Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Søndag er det slåttedag på Bygdetunet

Den skulle vært siste søndag, men ustoppelig regn gjorde det umulig å slå noe som helst. Nå bli det en ny sjanse på søndag.

Rømmegrøten kom på bordet når slåttonna var i gang. Begivenheten sammenfalt ofte med markeringa Olav den Helliges død på Stiklestad 29.juli 1030 og ble da gjerne kalt olsokgrøt . Søndag blir det både slått og grøt på Bygdetunet. Der vil erfarne slåttekarer svinge langorva, og interessert vil få en innføring i det som var en selvfølgelig del av allmennkunnskapen til alle gutter som vokste opp på landsbygda for noen år siden. Men slåmaskinen vil også surre  og vise hvorfor den stod for kanskje det mest revolusjonerende innenfor norsk landbruk for mer enn hundre år siden. Kvinnen håndterte riva og var med på å legge graset nennsomt og med godt handlag på hesjetråden.
Vi som er litt oppe i åra har gjerne minner fra slåttonna. Selv husker jeg at jeg hentet surmelk til slåttkara som med six-pencen over ansiktet hvilte under et tre ved skigarden til havnehagan. Bare et enkelt bilde som sitter igjen. Langorva, ljåen holdt jeg meg langt unna

Men det fins fortsatt mange som kan fortelle, og liernettlesere vil sikkert sette pris på en historie fra virkeligheten, med duft av kløver og svartfluesurr.

Truls Hallingstad med husk i knea og riktig knekk i ryggen.

Velfortjent rømmegrøt

4 kommentarer

Onsdag 23. juli 2008 09:27: Ekte drammenser
Det skulle være slåttedag
men værguden var ei på lag
Regnet falt i strie strømmer
og druknet alle slåttedrømmer.

Så saftig gras og nyslipt ljå
fikk inntil videre bare stå
... vis hele />Dog var serveringskorps på plass
serverte grøt og saft i glass.

Hvor ljåen slipes kan
man mettes ei av saftogvann.
Man må fortære mer enn det
ta rømmegrøten skje for skje.

Hva lages denne grøten av?
Ei kjøtt fra bygd, ei fisk fra hav.
En blanding kokt av fett og mel
med påstrødd sukker og kanel.

På grøt som pipler fett fra før,
tar man en romslig klatt med smør.
Litt god dessert er óg å skaffe:
To vafler og en kopp med kaffe.

Så la da bare graset gro
sett ljåen bort og fall til ro
i bygdetunets varme stuer
servert av effektive fruer.

Det har visst hevd i folketrua:
mens graset gror, så dauer kua.
La humla suse, luft ut flua!
Vi trives best i skjenkestua.
Onsdag 23. juli 2008 13:49: Thorvald Lerberg
Til "drammenser". Diktet som jeg har dristet meg å kalle, "Slåttedag i regn", er så godt at det gjerne kunne vært skrevet av en liung.Vi tillater oss å spørre den langt på vei anonyme lyrikeren om lov til å sette det på en mer fremtredende plass i avisen, og da gjerne med noen passende illustrasjoener.
Onsdag 23. juli 2008 14:11: Ekte drammenser
Helt OK såfremt eventuelle "passende illustrasjoner" har tilknytning til innholdet i diktet og ikke til "den langt på vei anonyme lyrikeren".
Onsdag 23. juli 2008 15:07: Thorvald Lerberg
Til "drammenser: Selvfølgelig skal illustrsjonene ikke på noen måte avsløre den anonyme lyrikeren. Jeg har imidlertid for lengst gjerttet meg til at det er selveste Mannen med ljåen som står verselinjene, og han tør jeg ikke legge meg ut med.

Flere saker fra arkivet

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Bygdetunet er populært

For den som holder seg i bygda i sommer, er det trivelige søndager på Liers tusenårssted.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Bra besøk tross regnbyger

Anne-Marie Heggemsnes og Frøydis Landsverk holdt ut i regnværet og delte sine kunnskaper med besøkende på Lier Bygdetun under den store hagedagen.

Veteransjarmører på hjul

Lastebiler og busser på Bygdetunet

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

Stjal skinker fra bygdetunet

Søndag var det selvplukk av epler og poteter på bygdetunet, men forskrekkelsen ble stor da noen i tillegg hadde plukket med seg skinkene som hang på stabburet.

Reisebrev og slikt

Den forrige meldingen om ferie kanseleres herved. Det viser seg at det er nesten like lett å oppdatere siden fra utlandet som hjemmefra. Om noen har stoff de ønsker å legge ut på Lier-nett er det bare å sende.

Noe skjedde på bygdetunet i går.

- Du burde ta deg en tur, det er et arrangement på bygdetunet. Tidlig søndag morgen ringte Thorvald. Han kunne fortelle at det skulle være skuespill og taler på bygdetunet. Litt forfjamset kastet jeg meg i bilen og dro ned.

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Lier Bygdetun fikk ny styreformann

Etter over 20 års iherdig innsats ønsket Truls Hallingstad avløsning. Nå har Åsmund Johannessen (bildet) overtatt styringen av bygdetunet.

Mangfoldsåret på Bygdetunet

Søndag åpner Bygdetunet grinda for sommerens utstillng som skal sette søkelyset på det kulturelle mangfoldet i bygda

Nytt liv i gamle minner

Søndagens kulturminnedag på Lier Bygdetun vil rette søkelyset mot de materielle ting.

Mangfoldig fritid i Lier

Kan din organisasjon kunne tenke seg å delta på kulturminnedagen på bygdetunet søndag 14. september, spør kultursjef Ingeborg Rivelsrud

Kulturminner på Bygdetunet

Den hvite postkassa med loddbok vil være på plass på søndag.

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

Lier før og nå

"Du fikk ikke pizza på Saga Kafé" het en film som ble vist på sommerutstillingen på Lier Bygdetun for noen år siden. Men hvor lå den en gang så kjente og populære kafeen?

Hennummusikken live in Sofia

Dirigent Delchev tok med orkestret på tur til gamlelandet.

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

”Da klokka klang”

Sommerutstillingen er et samarbeid mellom Lier Bygdetun, Lier Historielag og Lier kommune, kulturkontoret. Den skal gi et bilde av Lierskolens utvikling og historie gjennom 200 år

Medlemsdag med familie og venner på Bygdetunet.

Norges diabetesforening, avdeling Lier, Lier hørselslag og Sanitetsforeningen i Lier inviterte medlemmer med familie til flott dag på Bygdetunet sist lørdag.

Blomster og bier på Bygdetunet

Årets sommerutstilling på Bygdetunet ble åpnet av ordfører Ulla Nævestad. Hun kunne gi oss nyttig informasjon om både det ene og det andre, og om hvor fint vi har det i Lier som har rikelig av begge deler.

Sommerutstillingen er åpen

Ordfører Ulla Nævestad holdt en vel forberedt og meget interessant tale ved åpningen av årets utstilling på Lier Bygdetun. Stort mer skjedde det imidlertid ikke før publikum fikk slippe inn for å oppdage mer av det mangesidige forholdet mellom Lier og Drammen.

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

Kulturminnedagen 2009 på Bygdetunet

Men også kulturminneåret ble markert der

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

Gla'dag på Bygdetunet

Før vi kommer til grinda hører vi gladsang og trekkspillmusikk fra Gjestgiveriet på Bygdetunet.

Liergutt imponerte

St. Hallvards Håndballklubb lovende keeper Torbjørn Sittrup Bergerud ble kåret til banens beste keeper etter at Norge U slo Spania for første gang.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Bestem på søndag!

Vi minner om valglokalene åpner kl 16.00 i dag søndag 9.9 og har åpen til kl 20.00. I morgen 10.9 åpner lokalene kl 09.00 og holder åpent til kl 20.00.

En fornemmelse av å være menneske

Nå bør folk kjenne sin besøkelsestid og ta turen til de lokale kunstnerne som er med på kunstmønstringen ”Rett Vest”. Til helga står atelierer og gallerier åpne, og publikum får møte kunstnere og høre - og kanskje se hvordan kunsten blir til.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Julemarked på Lier Bygdetun

Søndag arrangerer Lier Bygdetun sitt tradisjonelle julemarked ”Glædelig jul” med salgsboder, grøt, musikk og tenning av juletreet.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Drammen + Lier = Sant?

Forholdet mellom Lier og den jubilerende nabobyen Drammen er i fokus på årets sommerutstilling på Lier Bygdetun. Formann Hallingstad og ordfører Nævestad er, som så mange ganger tidligere, nøkkelpersonene når utstillingen åpnes på søndag.

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sommerutstillingen åpnet

Sola skinte på bygdetunets jubileumsfeiring og leikaringen Noreg danset til tonene fra Øverskogen toradergruppe.

Lierfestivalen 2005

For første gang arrangeres den årvisse musikalske begivenheten i Syllling, og av et skolekorps. Lierfestivalen arrangeres i Sylling Flerbrukshall søndag 30. oktober.

Følg strømmen til everksjubileet!

Nå er planene klare for selve høydepunktet i feiringen av liungenes eget everk, som i hundre år har forsynt bygda med mykje lys og mykje varme.

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

-- Ingen spesiell glede å nå målet

-- Opplevelsene underveis var det viktigste. Det sier Aasmund Lyhus når han minnes avslutningen av turen Lindesnes – Nordkapp til fots i 1977. Da han nådde Nordkapp etter nøyaktig fire måneders marsj viste kalenderen 20. september, og langs veien var det allerede noen snøfonner. Han har også gått Oslo – Bergen i strålende vær. Aasmund Lyhus har vært en av ildsjelene i Lier Historielag i snart 30 år. Han har sin del av æren for at Lier Bygdetun framstår som et kulturelt samlingspunkt.

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Ny leder i Lier Historielag

Lier Historielag er med sine rundt 600 medlemmer blant Liers største og mest aktive lag og foreninger. På lagets årsmøte i går ble Thor Sørli fra Sylling valgt til ny leder etter Berit Furøy, som ønsket avløsning etter fire år i vervet.

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

River låve for bygdetunet

Det lover godt at en låve nå er under riving og en gang i fremtiden skal bli gjenreist på det hittil låveløse bygdetunet.

Vårkonsert

Sylling sangkor med gjester holder søndag vårkonsert i Sylling skoles aula.

Bossa i AFP'ns tidsalder

Flott konsert i amfiet på Bygdetunet.

Kulturprisen 2007

Vel fortjent kulturpris til hedersmannen, Andreas Hørthe

Trollspill, Den gode Askeladd til Bygdetunet?

Tegra - teater gjennomførte to ulike, men vellykkete forestillinger på Egge gård i helga. Trollspillet til liungen Erik Eriksen er langt fra utspilt.

Krystall og plakett til Bygdetunet

- Vi visste ikke noe på forhånd, sa en svært så opplagt Truls Hallingstad etter at stiftelsen Lier Bygdetun fikk Bevaringsprisen for 2008 torsdag kveld.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Mye skolehistorie på Bygdetunet

Men hvor var Glupingen, bortsett fra et uanselig tidlig eksemplar låst inne i en glassmonter?

Siste sjanse søndag

Lena Akopian har siden lørdag 18. april stilt ut bilder hos Galleri Perrongen, Lier kunstforenings lokaler i Lierbyen. I morgen pakker hun sammen. Kommer du mellom 12 og 15, kan du få den med deg.

Egen bod på julemarkedet?

Lier Bygdetun vil gjerne ha enda flere boder og selgere på julemarkedet.

Kulturminnedag sist søndag

Årets kulturminnedag hadde fokus på fritid og på hvor og hvordan vi bruker fritida vår, kort sagt: Mangfoldig fritid. Mange brukte søndagen til å besøke Bygdetunet der årets markering gikk av stabelen. Og det var vel anvendt fritid.

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

På pallen i Danmark

ATV-føreren Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier hevdet seg helt i toppen i det åpne danske mesterskapet i helga.

Revanseoppgjør på Liungbanen

Vil Audun Langård og de andre spillerne i Liungen smile etter opprykkskampen i lokaloppgjøret på Liungbanen på søndag eller vil Lier stikke kjepper i hjulene

Målet er nådd så langt

Etter sterke plasseringer i de to siste helgene kan Maren Jansson Haverstad se frem til junior-VM i orientering i juli.

Møkka lei møkka

På Lier Bygdetun har de mange frivillige sett seg dyktig lei på å tråkke i etterlatenskapene fra hunder som eierne slipper løs på plener, i blomsterhage og blant frukttrærne.

Det går alltid en gressklipper

En av fordelene med å bo på landet er stillheten.

Informasjon og omvisning

Tre foreninger inviterer til medlemsdag med familie og venner i dag på Bygdetunet ---

Anne Grete Preus til kulturkirken

Søndag 13. november kommer Anne Grete Preus til Lierskogen kulturkirke og holder en av sine få konserter denne høsten.

Klart for Liers store julemarked

Søndag er det julemarked på Lier Bygdetun, en tradisjon som blir mer populær for hvert år som går.

Lier Volleyballklubb herrer elite

Hjemmekamp søndag 06.11 mot NYBORG (fjorårets seriemester)

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Den store loppehelgen på Tranby

Tranby skolekorps har loppemarked i Tranbyhallen lørdag og søndag.

En fantastisk massemønstring

- Årets skifestival minner om en gammel storhetstid for Hauern, sier Haakon Fossen i arrangementskomiteen

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Eplefestivalen

En stor festival. Til og med på nasjonalt nivå

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Sov godt etter drama i Kristiansand

- Jeg har sovet godt i natt, sier tryslingen, Odd Arne Vangen, etter den omdiskuterte offsideavgjørelsen i går. Journalister stod i kø for å snakke med han lørdag kveld, før han kunne reise tilbake til fredelige Sylling.

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Regninga kan bli for stor

Det frykter en svært skuffet Knut Røssum etter vedtaket i kulturhussaken.

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

Partitilhørighet ingen forutsetning

Uavhengige Folkevalgte med stand på Lier stasjon.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

Husk sommertid fra søndag

Natt til søndag 25. mars klokken 0200 starter sommertiden. Det betyr at klokken skal stilles én time fram og at det er lysere kvelder i vente.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Stor suksess for Reistad-guttene

Reistad sitt gutter 12-lag spilte i helgen Herulf cup i håndball. Det var guttene sin første turnering hvor resultatene betydde noe, og de ble kåret til vinnere i sin årsklasse.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.