Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

At Hans Christian Heg var oberst, mistet livet i den amerikanske borgerkrigen og fikk en statue ved Haugestad, har nok mange i Lier fått med seg, men stort mer er det ikke mange som vet. Blir noen spurt om Tollef Bache og sønnen Søren Baches betydning for de tidlige utvandrerne, blir det som oftest taust.

Styreformann Truls Hallingstad viste professor Lovoll det gamle gjestgiveriet på bygdetunet.
 
Derfor er det en vekker å få besøk den fremste nålevende ekspert på norsk innvandring til USA, professor Odd S. Lovoll. Han har skrevet et betydelig antall bøker om nordmenn i Amerika, og flere av dem foreligger i norsk oversettelse. Mest kjent er kanskje ”Det løfterike landet”. Tidligere i år kom Lovolls foreløpig siste bok, som omhandler historien til de norskspråklige avisene i Amerika. Hvem ante vel at det i årenes løp var over 300 slike aviser og at den aller første av dem ble produsert på låven til Even Heg, far til Hans Christian Heg?
 
Lovoll hadde ikke vært i Lier før, men er vel kjent med både Hegs historie og de to statuene som er reist av ham i USA. I Lier ville gjerne se den tredje, som står ved Haugestad. Han var imponert over arbeidet som er gjort for å bevare det gamle gjestgiveriet Hans Christian Heg vokste opp i. Fra gjestgiveriet gikk turen videre til andre steder med tilknytning til Heg og Bache, blant annet Store Valle, der Søren Bache i juni 1839 tok farvel med sine foreldre og la ut på sin pionérreise til Illinois og Wisconsin.
 
Fra besøket i Lier og Drammen gikk turen tilbake til Oslo, der han dagen etter holdt hovedtalen under markeringen av USAs nasjonaldag 4. juli.
 
 
Utvandringens konsekvenser
Det var bare Irland som hadde større utvandring til Amerika enn Norge når en ser antallet i forhold til folketallet. Minst 850.000 nordmenn utvandret til Amerika. Det var en avgjørende endring for dem, men også av enorm betydning for de gjenværende i Norge. Hvis ingen hadde utvandret, hadde det i dag kanskje vært innpå dobbelt så mange nordmenn å brødfø.
 
Odd S. Lovoll
Få, om noen, er bedre kvalifisert enn professor Odd S. Lovoll til å uttale seg om norsk-amerikansk historie. Han utvandret elleve år gammel i 1945 og har deretter brukt tiden til å lære, lære bort og å skrive bøker som har kastet lys over norsk innvandring til USA. Lovoll tok sin doktorgrad ved University of Minnesota på emnet.
 
Han har skildret norskamerikanere som etnisk gruppe i bøker, artikler og foredrag på begge sider av Atlanterhavet og som redaktør for The Norwegian-American Historical Association gjennom 20 år.
 
Boken ”Det løfterike landet” (1983) er uten tvil blant de viktigste som er skrevet om emnet, men Lovolls bokproduksjon er langt mer omfattende.
 
 
Lovoll om oberst Hans Christian Heg i ”Det løfterike landet”:
Krigen skapte helter. Den mest kjente av dem er uten tvil oberst Hans Christian Heg, sønn til pionérlederen Even Heg.”
 
Lovoll om hundreårsfesten i 1925 for norsk innvandring (1825-1925) i Minneapolis, der opp til 100 000 mennesker overvar arrangementene:
 ”Neste dag ble festlighetene avsluttet med et skuespill basert på livshistorien til helten fra borgerkrigen, oberst Hans Christian Heg, med 1000 skuespillere i 24 scener."
Historie

Flere saker fra arkivet

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

- Shocked and saddened

James T. Heg, som er nestkommanderende ved USAs ambassade i Oslo og som mange har møtt under hans gjentatte besøk i Lier, uttrykker i en epost sine følelser etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Høydepunkt på Lierdagene

Ordfører Ulla Nævestad og oberst Hans Chr. Hegs tippoldebarn taler når utvandringen fra Lier blir markert ved Hegstatuen utenfor Haugestad kl. 14.30 på lørdag. Tranby skolekorps sørger for passende musikk.

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Tranby skolekorps imponerte igjen

Lierdagene: Det var høytidelig stemning under seremonien ved Hegstatuen utenfor Haugestad i ettermiddag.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

Amerika-suksess for Tranby skolekorps

En fullsatt kirke ga stående applaus da Tranby skolekorps spilte i Wind Lake i Wisconsin i går. Wind Lake er stedet der familien Heg slo seg ned etter utvandringen fra Lier.

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

Og vinnerne er ...

Liers mest populære serveringssted ligger på Lierskogen. Vinneren av Liernetts meningsmåling foreslo Heg Gjestgiveri. Selv bor han i Sylling.

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Christian

Med unntak av at Wok står på menyen, er det intet som sier at Cafe Christian på Liertoppen er en kinarestaurant, men slik er det, og det er intet minus.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

Tranby School Band's sunshine tour

Mens et fortsatt opplagt og velspillende Tranby skolekorps og deres medreisende fullfører sin solskinnsreise i Midtvesten, tar vi med enda noen inntrykk fra den begivenhetsrike jubileumsturen. OPPDATERT: 6. juli 09.48.

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Kunnskapsrik og optimistisk

Det er bare to av de mange honnørord om forskeren og lokalpolitikeren Terje Sagvolden. Hans bortgang har vakt stor sorg hos alle som kjente han i Lier.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

St. Hallvards to dager i mai

Den kjente liungen Hallvard Vebjørnsson har sin egen festdag i den katolske kirke. St. Hallvardsdagen er 15. mai, men vil i år også markeres 12. mai i Lier.

Lars Krempig på DOTs høstmøte

Naturfotografen og forfatteren Lars Krempig er sikkert kjent for mange, og nå får du anledning til å se hans praktfulle fotografier

Teater til uka?

Teatergruppa Blott til lyst spiller "Bort i svarte natta", "Black Comedy", i dramasalen på St. Hallvard videregående skole 11. 12. og 13. mars kl. 19.00

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Opplev Berit Ås!

Torsdag 25. september kommer den 80 år gamle kvinnesaksforkjemperen og den første kvinnelige partileder til Papirbredden i Drammen

Fullt hus på biblioteket

Biblioteket i Lierbyen hadde sikret seg forfatteren Torill Brekke som foredragsholder på sesongens første kveldsarrangement. Det trakk innpå femti tilhørere.

Hvem er mest kjent av alle de 23.000 liungene?

Noen av Liers mest kjente personligheter savnes på listen over kjente liunger.

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Tredje og siste del av sommerkonkurransen

Vi avrunder sommerkonkurransen med en tur til Liers finske vennskapskommune, Kokemäki. Der finner man blant annet et fint lokalmuseum (bildet).

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Lierbyens ukjente perle

Elvestien langs Lierelva fra Andershaugen til Bergflødtveien.

Sterk halvmaraton

Øystein Mørk (bildet) fra Lierskogen løp inn til en sterk fjerdeplass i sin klasse under Oslo Maraton i helga

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Årets lengste dag

I det sommeren såvidt har begynt, snur solen, og det nærmer seg vinter igjen

And the winner is …

Liers tre vennskapskommuner har stått i fokus i årets sommerkonkurranse, som nå er avsluttet.

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

- Fungerte godt fysisk

Det sa Anders Brun Hennum etter at han gikk jevnt med OL-vinner Emil Hegle Svendsen på normaldistansen under NM i skiskyting på Simostranda.

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

- Sett egne grenser for pengespill

87 prosent av Norges befolkning mener de ikke har problemer med pengespill. De 650.000 øvrige bør ta en titt på spillevett.no før både vett og penger forsvinner.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

Lader opp i Spania

- Vi ser fram til flere treningsøkter om dagen, sier Hans Petter Fuglerud ( her tv sammen med trenerkollega Preben Krog-Jacobsen),

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Lierbyen og de harde trettiåra

Lierbyen i mellomkrigstiden er tema for John Willy Jacobsens foredrag på Senioruniversitetets møte tirsdag.

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Virker samlende på bygdene

Nils Ole Oftebro har tro på den betydning St Hallvardspillet kan få for Lier og distriktet

Når nettene blir lange

Torsdag snur sola, og nettene blir igjen lange

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Historisk medlemsrush

- Folk melder seg inn i Venstre som aldri før, sier sekretær Ståle Sørensen i Drammen Venstre (på bildet), og reaksjonene har vært ulike lokalt ----

Full stopp igjen for Toget

Toget på gamle Lier stasjon er stengt ”på grunn av lang juleferie”. Intet tyder på at det åpner igjen på nyåret.

Ferske vafler ved busstopp

- Nå må vi snart slutte, jeg skal på tur, sier Ola Sylling (tv) til kameratene. Han har mest erfaring med slikt salg.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Årets julegave for idrettsinteresserte?

Thorleiv Haug, brødrene Gjøslien, Hans Bjørnstad og Sten Stensen vokste opp i Lier.

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Takk Øyvind!

På avslutningen for Sjåstad/Vestre Lier IL s skigruppe takket Håvard Nygaard (tv) og Even Hornstuen Mathiesen sin trener for en strålende jobb gjennom mange år

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Eiendommelige eiendomsmeglere

Når man skal selge 40 blokkleiligheter, er det mye å passe på i markedsføringen. Faktisk i meste laget for enkelte.

Lege i Amerika med røtter i Lier

Dr. Jesse Hennum på Abbott sykehus i Minneapolis er tredje generasjons innvandrer og har røtter på Søndre Hennum.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

200 år siden trollmannen fra Finnemarka ble født

Iver Knudsen ble født 2 dager før Drammen fikk bystatus, og i likhet med byen, ble han behørig feiret 19. juni.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Mesterlaget i matte

Anette Olianne Walbeck, Brage Malm Monstad, Silje Kristin Fjeld Eilertsen, Andreas Bjelland Berg i klasse 9ef og lærer Frode Trolsrud Berg ved Lierbyen skole gikk til topps i den landsomfattende mattekonkurransen KappAbel i konkurranse med 450 elever.