Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Når er en historie utbrent? Når er ordene sagt, og det ikke er mer å tilføye? Jeg tenker på tragedien ved Nykjua 10 mars 1945. To nordmenn og to tyske soldater ble drept. . Dessuten ble en nordmann stygt mishandlet. Gunnar Møllstedt reddet seg unna på en mirakuløs måte og etter en kort stund i skjul fortsatte han kampen mot okkupantene til frigjøringa i mai samme året.

Historien vil antakelig gløde i i uoverskuelig framtid, men er det mulig å gi ny næring til glørne?

I jula leste jeg boka ”Den lange reisen. Et oppgjør med krigen” av Svein Blindheim. Natt til 17. april 1943 ble han sluppet ut i fallskjerm nord i Finnemarka for å organiserer motstandskampen og å lære opp Milorg D-13, Stor Oslo med tilliggende nabokommuner.

 Blindheim kjempet ved Fossum Bru i aprildagene 1940 og trakk seg tilbake til Sverige sammen med de norske troppene . Derfra gikk ferden til Skottland via Odessa, Baku, Persia, India og Sør Afrika. I England ble han personlig rekruttert av Kaptein Linge og ble senere den første formannen i veteranforeningen i Linge. For sin krigsinnsats fikk han Krigsmedaljen to ganger og Krigskorset med sverd. Det hører med til historien at Blindheim er i sterk opposisjon til den offisielle okkupasjonshistorien.

Om sitt opphold her i traktene forteller han: ”Vi skulle altså lære opp, trene og så vente,vente vente." Og så videre: "Jeg beundret kommunistene, som ikke fulgte parolen om å holde seg i ro, men ufortrødent fortsatte sine sabotasjeaksjoner og annen aktiv motstandsaktivitet." Han nevner spesielt Osvald-gruppens sabotasjeaksjon mot et jernbanetog med tyske soldater utenfor Drammen.

Det kunne være av lokalhistorisk interesse å få vite om noen kjenner mer til Blindheims aktivitet i nærmiljøet.. Dessuten er Asbjørn Sunde og hans virksomhet i Osvald-gruppa lite dokumentert. Eller er det jeg som rett og slett ikke har lett godt nok?

 Jeg tror vel ikke at mine forsøk på å forlenge historien en smule vil føre til en fornyet interesse for det som skjedde. Men vi står ved et veiskille. Hvordan skal vi føre historien videre til neste generasjon når førstehåndsvitnene nå snart er borte alle som en?

Det er også et problem for DOT som gjennom mange år har stått for arrangementet sammen med reserveoffiserene avd. Drammen. Fjellsportsgruppa i Turistforeningen lå ute på Sneisetorget natta før årets Nykjuadag. De som var med fikk inntrykk av hvordan det var å lytte etter flydur fra nattehimmelen over myra  - som var et mye brukt slippmål på slutten av krigen. Hva skal til for å holde på engasjement rundt Nykjuadagen? Krigen interesserer, krigslitteratur selger godt. Ved noen skoler arrangerer foreldrene turer til Auschwitz for elvene. Men hvordan er interessen for det som foregikk få mil unna?

På Kunnskapsplakaten er lokalhistorie en av ti søyler for viktig lærdom. Lokale forhold skal vektlegges i nesten enhver undervisningssammenheng Og egentlig er det vel ikke absolutt nødvendig med en tur til Auschwitz for å kunne få inntrykk av krigens redsler. Uten at jeg med det vil antyde noe negativt om turene dit.

 Til neste år bør det gå ut tilbud til interesserte elever i ungdomsskolene i Lier om å være med på overnatting på Sneisetorget, gjerne som en alternativ skoledag. Jeg stiller opp som lærer – hvis helsa holder.

Boka er gitt ut på Pax forlag

2. verdenskrig

4 kommentarer

Torsdag 9. oktober 2008 04:52: meg
Asbjørn Sundes aktiviteter kan du lese om i hans egen bok "Menn i mørket" (om aktivitetene under krigen), samt Roy Andersens bok "Sin egen fiende" (om POTs sjef Asbjørn Bryhn og jakten på Asbjørn Sunde etter krigen - Sunde ble dømt for spionasje på femtitallet, tror jeg det var..).
Les også "Nødvendig innsats" av Lars Borgersrud, omhandler Wollweber/Osvald-gruppa (som Asbjørn Sunde ledet i Oslo).
Fredag 10. oktober 2008 09:45: Thorvald Lerberg
Takk til "meg". Menn i mørket" kjenner jeg godt. En litt sår, men fantastisk krigsbok med litterære kvaliteter. Lars Borgersud kjenner jeg også. Vi gikk sammen på gymnaset på Ringerike. " Nødvendig innsats" har jeg ikke lest, men tar turen til biblioteket i dag for å bestille den. Kanskje "meg" kunne skrive noe selv om temaet vi her tar opp? Han virker godt orientert. Bruk gjerne dekknavn
Fredag 10. oktober 2008 22:57: Ossietzky
Osvald-gruppa hadde mange sabotasjeoppdrag her i distriktet, blant annet disse:
27.09.1943 Brannbombe mot Øvre Eiker Forsyningskontor. Skader, delvis mislykket
27.09.1943 Brannbombe mot Lo Bruk, Øvre Eiker og Vikstrand Bruk, Nedre Eiker. Nedbrent
07.10.1943 Tysk troppetog sprengt av skinnegangen ved Mjøndalen.
12.10.1943 Sprengningsaksjon mot kraftnettet rundt Oslo, ved blant annet Liertoppen(?!), Bryn og Norderhov. Ukjent resultat
11.03.1944 Sprengning av NSB sitt verksted på Sundland i Drammen. Vellykket
17.04.1944 Bankaksjon mot Modum Sparebank, resultat kr 157 000. Sprengning av Geithus jernbanebro, totalskade
22.05.1944 Ødeleggelse av arkivet til Arbeidstjenesten i Drammen
29.07.1944 Bankaksjon mot Drammen Sparebank, mislykket
10.08.1944 Bankaksjon mot Eiker Sparebank, mislykket
25.11.1944 Skuddveksling med tyskere i Hyggen-marka

http://no.wikipedia.org/wiki/Wollweber-gruppen
Lørdag 6. juni 2009 22:26: Lars Borgersrud
Hei Thorvald
Jeg vil absolutt anbefale "Nødvendig innsats" som handler om hele historien rundt Osvald-org og dens internasjonale plassering. Dessuten "Fiendebilde Wollweber", som handler om det som skjedde med disse sabotørene etter krigen. Osvald-org hadde en lokalgruppe på Modum, en på Steinberg, en i Drammen og to på Ringerike (Vågård og Viul/Haug) og var aktive i Modum/Lier-marka i 1944. En av deres siste forlegninger var i Bombla-dalen/Nykjua, like i det området der Blindheim ble sluppet ned.

Flere saker fra arkivet

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

Årets markering ved Nykjua

Nykjuadagen blir i år søndag 8. mars, med bålnatt i regi av Fjellsportgruppa i turistforeningen

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Til Auschwitz for å lære av fortida

Kan vi lære av historien?

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Nytt historisk spill i Lier

Skal bygge på slaget ved Gjellebekk skanse i 1716

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Nykjua-dagen på søndag

Søndag 11. mars er det igjen Nykjua-dagen

Lier før og nå

Helgerudbakken var en av mange hoppbakker i Lier for noen tiår siden. Senere forsvant mye av interessen – og de fleste bakkene.

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Opp igjen

Dette minnesmerket bør reises og settes i stand til 9. april.

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Minnemarkering ved bauta

Over Maidalen lengst i nord i Lier ble et britisk Sunderland båtfly den 9. april skutt ned av tyske jagerfly

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Nykjuadag i kjent stil

En av to artikler om årets arrangement

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

”No Man is an Island”

Tjue minutter alvor med tiendeklassinger som har vært i Auschwitz

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Hvor er makta?

Dette spørsmålet stiller ukens petitskribent, Tonje Evju, som selv er lokalpolitiker.

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

Sylling sangkor 35 år

Lørdag er det jubileumskonsert i aulaen på Syllling Skole

- Valgfag: Velkommen tilbake!

Lier Senterparti vil at ungdomsskolene i bygda skal kunne tilby praktisk arbeidslivsfag for sine elever fra neste skoleår.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Musikk fra Senegal i Den kulturelle skolesekken

Musikerne Olav Torget og Solo Cissokho reiser denne uka rundt på ungdomskolene med senegalsk musikk til elevene i åttende og tiende klasse.

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Lierdagene: Seks uker igjen

På bildet er ordfører Ulla Nævestad på vei til Lierdagene i 2003, men åtte år før var det ordfører Svein Liavåg som åpnet Lierdagene. Se Liernetts video med ham og mange andre kjente og ukjente fra Lierdagene i 1995!

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Over 20 000 til kreftsaken

Leder Per Morten Krogh i SK Kraft overrakte en stor sjekk til Toril M. Ritland Thomson, representant for Aktiv mot kreft i dag.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Sommer 6

Seks av i alt sju

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet