Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Og tegnene over våre hoder er lunefulle som det nordiske klima. For øyeblikket er det CO2 og og det har vært bikkjekaldt; helt nede i 25.3 minusgrader her på Beito i forrige uke. Atter har tiden gått fortere enn året før; i grunnen rart å tenke på at jo eldre man blir, jo fortere flyr tiden; Jeg syns ikke det er lenge siden jeg avtjente verneplikten og en søndag satt ute i felten og hørte en feltprest talte omtrent sånn noenlunde den tredje søndag etter Kristi åpenbaringsdag: "- Nei, livet er ikke noe problem, det er et privilegium, og det vil gå over i historien som en mangelvare" Dette hadde han fra en original i København, sa han. Med disse ord i minne, akter jeg ikke å skape problemer verken for meg selv eller min neste eller noen av dem som står meg nær. Hver og en får ta det som det er; en påminnelse rett og slett.

Inspirert av "Vi må våge å snakke sant om våre liv, og vedstå oss både våre skavanker og det vi føler vi har lykkes med" i Kong Haralds nyttårstale i 2006, tok jeg dagen før jeg fylte 70 år, sjansen på å "kle av meg alle klærne" og bekjenne mine synder i en e-post til mine venner, noe som avfødte både ros og ris og gode råd, men også tvil om at jeg virkelig har vært en "hund etter kvinner", som en skriver. Men det er egentlig ikke så rart at man ikke blir trodd da; vi ser jo hvor mange meninger det er om ett og samme menneske som lever i vår midje; Noen synes om og andre synes ikke om. Det er flertallet som avgjør om man skal synes om eller la være å synes om. Og når det er avgjort skapes det en myte. Sånn kan noen heves til skyene og solbelyses til det utrolige mens andre blir støtt ut i mørket.
Her hvor jeg bor synes man for eksempel det er leit at Valdres-kvinnene ikke føder mange nok barn; folketallet synker og Valdres er i ferd med å bli Norges største gamlehjem. Men vil det ikke være helt høl i hue av dobbeltarbeidende kvinner om de frivillig setter seg selv i en situasjon der de må jobbe helsa av seg etter at mannen har fulgt moten og brukt opp så mye energi på å holde sin elskede i handa mens hun føder, at han i årevis ikke orker stort annet når han kommer hjem fra jobben enn å sitte i godstolen og være snill mot seg selv. Hæ?

I en e-post, som var så morosam at jeg holdt på å le meg skakk, skriver en venninne blant annet at det overrasker henne at jeg har gått Giacomo Casanova en høy gang, som hun sier. Men å sammenlikne meg med verdens mest berømte kvinneforfører som visstnok skal ha forført 132 kvinner, det blir vel litt som å sammenlikne en fjellgeit og en landkanin; Målet for den sprengkåte italieneren var jo et liv blant samfunnets elite, og han brukte mye av sin tid på å ha sex med kvinner for å komme seg inn i de såkalte fine salonger. Jeg kunne da aldri tenke meg for eksempel å ha sex med noen av fruene i luksushyttene på Beitostølen for få inngangsbillett til de fineste salongene nede i Bærum. Livet er for kort til å være smått, som han sa dikteren. Mitt store mål her i livet har vært å klyve opp og stå ved en toppvarde høyere enn 2000 meter over havet ett tusen ganger og oppleve et glimt av himmel.

Hvorfor sette seg et så kjepphøyt mål? undrer en venninne som hadde hørt at jeg var så skuffet over ikke å ha blitt den jeg i lang tid hadde hatt planer om å bli, at jeg droppet hele bursdagfeiringen min. Jo, jeg skal innrømme at jeg en gang i forna dar la lista høyt, men den dagen jeg satte meg som mål å bestige ett tusen to-tusenmetere hadde jeg et hull i min viten om meg selv, som først ble fylt noen år senere; Og det skjedde en varm sommerdag da jeg møtte to nonner som sto og gråt i det bratteste partiet på Besseggen; de hadde høydeskrekk og var livredde for å falle ned, og hadde i tillegg pådratt seg gnagsår.

En tinderangler går aldri forbi kvinner som trenger hjelp for å komme seg videre i fjellet; selvfølgelig viste jeg meg fra min beste side og ga dem den hjelp de trengte for å komme seg velberget opp til toppen, samtidig som jeg trøstet dem med at de var kommet halvveis på turen og at det var
lenge til solen gikk ned. Og siden jeg alltid har gnagsårplaster med meg når jeg går på tur, sørget jeg også for at damenes hæler ble plastret etter alle kunstens regler. Den som vil forstå hvorfor jeg tok meg så god tid med plastringen, kan bare titte litt på vedlagte bilde; Klart det tar sin tid å roe ned kvinner som er så hardt ute å gå!

Det var da jeg ga nonnene denne førstehjelpen, at det skjedde noe i meg som førte til at jeg ble ekstremt opptatt av kvinnebein og hektet på Besseggen; Å holde rundt en kvinnehæl, det fikk nemlig hormonene i meg til å bruse; en paradisisk følelse som jeg ønsket aldri skulle ta slutt. Og det virket som om nonnene likte seg også, de hadde kanskje aldri tidligere i sitt liv opplevd å kjenne en tinderanglerhånd mot huden sin. Siden den gang har jeg gått utrolig mange Besseggen-turer og plastret utallige kvinnehæler, selv om det som sagt har gått ut over tinderanglingen. Av grunner jeg ikke helt forstår, tiltrekker jeg meg slitne kvinner som spør om hvor lang tid jeg tror de vil måtte bruke på resten av turen og som forteller at de har lagt ut på tur i splitter nye fjellstøvler og fått gnagsår. Jeg har ikke tall på hvor mange gode klemmer jeg har fått i årenes løp av tilfredse kvinner; Selv om jeg har vært svett, luktet som en
jaget elg og tatt meg svært god tid til å sette på plasteret, har kvinnene uten unntak vært utrolig glade over å ha møtt en erfaren tinderangler med Compeed i ryggsekken. Må ærlig talt innrømme at jeg, i og med at jeg ikke så noen grunn til å feire at jeg var blitt for gammel til å nå mitt mål om å bli en fjellets mann, var inne på tanken at jeg på min 70-årsdag i stedet skulle feire denne vellykkede gnagsårplastringen, sånn at familie og venner ikke skulle føle seg snytt for en kjempefest, men slo det fra meg da jeg to uker før bursdagen min ble rammet av noe fastlegen min kalte helvetesild, og tok det som tegn på at Vårherre kanskje mislikte at jeg hadde brukt meget lenger tid på å sette plaster på såre kvinnehæler enn det som
strengt tatt var nødvendig.

For øvrig tror jeg nok at Bill Clinton sånn sett ligger dårligere an enn meg; Som vi husker brukte han sigar til å tilfredsstille sin elskerinne i stedet for å bruke det utstyret Skaperen åpenbart har ment at en mann skal bruke når han vil heve en kvinne opp i den syvende himmel. Og man må vel gå ut fra at det er en større synd å bruke sigar til å gjøre kvinnene helt tilfredse, enn å feste gnagsårplaster på kvinnenes hæler for å få dem til å oppleve noe som får dem til å minnes en fjelltur med den største glede. Men du verden så mange som allikevel syns godt om den tidligere amerikanske presidenten; han er fortsatt minst like populær som salig Mor Theresa i sin tid var!
Når alt dette er nedtegnet må jeg presisere at jeg aldri verken før eller senere har møtt nonner på Besseggen, eller andre steder i fjellet.

Gunnar Langsrud

Flere saker fra arkivet

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Høye hæler og kvinneroller

- Likestilling og kvinners rettigheter er viktig, sier jeg til min søster samtidig som jeg tar oppvasken etter middagen. Ukens petit er ved Tonje Evju.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

En natt i Trollheimen

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, opprinnelig fra Hurum, bosatt i mange år i Sylling, nå pensjonist på Beito.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Fortsatt en lang vei

- Det er kvinnene som fremdeles utfører mesteparten av omsorgsarbeidet, både hjemme og i yrkesliv, påpeker Janicke Karin Solheim på den internasjonale Kvinnedagen.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Ei jente i løypa

I helgen møtte en av våre gjesteskribenter designeren til Therese Johaugs superdrakt.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Menneskeverd er vel et begrep de fleste voksne burde kjenne

Min søster, Inger, fortalte en gripende og forargende historie i dag. På en bytur, tidlig på ettermiddagen, fikk hun øye på en eldre uflidd mann, som lå og kavet på brosteinen og prøvde å komme seg opp på en benk.. langbuksen var iferd med å sige ned, men han klarte ikke å dra den opp selv.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Uten kvinner - ingen utvikling

8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Da er det på sin plass å minne om at kvinnekampen alltid har vært nettopp det; internasjonal, skriver Janicke Karin Solheim (SV) i sitt innlegg

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Guttekonferansen- Politiet i Lier

Vi har intervjuet to politibetjenter om hva de synes om jobben deres og om korrupsjon er veldig utbredt i det norske politiet.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Mye rognebær gir lite snø

Eller var det omvendt?

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Nå er Vista her

Det er fem år siden Microsoft kom med noe særlig nytt på operativfronten. I dag fikk jeg den nye Vista inn på maskina - var det verdt å bruke en dag på å bytte system?

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Historisk - og aktuell

Kvinnekampen foregår over hele verden, hver dag, hele året. 8. mars er likevel spesiell, fordi det er en mulighet for feminister av begge kjønn til å markere for at kvinners rettigheter fremdeles er høyst påkrevet, skriver Janicke Karin Solheim.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

62 år er nok

- Det er et stort paradoks at palestinernes liv som flyktninger teller nøyaktig like mange år som Mennskerettighetene selv, understreket stortingsreprentant Lise Christoffersen i sin tale på 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Thank you very much

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Guttekonferanse på Sylling skole.

Det forsømte kjønn. Det kan virke slik når vi leser at guttene blir stadig mer akterutseilt