Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Folk som kjenner meg, vil kunne si at jeg ikke er det ryddigste menneske de har møtt. Jeg har ingen problemer med for eksempel å la være å rydde i bilen. Dog er det ett unntak – jeg vet å sette pris på en ren og tiltalende dass (Nå skrev jeg det ordet igjen gitt).

En morgen jeg kom til skolen måtte jeg skikkelig. Til min glede oppdaget jeg at herretoalettet var nyvasket. Snakk om flaks. Det eneste problemet var at det ikke var papir der. Jeg fant ikke så mye som et tørk med verken dasspapir eller tørkepapir. Freidig som jeg er, snek jeg meg inn til damene. Der er det alltid ording på slikt, men nei. Dametoalettet var like tomt for tørkerekvisita som dassen jeg kom fra. Hva skal en stakkar gjøre? – Jeg krøket meg til kantina på jakt etter servietter, menyer eller annet egnet materiale.

Naturligvis var det ingen ting brukbart i kantina heller, ikke så mye som en papirduk. Kasser med Øl og brus sto stablet opp langs veggen, men papiret låste de tydeligvis inn i safen. Det er litt som å jobbe i Lier kommune. Man får stort sett tak i det man trenger, men vaskemiddel og tørkepapir er låst inne i de dypeste hulene til Lier drift, og deles kun ut i små mengder etter lang tid med smisking.

Det var da jeg så det. Ved siden av sjokoladestativet var dasspapiret, små pakker med hvitt trelags dasspapir i beste kvalitet. For ei snau krone pakka handlet jeg i gledesrus nok til minst ei uke.

For 10 år siden var jeg her på nyttårsaften. Det var den gangen jeg var intellektuell og sofistikert – lenge før jeg begynte å skrive for eksempel ”dass”. Som sagt jeg var her på nyttårsaften og bestemte meg for å feire den i operaen. Tenke seg til at jeg satt i over 3 timer og hørte overpyntede overvektige mannfolk gaule ut nødrim på noe som sikkert var relativt skral italiensk. Herregud, hva var det som drev meg? Dog handler ikke denne bloggen om musikk.

Vi ankom Operaen som ligger midt i byen, og ble ønsket velkommen av festkledde damer som delte ut musserende vin. En rød løper var rullet godt ut i den sørpete gata, og vi kunne gå tørrskodde fra ladadrosja inn i en av de fineste bygningene jeg har sett. Den klassiske bygningen var nyoppusset og i tillegg pyntet som til århundrets begivenhet. På slutten droppet de det Italienske kattejamret og slo over i Wienervals, mens vinen fløt og konfetti snødde ned fra taket. Det var akkurat slik jeg har sett på tv de gangene jeg har skrudd på nyttårshopprennet litt for tidlig. Poenget er uansett at det ble en fantastisk kveld, i et fantastisk bygg som for anledningen var fantastisk pyntet – dassen derimot hadde ingen gjort noe med. Det rant vann nedover veggene, lyset var gått og pissoaret (kan man egentlig skrive det på nett?) var slått sprekker.

Senere en kveld var vi på byen. Det var den gang det var litt vill vest her. Mine venner fra storbyen var nok litt bekymret for hva en bondegutt fra utkanten av utkant- Europa kunne rote seg borti, så de fulgte meg over alt. Jeg fikk for eksempel ikke gå på dass uten oppasser. Slikt finner man seg til nød i klokka åtte, men etter noen bitte små halvlitere driter man naturlig nok i hele opplegget og legger ut på oppdagelsesreise selv. Jeg måtte dit du vet, og gadd ikke vente på guiden. Dassen var stengt. Tenkt deg at du sitter i en overfylt bar i et fremmed land og virkelig må pisse – dassen er stengt. Hva gjør man? Jeg kikket over på damenes område og oppdaget til min glede at nøkkelen sto i døra – den gikk sikkert borte hos meg og? Vanligvis går jeg gjerne på dametoalett. Det er både renere og bedre, men her var det en endeløs kø av innlendinger, sminkeprosjekter, høylydte diskusjoner og så videre – ikke en snøballs sjanse til å snike seg usett inn i en bås. Jeg lurte til meg nøkkelen og låste freidig opp herredassen.

Har du sett filmen ”Trainspotting”? I en sekvens skal hovedpersonen Mark slutte med heroin. Det skjærer seg ganske fort og han løper til leverandøren for å få tak i noe som kan få orden på ting. Dessverre er kontakten mer eller mindre tom. Det eneste som finnes er et par valium stikkpiller. ”Might as well stick it up my arse!” sier Mark og gjør nettopp det. På vei hjem får han det vi i Trøndelag kaller sjuttu – skikkelig rennemage. Spraybærs eller sprutsjuttu om du vil. Han finner en dass som er så motbydelig som det går an, men har ikke noe valg. I det han slipper lasten og et salig smil sprer seg i det herjede ansiktet ,husker han valiumpillene. Det er bare en ting å gjøre – han må brette opp ermet og…

Min dass var klin lik. Vått og skittent toalettpapir utover et vått gulv, og porselen fylt av illeluktende gugge til litt over kanten. Jeg ble stående i døra, både pissatrengt og litt spysjuk. Så kjente jeg lett tapping på skuldrene og den største mann jeg kan huske å ha sett, sa noe på Bulgarsk. Jeg snakker ikke bulgarsk. Come with me, he said. Branden var minst 10 cm høyere enn meg, hadde glattbarbert skalle og ringer i ørene. Ei skinnjakke dekket så vidt skipperens underarmer og ei brøstkasse som nok var litt mer bolet opp enn den Californias guvernør kan vise fram. Come with me!

Jeg forbannet meg selv for å ha tatt denne turen alene. I innerlomma kjente jeg seddelbunken presse mot et hjerte som banket fortere. Skulle jeg bare gi han pengene og klokka og håpe han ikke banket meg opp? I stedet ble jeg resignert med ut. Vi gikk ut i den klare vinternatta. En av Sofias hovedgater var opplyst av neon og hallogen, og ei rekke Ladadrosjer ventet på tur. Så pisset vi opp etter en lyktestolpe mens forbipasserende ikke enset oss, og Ladasjåførene røkte og snakket uforståelig. Vi tuslet inn igjen og Arnold spanderte en øl på meg.

Jeg har reist i Bulgaria i snart 10 år, og kan rapportere at dassene er på vei opp på norsk standard. Det er faktisk mange steder vesentlig bedre standard, med ansatte som vasker etter hver eneste besøkende og parfymerte håndklær som byttes ut etter hver kunde. Jeg har i løpet av en del turistturer kartlagt byens beste toaletter, og innrømmer at jeg er mindre opptatt av hvor god maten er. Maten kan være så god som bare det, men jeg nekter å spise verdens beste mat på et sted med skitten dass. Da er det bedre å spise verdens mest ordinære mat på stedet med det beste toalettet.

Jeg har etter hvert innfunnet meg med at man tar med sitt eget dasspapir, og bærer med meg rikelig av dette i beste kvalitet. Det er en vane jeg har tenkt å ta med meg hjem. Jeg skal aldri mer avslutte en tur på toalettet med Lier drift sitt resirkulerte sandpapir. Selv om min såre bak aldri så mye bidrar til å øke overskuddet deres enda noen øre.

Hvem var Filip? – kommer snart.

Tidligere blogger fra Filips by.

Reisebrev

Flere saker fra arkivet

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Tomme butikkhyller.

Streiken har nå vart ei stund, og butikkhyllene begynner å tømmes synlig. Kanskje er det nå på tide å løpe og hamstre litt? Vi har sett litt på ståa i Liers butikker.

Allers, Tufte og Liungen

Hvorfor er det så lite fotball i Allers og så mye såpe på tv?

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Vi besøker Liers spisesteder: Vito’s Trattoria

Godt utvalg, interesserte medarbeidere og et akseptabelt prisnivå er noe av det som gir Lierskogens italienske spisested en sikker plass blant Liers beste spisesteder.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Lier Volleyballklubb herrer elite – Til kvartfinale i NM

Lier vbk videre til kvartfinale etter seier mot OSI.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Full krig mellom de største partiene

Liernett kommenterer valgkampen.

LIER DRIFT

I følge en artikkel i Lierposten i dag, så har Lier Drift store problemer med kunne opprettholde en forsvarlig drift på sitt arbeid.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

22. mai i Pigbeatens tegn

Lørdag 22 mai besøker verdens nest største Pigbeat- Band Tranby. Stedet er Tranby Pub og bandet er The Mighty Humburgers. Bandet som har som hovedmål å gjøre denne verdens jammerdal til en vesentlig mye bedre plass å være. Det gjør de med litt skitten, rå, partyrock med masse humør og spilleglede., eller pigbeat som de kaller det.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Jordbæreventyr på dugnad

- Vi er strålende fornøyd, en suksess i år igjen kvitterer festivalsjef Fredrik Bretting Trolsrud. JordbærEventyret i Sylling ble denne gangen litt fuktig men mest festlig. OPPDATERT: Enda flere bilder

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Reidar Kjeldsen nekter å bli voksen.

Reidar Kjeldsen nekter faktisk å bli noe annen enn han selv har tenkt å bli. Synd og skam. Denne Kjeldsen er tydelig en som ikke tar viktige ting så alvorlig. Men en ting skal han ha, forfatterbesøket på Sylling skole ble en suksess – mye på grunn av en del hyling og roping.

Kongene av Lierelva.

Ingen kjenner Lierelva som Tom Erling og Bjørnar. De to siste dagene har de svømt og padlet fra Dammyrdammen til Crossbanen ved Fugleruds gartneri.

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.