Blomster og bier på Bygdetunet
Årets sommerutstilling på Bygdetunet ble åpnet av ordfører Ulla Nævestad. Hun kunne gi oss nyttig informasjon om både det ene og det andre, og om hvor fint vi har det i Lier som har rikelig av begge deler.
Bier
Det skulle derfor være unødvendig å gå innendørs for å studere blomstene på marken og biene i lufta, Men bier er det få som er blitt helt kloke på, og det trengs et bredt teoretisk grunnlag for i hele tatt å kunne få med seg noe av bienes hemmelighetsfulle liv. Derfor var ekspertene på plass inne i skolestua.
De kunne fortelle at en bidronning kostet gjerne 400 kroner på bimarkedet. Den var da godt merket, hadde gode gener og klar til å produserer ca 2000 egg om dagen. Og den samlede eggproduksjonen pr døgn overstiger langt dronningens egen vekt. Et bisamfunn er langt fra demokratisk bygd. Der må du kjenne din plass og stakkars den som prøver å stikke seg ut ,eller kommer for seint hjem til kvelds. Fremmede tåles ikke, i kubeslusa står vaktbiene klare til gjøre kort prosess med alle som ikke lukter som de skal. Aggressiv atferd som brå bevegelser fra en mennekehånd blir sett på som en krigserklæring og kan bli gjengjeldt med sviende stikk. Mannen har visse privilegier den korte tida han lever, men om høsten er det brått slutt. Flere enn to kvinner under samme tak betyr ufred. og om det skulle dukke opp ei ung og frisk dronniong i en kube ,drar gamla med noen trekkbier og finner seg i beste fall et nytt sted å gjenoppta eggproduksjonen. Før var kubene laget av kassebord og endestykker av gulvplank. Nå går de mest i plast og isopor. Normalt får du ca. 25 kilo honnig fra hver kube.
Så lite og antakelig en del feil i tillegg, går det an å få med seg etter samtaler med ivrige birøktere som brukte pedagogiske knep og lang tid på å forklare Liernetts utsendte om fortreffeligheten med birøkt. Men jeg ble overbevist. Jeg er blitt hekta. Kanskje blir det ei dronning på meg i løpet av sommeren? Og om jeg ikke akkurat skulle få sjans på selveste dronninga, erfarte jeg denne dagen på Bygdetunet at birøktere er all righte folk det er hyggelig å snakke med. Jeg sitter inne med mange oppfølgingsspørsmål
Blomster
Ingen blomster uten bier og omvendt hadde Ulla Nævestad lært meg. Rannveig Kaasin og Ingrid Brun har i lang tid samlet blomster og veksterr som vokser innenfor grensene til Bygdetunet. Plantene har de presset og Johan Brun har satt dem i rammer. Riktig dekorative er de og taler sitt tydelige språk om botanisk mangfold og skjønnhet. I alt skal det ha blitt bortimot 400 arter, og det altså på et avgrenset område. Alt skal arkiveres. Så får vi håpe at framtidige generasjoner ikke vil måtte si når de ser på samlingen. – Tenk, engang vokste det så mange planter her.
Maistanga var reist og Truls Hallingstad oppfordret de frammøtte til å ta en svingom ved den - før han selv treiv tak i ordføreren og kastet seg ut i en sommervals friskt spilt av Bygdeoriginalene.
Beklager, kunne ikke laste bildegalleri