Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Klikk deg inn på del 1:   http://www.liernett.no/?artikkel=1748

Far kjøpte da også et norsk telt til tross for at populære og billige svensketelt var på full fart inn på det norske markedet, sammen med plastbøtter og polkagriser. . Han ville ha ekstra tykk duk, dobblte sømmer og tjukk bunn.- og plugger og stenger måtte være i tre. Alt annet var skrap. Og slik ble det.

Teltet var reisverket i campingprosjektet. Det ble slått opp på grasbakken utenfor hytta, opp og ned gjentatte ganger. Det gjaldt å få trening i å gjøre det Dessuten ble graset gult og stygt hvis det ble tildekket for lenge på samme stedet. Vi ønsket oss soveposer på forskudd i gebursdagsgave. Rolls Royce’n blant poser het Bamse og var fylt med stinkende reinsdyrshår. Bror min og jeg fikk hver vår vattpose, far måtte låne. Mor kunne ikke ha noe stramt rundt seg og tok med seg tepper fra hytta.

Luftmadrasser var ukjent ute i distriktene. Likevel fikk vi tak i en gjennom kontakter far hadde på jobben. Den tålte visst verken vann eller sol og måtte bare pumpes opp med en medfølgende håndpumpe. Primus hadde vi på hytta. Far pakket den ned i blikkesken sammen med skiftnøkkel, tørrsprit og spesialnåla til å stikke opp dysene med. Tallerkener og spisebestikk ble lagt lagvis i en unikakoffert med nystrøkne glasshåndklær som støtdempere mellom hvert lag. Far var en mester i å pakke. Vi fikk aller nådigst bære pargassen bort til bilen som sto nyvasket med dører, bagasjelokk og panser på vidt gap. Jeg tror far måtte ha forberedt seg godt. Han var aldri i tvil om hva som skulle inn hvor og når, og da presenningen som skulle tjene som fortelt ble lagt forsiktig over alt det andre, kunne bagasjelokket trykkes lett på plass.

Broren min og jeg satt ved hvert vårt vindu bak. I midten søstera vår, med kjole og stor sløyfe i håret. Dessuten hadde vi hver vår pute, diverse tegneserier og flere spørrebøker. Vi ble sterkt anmodet om å følge med på veien for å unngå bilsyken.

Det meste var pakket ferdig kvelden før.
Angliaen sto parkert på broleggingen i gården med fronten mot postrommet som førte rett ut i byens mest trafikkerte gate. Det var bare å trille i gang. Mormor stod på luftebalkongen, og bestefar vinket med stokken i kjøkkenvinduet. Fra åpne vinduer i bakgården så vi alle fjesene vi til daglig hadde så mye med å gjøre. Nå reiser dem, eller - nå reise’rom, som vi sa.

Etter få timer hadde vi lagt Østlandsnaturen bak oss. Jeg husker blå, råkalde sommerkvelder, fjellene tunge og mørke, bare belyst av solen på snøbremmen helt øverst, dalbunner med fossestryk og grønt gras, elvesus og mekrende geiter. Vi lå aldri på noen av de campingplassene som var avmerket i NAF boka som var plassert sammen med kartet i hanskerommet. Fant vi et nyslått jorde med en leirete utkjørsel der det i all hast var satt opp en planke påskrevet, camping, svingte vi av og styrte mot det mest øde stedet i skogkanten eller der jordet gikk over i steinrøysa. Der tråkket vi ned stubbmarken og la utstyret på bakken.

Teltet først. Særlig var det viktig at bardunene fikk riktig stramming og at pluggene ble slått ned i rett vinkel. Når mor sine tepper og puter var på plass rett innenfor teltåpningen, kneppet far opp blekkskrinet med primusen. Han rakk aldri å lære meg de forskjellige operasjonene som skulle til for å få til det hissige, fargeløse,vesende blusset. -Hold dere unna, gutter, sa han bare.

