Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Folk blir gjerne litt satt ut når de hører at husdyr prøver å løpe inn i det brennende fjøset igjen når reddende menneske vil ha dem ut. På nyttårsaften er det derimot dyra som gjemmer seg mens mennesker løper ut til en ny katastrofe – same presidier as last year.

For det er vel slik at disse nyttårsfestene ikke blir slik man hadde planlagt. Det går alltid som det gjorde sist, og når man våkner morgenen etter med findressen krøllet i fotenden på senga og slipset i kjøleskapet tar det minst ei uke å få ristet av seg nervene – og i løpet av den uka fyker det som måtte ha eksistert av forsetter lekende lett.

Før i tida hadde naboene konkurranse om ha det feteste fyrverkeriet. Det gikk så langt at en av dem måtte begynne i sjutida for å være ferdig til midnatt. Han rigget seg til i løpet av formiddagen og stilte frisk og rask med kjeledress utenpå finklæra, ei helflaske Cognac og sigar like over barnetv – så braket det løs. Først noe smårask – kinaputter og hyler og slikt. Etter hvert som promillen steg kom de store rakettene og batteriene i drift og kreative metoder for å fyre av mange på en gang ble oppfunnet og like fort glemt. Det skal han ha – han fikk dem alltid opp.

Jo vist er han billig i drift – rundt en promille på bykjøring. Litt mindre når han skal drikke lenge.

Vi nordmenn er litt rare slik. Nyttårsfesten er gjerne årets best planlagte. Oppkjøringen er klassisk, med wienervals på tv, waldorfsalat på bordet og champagne i kjøleskapet. Mor står foran speilet og doller seg opp og far flytter barskapet ut på stuebordet. Ungene skal overnatte hos en kompis eller ei venninne og skal etter sigende tilbringe kvelden med snacks og video med aldersgrense 12 eller noe slikt. Ingen vits i å ringe mutter, jeg slår alltid av telefonen når jeg ser film.

Nå er vi engang bønder, og selv om det er mye fint å si om traktor, er ikke bønda så gode på stil. Sigaren er kjøpt inn på nærbutikken. Kånjakken er en brændy og shampanjen er fra et lite sted nord for Roma. Fiin shampis, masse bobler – søt og fin. Spiller det noen rolle?

Når naboen starter miniatyrstalinorglet like over Colargol faller slipsene ,og mors mascara renner nedover vassne øyne. Til neste år skal vi skjerpe oss. Kiloene skal av, vi skal slutte å inhalere sigarettrøyk og vi skal betale så lite skatt som vi overhodet kan slippe unna med. Ikke F om jeg gidder sponse late negre med tørrfisk når de bare bruker den til regnklær uansett. Nå er det nyttår og vi skal jaggu avslutte året bedre enn det startet.

I fjor ble det gjennomført en synkron promillekontroll over hele Europa. Moldova vant – der var i overkant av 10% beruset bak rattet. Norge kom sist. Ingen kjører i fylla lenger. Hva skal man med bil når man kan hive ned alle skvettene i barskapet og dresskledd blåse ut trommehinnene på gamla ovenfor si elgbikkje med kilovis av kinesisk ild og røyk? Den bikkja har bare godt av det, den har da for pokker ikke holdt kjeft på mange måneder. Skål for gamla og elgbikkja!

Så er det like før finalen. Alle skal ut, gående eller krypende. Himmelen eksploderer som en lysende spilleautomat og du hiver deg rundt halsen på søstra til nabokjerringa. Godt nytt år. Hun får ei kald tunge i øret og trekker seg litt brydd tilbake. Hun har sikkert fått for lite drikke. Om noen timer er det statsministerens nyttårstale, like etter hopprennet.

Godt nytt år. Måtte det bli bedre enn det forrige. Ungene har sovnet foran tv’en. Det var andre tider da vi var unge. Vi ville sikkert ha vært dritingse nå. Dagens ungdom er så prektige.

Så våkner du opp. Klærne ligger strødd utover soverommet, og det lukter gammelerik og kattespy. Du går til kjøleskapet og drikker noen drøye slurker juice rett fra kartongen. Junior kommer inn døra. Han ser ikke bra ut. Må ha vært noe med maten vi fikk. Det var flere som ble dårlige. Jeg går og legger meg.

Før i tida, da jeg var liten, pleide vi å samle inn raketter. Blindgjengerne ble pent og pyntlig tømt for alt innhold og kruttet ble samlet på glass. Noen ganger ble det ganske mye krutt i bomba vår. Problemet var at de luntene vi fant var så korte. De var alltid brent nesten helt inn til ladningen. Den lengste luntestumpen ble vinneren og vi satte i andakt av årets nyttårsbombe. Det gikk alltid nesten galt. En gang svidde jeg i stykker polvottene jeg hadde fått til jul og hadde piping i ørene i flere timer.

Så starter elghunden ovenfor opp med bjeffinga. De taktfaste bjeffene kommer med korte mellomrom, skal den ikke puste snart? Det er utrolig at noen velger å holde nervøs elghund i byggefelt. På stua starter tv’en og kaffetrakteren begynner å gjøre nytte for seg. Du tar på deg treningsbukse og ullgenser. Snart er det klart for hopprennet i Garmish. Enda to dager igjen av ferien.
Flere saker fra arkivet

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

Det går alltid en gressklipper

En av fordelene med å bo på landet er stillheten.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Lier Volleyballklubb herrer elite – Til kvartfinale i NM

Lier vbk videre til kvartfinale etter seier mot OSI.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Flere fartsdempere underveis

På den lange, rette og relativt oversiktlige strekningen på Vitbank blir det redusert fart og fartsdempere. I det farlige krysset et lite stykke unna må derimot folk fortsatt løpe for livet.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Ny Bislett-rekord

Gjermund Sørstad (29) fra Lier vant 12-timersløpet i Oslo på så god tid at han nå er tredjemann på verdensrankingen

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Thank you very much

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Men fiskesesongen var ikke over.

Egentlig hadde jeg pakket fiskesakene pent vekk, men da en kompis ville ha meg med på tur klarte jeg ikke styre meg. Vi kastet oss i bilen og dro til Svartputt i Øverskogen. Dette er et svært greit sted å fiske middag. Ikke ligger det langt fra veien, og ikke er det vanskelig å få nok til en middag.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Sommer om høsten

Sommerminne i sju deler. Langlesing i potetferien. Hvis ikke teknikken svikter, eller jeg ikke finner avslutningen. Starter i morgen. Følg med!

Skål for de frivillige

2007 går over i historien om noen timer, et lykkelig år for noen, mens for andre et år fyllt med smerte, sorg og savn

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Tut og kjør

Ukens gjesteskribent ser rødt i møte med uvørne bilister på vei gjennom Lierdalen.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Best igjen

I det individuelle løpet i forbindelse med den tradisjonsrike Holmenkollstafetten viste nok en gang liungen Gjermund Sørstad vinnervilje --

Øystein tapte

Etter fire runder med hurtigsjakk var det klart - ingen NM-tittel til Tranby.

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Trives på solkysten

På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Må enda flere dø i trafikken?

Mens myndigheter og politikere prater og utsetter, blir veiene i Lier stadig farligere.

Brakseier i Norgescupen

Til tross for problemer med bremser, var ATV-kjøreren Tor-Erik suveren på Bjørkelangen i helga.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Bestekompiser på to forskjellige lag

Lars (tv) fra Frisk, Asker og Simen fra Asker SK har holdt sammen siden de begynte i barnehagen --

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Røykvarslerens dag

Fredag 1. desember er Røykvarslerens dag. Vi går inn i en brannfarlig periode nå med mørketid, levende lys og mer fyring i huset.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Hard ved

Oppunder en fjellknast står ei fjellbjørk --

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Brannfare nyttårsaften 2006

Manglende snødekke på hustak, verandaer og i naturen generelt krever ekstra oppmerksomhet rundt bruk av fyrverkeri i år.

Den store styrkeprøven

Helge Nybakken fra Nordal har syklet Trondheim Oslo 27 ganger

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Julaften på to kvadrat

- I disse dager frekventerer vi loft og kjeller - på leit etter pappesker - velfylte av glitter og stas.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

Reservert for gående

KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.

Vi tar en til mens vi venter.

I dag er jeg på reisefot. Det betyr i praksis at jeg kan se fram til en dag med køer og venting. Kanskje ikke så rart at jeg tar en til. Jeg sto opp i sjuti (...)

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Vi besøker Liers spisesteder: Namnam

Navnet er nytt, men lokalet er velkjent. På hjørnet i Amtmannsvingen har mange forsøkt, men få har hatt suksess med virksomheten i den etter hvert nokså brune puben.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

På skytetrening med Christoffer

Skyter femmere på hundre meters avstand.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

HLSK at the Movies

Et par hundre tilhørere stilte opp da Høvik og Lier skolekorps (HLSK) onsdag kveld holdt sin årlige showkonsert, i år med tittelen ”HLSK at the Movies”.

Dakar-Gjermund kjørte på tilskuer i Portugal

Dakar-debutanten Gjermund Frostad opplevde alle rallyføreres store skrekk i morges.

Blomster og bier på Bygdetunet

Årets sommerutstilling på Bygdetunet ble åpnet av ordfører Ulla Nævestad. Hun kunne gi oss nyttig informasjon om både det ene og det andre, og om hvor fint vi har det i Lier som har rikelig av begge deler.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling