunne knapt sitte og var dessuten omgitt av smerter som hindret enhver fornuftig tanke i å slippe til. En karriere i militærpolitiet var det bare å glemme. At jeg ikke maktet å konsentrere meg, umuliggjorde planer om studier av noe slag. Den store dannelsesreisen som vi alle hadde drømt om den siste vinteren på gymnaset, kunne jeg bare fortsette å drømme om. Jeg hadde nok med å få satt beina under meg hver morgen.

Legen hadde ikke noe å si. Høyrebeinet var atskillig lengre enn det venstre, men slik hadde det vel alltid vært. Røntgenbildene viste ikke noe galt. Etter hvert ble problemet forskjøvet oppover til mitt eget hode der det ble oppfattet at svaret på gåten lå. Jeg knasket meg gjennom sider i Felleskatalogens utvalg av smertestillende tabletter. Det førte til noen opplevelser som det for mitt vedkommende lå liten bedring i.

Ved juletider var jeg langt nede. I romjula fikk jeg høre om en kar i nabokommunen som helbredet ved håndspåleggelse. Til han reiste jeg på nyttårsaften.
Jeg husker et umalt, værbitt hus på et snødekt tun omgitt av skog. Jeg trampet av meg snøen i vindfanget og banket på døra som  hadde messinghåndtak. Kjøkkenet var gammeldags med vedkomfyr, og utslagsvask som vi på mine kanter kalte springen. Rommet var blått. Borte i en sengebenk bak et kjøkkenbord med skuff i enden, satt en eldre mann. Hodet hadde skarpe blå øyne med en six-pence godt trukket ned i panna. Ingenting tydet på at jula ble feiret der i gården.

Vi så på hverandre en stund før han bøyde seg framover bordet og sa: - Du har vondt i ryggen. Da jeg gikk mot han, la han til at et eller annet var ute av stilling. Han fant så fram et vaskevannsfat av sink, skrudde opp krana på springen og lot vannet fosse en stund før han fylte det opp. - Snu deg, sa han . Han vasket hendene grundig før han plasserte dem med håndflatene mot ryggen min. De var kalde, men likevel kjente jeg varmen strømme fra korsryggen og ned i hvert bein.

Han var tydeligvis ikke fornøyd, og sa vi skulle flytte inn i siderommet og gjenta alt der. Rommet hadde opprinnelig vært stue, men var nå fylt med det som den gang var skrap, men som i dag vel hadde fått betegnelsen bondeantikviteter. Alt utsyn gjennom to vinduer var sperret av blåsvarte rullegardiner som var trukket helt ned til gulvet.

Forholdene var bedre der, men han kunne ikke hjelpe meg, bare  fortelle at jeg kom til å være uten smerter i tre dager. Så ville alt bli som før. Et eller annet hadde forskjøvet seg i hoftepartiet, og dessuten hadde jeg  brudd  på ryggsøylen. Det siste var han ikke helt sikker på ettersom han gjennom skjorte og genser hadde sett at jeg manglet blindtarmen. Og det kunne gjøre sykdomsbildet noe uskarpt.

Jeg gikk ut i sprengkulda, helt smertefri og klar til å ta igjen mye av det jeg hadde vært foruten i sju måneder. Etter tre dager var alt ved det gamle, og det skulle gå mer enn et år før jeg oppsøkte en lege, som på grunn av sine uortodokse metoder, var på kollisjonskurs med sine kolleger. Han kunne fortelle at bekkenet var helt ute av stilling og halebenet brukket. Det siste ble fjernet for godt, men det tok flere år å få stabilisert bekkenet. Først da jeg ved egen hjelp fikk manipulert det på plass, festet det seg.

I dag ville jeg aldri kunnet finne tilbake til stedet jeg var nyttårsaften 1968 for mer enn 40 år siden. Men hva skal jeg si om det som skjedde der? Jeg er ydmyk i forhold til tilværelsen. Det er så mye jeg ikke vet. Så jeg lar det være med det.

1 kommentar

Mandag 25. mai 2009 22:31: Dagfinn Engen
Jeg var til stede og så på hendelsen den 16. mai 1968, men midt i all russefeiring og glede over endt skoletid, tenkte nok både jeg og de fleste andre i kretsen rundt Thorvald, lite over de vansker og smerter han måtte dra på i så lang tid.
Synd at ikke Snåsamannen hadde et navn på den tiden, for sannsynligvis var håndspåleggeren som Thorvald besøkte, en som bare rakk Snåsamannen til knærne, tross originalitet og mystisk innsikt!
Håper alt er bedre nå, Thorvald.

Flere saker fra arkivet

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sommer 2

To av sju

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Menneskeverd er vel et begrep de fleste voksne burde kjenne

Min søster, Inger, fortalte en gripende og forargende historie i dag. På en bytur, tidlig på ettermiddagen, fikk hun øye på en eldre uflidd mann, som lå og kavet på brosteinen og prøvde å komme seg opp på en benk.. langbuksen var iferd med å sige ned, men han klarte ikke å dra den opp selv.

- Må drøfte hva som gikk galt

Leder i Lier KrF, Brynhild Heitmann, konstaterer at KrF ikke har slått gjennom med sin politikk i årets valgkamp, og at de nå vil gå gjennom valgresultatet og drøfte hva som gikk galt.

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Paraglider landet i tre

Nødetatene rykket ut til det som kunne se ut som en alvorlig paragliderulykke ved Eggekollen søndag.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Overraskelsen kom etter jul

En ny stjerne er født på Liers korhimmel. I hvert fall har den fått ny glans.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Oppfrisking av gamle minner

I dag leste jeg noe vanvittig spennende i Aftenposten, skriver Nina E. Johnsen i ukens petit

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Brakk kragebeinet

NM-runden i ATV på Elgane utenfor Stavanger ble dramatisk for Tor-Erik Wam, men på lørdagen triumferte liungen --

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Sommer 6

Seks av i alt sju

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

En sommerhistorie

Med bussen til ”gamle dager” Reiseruta ble lagt etter et besøk på Bygdetunet sist søndag

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

Panta rei

Alt flyter

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

200 år siden trollmannen fra Finnemarka ble født

Iver Knudsen ble født 2 dager før Drammen fikk bystatus, og i likhet med byen, ble han behørig feiret 19. juni.

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

2530 besøk på "Ukas post"

De enkle turmålene som liungene kunne nå i sommer, ble en stor suksess.

Arven fra Sylling

Det er nok nå

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Historien bak mølja

Mølje er mat, i våre dager lettvint mat, rett og slett ”fast food”. Men det sier man ikke.

Sommerminne del 4

Camping på 50- tallet

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Takstmannen

- Hvordan utarbeides en takst og hvor stor vekt ilegges lukt, smak og estetisk sans? Det spør Elin Fauske om i Ukens petit.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.