Det ble mye flesk og egg, og du verden som vi åt. Men best smakte det hvis vi i løpet av dagen hadde stoppet for å fiske, fått fisk og kunne legge den nystekt og sprø ørreten på brødskiva. Far hadde en flott glassfiberstang med en ABU haspel 444 og ett sett med gode kroker og spinnere. Broren min hadde ei Rekordsnelle montert på ei bambusstang, en skikkelig back-clash sak, men han kunne handtere den og fikk fisk. I mønestanga hengte vi hver kveld opp ei teltlykt. Den ble bare slått på hver gang mor skulle ordne seg i teppehaugen sin - måtte ikke sløse med batteriene.

Men om det nærmest var bekmørkt i teltet, leste vi i Napp og nytt. Vi kjente hver side og skimtet vi en fiskekrok, ei smekker stang eller ei kjempegjedde på ei side, husket vi straks hva som forøvrig stod på den. ABU- katalogen kunne vi nærmest utenat.

Fortsettelse i morgen

Flere saker fra arkivet

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Sommerminne del 4

Camping på 50- tallet

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sommer 2

To av sju

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Sommer om høsten

Sommerminne i sju deler. Langlesing i potetferien. Hvis ikke teknikken svikter, eller jeg ikke finner avslutningen. Starter i morgen. Følg med!

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Panta rei

Alt flyter

Sommer 3

Tre av i alt sju

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Rådmann og pedagog

Rådmannen går inn for 1-10 på Høvik og Stoppen

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Norges beste nisse kommer fra Lier

Ble kåret til Norges beste nisse, i knalltøff konkurranse med fire andre nissekandidater.

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Knallhelg på Stord

Den unge ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier tok full pott i første runde i NM på lørdag og var suveren i Norgescupen på søndag.

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

Rock on the top of another Rock

For tre år siden ble kunstnerne Fishli & Weiss engasjert av Statens Vegvesen.

Sommer 6

Seks av i alt sju

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

And og øl,sykkel og sol

Sykkelsesongen har startet, kjedet er vasket i diesel, og spensten i sykkelklypa er sjekket .

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Dugnad på Altanåsen

Med rekkverk på dagsorden

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Paraglider landet i tre

Nødetatene rykket ut til det som kunne se ut som en alvorlig paragliderulykke ved Eggekollen søndag.

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Bål langs skiløypa

Familien Tollefsen fra Tranby var blant de mange liunger som prøvde skiene i helg. Rundt bålet i sola var det nesten påskestemning på ei av myrene i Kjekstadmarka. – Vi bor opp ved Kraft, men valgte Kjekstadmarka dag, sa en storfornøyd Roger Tollefsen til Liernett.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Mye rognebær gir lite snø

Eller var det omvendt?

En sommerhistorie

Med bussen til ”gamle dager” Reiseruta ble lagt etter et besøk på Bygdetunet sist søndag

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

En tegner fra aller øverst i Lier

Mikkel Hagen lager Sylling skoles ”offisielle” 17. mai tegning

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Kommentar til trostemassakeren i sommer

Det ene henger sammen med det andre og lager et nettverk som får oss til å forstå hva det hele dreier seg om. Det begynte med en kommentarartikkel i Aftenposten. I en tid med synkende interesse for miljøproblemer, slo artikkelforfatteren fast at kirken måtte slå ring om skaperverket. Kirken skulle være en troverdig drivkraft i miljødebatten.

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Sommer 4

Fire av i alt sju

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

ROS-hytta som turmål

De flotte skiforholdene gjør ROS-hytta i Røyken til et flott turmål, også for liunger.

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Ovner i Historielaget

- Ovner er kultur. Gamle jernovner bør komme til heder og verdighet igjen. Det sa, Petter Øijord, rådgiver for ovnsamlingen ved Norsk jernverkssmuseum på Historielagets medlemsmøte sist torsdag

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Lesertall for Liernett

Hvor mange leste egentlig Liernett i 2007?

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito