Rømmegrøten kom på bordet når slåttonna var i gang. Begivenheten sammenfalt ofte med markeringa Olav den Helliges død på Stiklestad 29.juli 1030 og ble da gjerne kalt olsokgrøt . Søndag blir det både slått og grøt på Bygdetunet. Der vil erfarne slåttekarer svinge langorva, og interessert vil få en innføring i det som var en selvfølgelig del av allmennkunnskapen til alle gutter som vokste opp på landsbygda for noen år siden. Men slåmaskinen vil også surre og vise hvorfor den stod for kanskje det mest revolusjonerende innenfor norsk landbruk for mer enn hundre år siden. Kvinnen håndterte riva og var med på å legge graset nennsomt og med godt handlag på hesjetråden. Vi som er litt oppe i åra har gjerne minner fra slåttonna. Selv husker jeg at jeg hentet surmelk til slåttkara som med six-pencen over ansiktet hvilte under et tre ved skigarden til havnehagan. Bare et enkelt bilde som sitter igjen. Langorva, ljåen holdt jeg meg langt unna
Men det fins fortsatt mange som kan fortelle, og liernettlesere vil sikkert sette pris på en historie fra virkeligheten, med duft av kløver og svartfluesurr.
Truls Hallingstad med husk i knea og riktig knekk i ryggen.
Velfortjent rømmegrøt
4 kommentarer
Onsdag 23. juli 2008 09:27: Ekte drammenser
Det skulle være slåttedag
men værguden var ei på lag
Regnet falt i strie strømmer
og druknet alle slåttedrømmer.
Så saftig gras og nyslipt ljå
fikk inntil videre bare stå
... vis hele />Dog var serveringskorps på plass
serverte grøt og saft i glass.
Hvor ljåen slipes kan
man mettes ei av saftogvann.
Man må fortære mer enn det
ta rømmegrøten skje for skje.
Hva lages denne grøten av?
Ei kjøtt fra bygd, ei fisk fra hav.
En blanding kokt av fett og mel
med påstrødd sukker og kanel.
På grøt som pipler fett fra før,
tar man en romslig klatt med smør.
Litt god dessert er óg å skaffe:
To vafler og en kopp med kaffe.
Så la da bare graset gro
sett ljåen bort og fall til ro
i bygdetunets varme stuer
servert av effektive fruer.
Det har visst hevd i folketrua:
mens graset gror, så dauer kua.
La humla suse, luft ut flua!
Vi trives best i skjenkestua.
Onsdag 23. juli 2008 13:49: Thorvald Lerberg
Til "drammenser". Diktet som jeg har dristet meg å kalle, "Slåttedag i regn", er så godt at det gjerne kunne vært skrevet av en liung.Vi tillater oss å spørre den langt på vei anonyme lyrikeren om lov til å sette det på en mer fremtredende plass i avisen, og da gjerne med noen passende illustrasjoener.
Onsdag 23. juli 2008 14:11: Ekte drammenser
Helt OK såfremt eventuelle "passende illustrasjoner" har tilknytning til innholdet i diktet og ikke til "den langt på vei anonyme lyrikeren".
Onsdag 23. juli 2008 15:07: Thorvald Lerberg
Til "drammenser: Selvfølgelig skal illustrsjonene ikke på noen måte avsløre den anonyme lyrikeren. Jeg har imidlertid for lengst gjerttet meg til at det er selveste Mannen med ljåen som står verselinjene, og han tør jeg ikke legge meg ut med.