Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Her om dagen satt jeg sammen med folk fra bygningsbransjen. Det er alltid hyggelig å være hos folk som ser verden fra en litt annen kant enn fra bak kateteret slik jeg gjør. Jeg hadde merket meg at de fleste, som var omtrent på min egen alder, hadde finere bil enn meg. Og når sant skal sies, virket de også sunnere. Men det siste kan jo ha vært en tanke jeg fikk ut fra hvordan jeg selv følte meg. De hadde alle startet opp som snekkere og latt livet svinge i takt med rentebarometeret og den generelle liberaliseringen på boligmarkedet.

- Skal du gå med hammeren i handa resten av livet? sier en av de tilstedeværende til en vi her kan kalle Ragnar. Ragnar er noen år yngre enn meg og svarer unnvikende på spørsmålet. Jeg forsto nå at alle de andre hadde lagt hammeren på hylla. Det håndfaste redskapet var i stor grad overtatt av arbeidere fra utlandet. De fleste jeg satt sammen med, var byggmestere, konsulenter eller hadde ledende stillinger i et eller annet konsern. Nå var mobilen det viktigste arbeidsredskapet. De hadde gått videre i livet, som det heter.

Jeg trodde først at spørsmålet var myntet på meg, at jeg var den som stod på stedet hvil og ikke hadde hatt særlig oppdrift. For var det ikke slik at jeg som lærer ikke hadde kommet et skritt videre? Jeg er fortsatt i klasserommet og driver fortsatt med elever som ikke helt forstår de mest elementære kjøreregler for folkeskikk. Og i de årene jeg har holdt på, tar det hver gang ca. 12 timer å rette en stilbunke med 26 besvarelser. Jeg bruker ikke noe kortere tid nå på å føre ca. 175 individuelle karakterer med begrunnelse til hver enkelt, enn da jeg som entusiastisk 21-åring hadde min første ungdomsskoleklasse. Heller ikke har det blitt mer lystbetont.

Nå leste jeg i en herværende avis at en 17-åring var tilsatt som lærer ved en skole i bygda. Artig oppslag der du kan du lese hvor greit det er. Å være lærer, mener jeg. Ville du latt deg hjerneoperere eller la skolebussen med barna dine bli kjørt av en 17-åring? Jeg betviler ikke at jenta gjør en god jobb, ung og entusiastisk. Spørsmålet er om hun vil synes det er like gøyalt om 35 år. Med en slik start vil hun raskt få status som veileder, ikke for elever, men for lærere. Nå har visstnok ikke jenta ambisjoner om å bli lærer. Synd, for det er nettopp entusiastene vi trenger, som liker jobben og har et pedagogisk grunnsyn. Stayerevnen har vi naturlig nok ikke grunnlag for å si noe om.

Jeg jobber på kommunens største opplæringsinstitusjon i grunnskolesammenheng med omtrent 430 under opplæring. Oppstarten har vært tung i år. Vi har vært på ville veier, og ledelsen har kommet til at det må hyres ekstra hjelp på kuskebrettet. Coaching kalles slikt, hjelp til selvhjelp, en ekstra hånd på tømmene som skal resultere i kursendring og en bedre skole. Vi har alt vært på første møte der ruta ble gått opp. Veien framover ble beskrevet, og vi har vel bestemt oss for å gå den veien. Knapt noe nytt ble sagt. Det handlet om elevsyn, anstendighet, nærhet og mye arbeid.

For en som har vært med lenge, var det altså lite nytt. Men pedagogikk handler også mye om form. Det spørs hvem som bringer de beste tankene til torgs. Og han som satt foran oss i kantina, hadde denne auraen av magi som kjennetegner all god pedagogikk. Om to år skal ferden være slutt. Da stiger co-driver’n ned fra vogna, og vi skal rulle videre på egen hånd. Men da er jeg på vei ut i pensjonistenes rekker, og om jeg med dét bidrar til en bedre skole, får tiden vise.

Som leseren vil se, har Liernett lagt vekt på andre sider ved skolen enn de nasjonale prøvelser, unnskyld. nasjonale prøver.

Les også: http://www.liernett.no/?artikkel=3347

                   http://www.liernett.no/?artikkel=3347

                   http://www.liernett.no/?artikkel=3377

1 kommentar

Mandag 15. desember 2008 01:21: Mehran Marandi
det der er verdens beste norsk lærer !!!! alle de pizzaene thorvald :)
gode tider det. :)

Flere saker fra arkivet

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Lierungdom undervises av åtteåring

Lierungdom på språkkurs i Eastbourne fikk undervisning av 8 år gamle Rachael O’Connor

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Samleside for UKM 2007

Her finner du direkte linker til alt vi har lagt ut i forbindelse med ungdommens kulturmønstring 2007

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Leder

Noe om tillit og ansvar

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Fylkeskommunen raserer musikklinja.

Nedskjæringer på ST Hallvard videregående skole går spesielt utover musikklinja. Elever og lærere mener dette gjør at Lierelevene får et dårligere tilbud enn elever ved musikklinja ved andre skoler.

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

”Da klokka klang”

Sommerutstillingen er et samarbeid mellom Lier Bygdetun, Lier Historielag og Lier kommune, kulturkontoret. Den skal gi et bilde av Lierskolens utvikling og historie gjennom 200 år

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

Bygdedyret

Ukens petit av Rune Elven

Drømmen

Niendeklassingene ved Lierbyen skole imponerte medelever, foreldre og sambygdinger

God tredjeplass på Island

- Men noen av elevene var mer fornøyd enn andre, sier lærer Frode Berg (th på bildet) etter den nordiske mattefinalen, der Lierbyen skole representerte Norge.

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Et "telegram" fra Åslaug Haga

Her er diktet som tidligere venstrepolitiker og kulturhusforkjemper Tove Sæteren fikk da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Språkreise til Eastbourne

Stoppenlærer og språkreise arrangør Kjartan Ruud har i sommer gjennomført sin 36. språkreise til England. Elevene til turen rekrutteres hovedsaklig fra Lier. Undertegnede har i tre sommere vært med som lærer og assistent.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

En erfaren lærer kommenterer dagens skolesituasjon

Kjell Sørlien har i en mannsalder jobbet i Lierskolen. Nå er han rådgiver ved Tranby skole. Han har vært med og kjempet fram rettigheter og goder som gjennom årene har bedret arbeidsforholdene både for elever og lærere. Han er mer enn skeptisk til det som nå er i ferd med å skje i forhold til en del prinsipper norsk skole er bygd på. Her følger den første artikkelen i en rekke der Kjell Sørlien setter fokus på norsk skole.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Merkevaren musikk

Onsdag og torsdag setter niendeklassingene på Lierbyen skole opp musikalen "Drømmen" i skolens gymsal

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Lierskolen – Per er dårlig til å lese og det er ordfører’n som har ansvaret!

Jeg deltok for et par uker siden på Skolepolitisk konferanse, i regi av KS (kommunesektorens interesse-og arbeidsgiverorganisasjon). Påstanden om Per, ”satt sc (...)

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Lesevake på Oddevall skole

Vi skal lese og ha det gøy hele natten

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Fortsatt pådriver og ledende

Med sin egen avdeling for frukt og grønt er Mega best på økologisk mat

Guttekonferansen- Golf i regn

Våt dag på Holtsmark golfbane, en av Norges fineste baner.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Solist på dansegalla i mars?

Allsidige Therese Ege fra Tranby er solist på en danseband-cd som slippes i Sverige i dag.

Lys i mørket

Luciaopptreden av elever er alltid en fin opplevelse for våre nye landsmenn ----

Alvorlig talt

Trofaste lesere vil kanskje huske at jeg for noen uker siden skrev om hvor redd jeg ble en dag for en del år siden, da jeg klatret opp på Hørtekollens forside og rutsjet mot stupet, forteller ukens petitskribent ---

Hvilken avis suger mest?

Vi har testet vitenskapelig

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Språkopplæring i nye lokaler

Kuteh Jonbula, Bobby, Fakeba og Nast fra Gambia sørget for god stemning da Lier voksenopplæring holdt innflyttingsfest på Stoppen.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Leder

Den kulturelle skolesekken

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Trygg oppvekst – med vekt på skolepolitikk

KrF er familienes fremste forsvarer. Dette blir tema i årets valgkamp. Vi skal prege skolepolitikken i hver kommune. Vi har bidratt og bidrar til å finne gode l (...)

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Det haster med påmelding til UKM

Fristen går ut 5. januar

Fikk ikke ny intimscene

- Litt synd at penga og ikke hjertet fikk råde i denne saken, sa Mari Grimsrud, leder av Lier Musikkverksted etter vedtaket i kommunestyret.

Panta rei

Alt flyter