Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Til høyre ligger Sylling kirke viet til St. Hallvard og St. Margareta. Midt i mot ser jeg Hørtekollen med gruvene og sagnet om Siri Sara. Jeg passerer skiltet med Runsevollveien, noen mener navnet stammer fra slaget ved Roncevaux for snart 1500 år siden, gjengitt i det senere så berømte Rolandskvadet.

Så får jeg i ei glenne i skogen til høyre et glimt av veien til Hørte bro der den senere kong Sverre overlistet kong Magnus i 1278. I mellom 60 og 70 i timen i timen fester jeg markøren på kjente landemerker utenfor bilvinduet. I det jeg passerer Gampedalen der Sverres geriljahær gjemte hestene sine, har jeg Draggårdene i front. Jorda der ble ryddet senest i vikingtida. Jeg svinger av ved Søndre Drag og kjenner at jeg etter den ti minutter lange kjøreturen fra Sylling sentrum har kommet  i fin lokalhistorisk modus til å møte bonde og redaktør , Terje Bautz. Han sitter i solveggen omgitt av bygninger som oser av lokalhistorie og gamle dager. - Det var der der de fant tjenestejenta, Bautz peker mot nord. –Der nede ved bekkedraget. Det skal være ei kasterøys på funnstedet. Han snakker om et uhyggelig drap som ble begått av tjenestegut på gården i 1749
Tjenestegutten måtte bøte med livet for ugjerningen og etter en omgang med sviemerking og grov tortur, fikk han hodet hugget av . Så ble det til skrekk og advarsel plassert på stedet som senere ble kalt Steglehaugen . Javisst, jeg hadde glemt den på veien hit.

Bautz har historie som fag og begynte lærergjerningen på et sted i nærheten av Harstad. Da han senere overtok gården, fikk han job på nybygde  Hallingstad. Og med Bjarne Christensen som rektor var lokalhistorie obligatirsk på timeplanene der i gården.. En del av det lokalhistoriske materialet som Christensen produserte, er fortsatt i bruk i Lierskolen.

Nå er Bautz på fylkeshuset der han er redaktør for den elektroniske historieboka. Det er et enmannsforetak. Det fins ingen redaksjonsstab. Heller ikke noen annen form for organisasjon som kan bistå med å få stoffet ned på grasrota. Men artiklene strømmer på. Til nå er det kommet inn ca. et halvt tusen stykker. Og skribentene får honorar for tekst og bilder. Bidragene bør helst ikke være på mer enn halvannen side tekst og holdt i et språk som skal vær lesbart for elever helt ned på mellomstadiet.

Ideen til boka kommer fra Sverige. I Skåne er det utviklet ei elektronisk historiebok for skoleverket. Alle skolene er med på en abonnementsordning som gjør at de får fri tilgang til det som fins i systemet. Terra-Scania, som prosjektet heter, inneholder også egne arbeidsbøker, undervisningsopplegg og oppgaver knyttet til det som gis ut. Alt sammen utgjør en vesentlig del av læremidlene i samfunnsfag i Skåne.

- Vi har langt igjen til vi kommer dit, sier Bautz.  Selv har han vært engasjert i prosjektet siden 2002 og til neste år utløper kontraktstida. - Da kan jeg fortsette eller pensjonere meg og bruke mer tid på gården. Men tilbakemeldingene på boka er så gode, at jeg håper å kunne utvikle den videre.
Hittil har ikke boka blitt et selvsagt redskap i skolen. Det er mest eldre historieinteresserte som bruker den aktivt. En artikkelskriver har kjøpt PC i en alder av 80 år for å kunne produsere artikler fra arbeidsrommet. - Vi er åpne for tilrettelegging av boka til skolebruk, gjerne skreddersy en del av stoffet etter skolens ønsker. Lokalhistorie og IKT er to viktige bærbjelker i skolen i dag , og den elektroniske historieboka ivaretar begge.

Boka finansieres gjennom ”Den kulturelle skolesekken” på fylkesplan. Politisk er det et sterkt ønske om at den videreutvikles. Men for at den skal få gjennomslag i skolen , må det hele ned på kommunalt nivå, og det må opprettes kontakt med virksomhetslederne på de forskjellige skolene. Dessuten bør kommunepolitikere med interesse for skole og kultur orienteres, gjøres kjent med boka og hvordan den kan brukes. Liernett har i årevis ivret for å koble Bygdetunet fastere til skolen. Den elektroniske historieboka må være et funn i et slikt arbeid. Så langt har Kulturkontoret gitt ut en perm som skal veilede i hvordan Bygdetunet kan kobles inn i det viktige arbeidet med lokalhistoria. Kanskje det er å på tide å koble alt opp mot verdensveven, se hvilke muligheter som fins der og strukturere arbeidet derfra?

Les her:   http://www.historieboka.no/Modules/Default.aspx    


Flere saker fra arkivet

Lokalhistorie i påsken

Vi har ingen kriminalnovelle eller et spesielt fokus på krim denne påsken. Men redaktør Terje Bautz sender oss stadig stoff fra Den elektroniske historieboka. Det har vist seg å være populært blant leserne.

Den elektroniske historieboka

Vi vil igjen minne om Den elektroniske historieboka som stadig fylles opp av nye og interessante artikler. Gledelig er det å registrere at en del liunger er ivrige bidragsytere til boka. Dette er et fantastisk historieverk som burde være opplagsverk nummer 1 for alle lokalhistorieinteresserte.

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Den digitale historieboka

Terje Bautz har sendt oss ukas nyhetsbrev.

Ny artikkel fra den elektroniske historieboka

Redaktør Terje Bautz har sendt Liernett nok en interessant artikkel

Lenkesamlingen på Liernett

Lite brukt ressurs?

Dampbåter på Tyrifjorden

Sist publiserte historiske artikkel i Buskeruds elektroniske historiebok handler om alle kjente dampbåter på Tyrifjorden. Noen av dere har kanskje utdypende kun (...)

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Norges eneste, ekte vikingtidshjelm har ikke horn!

Allerede i 1943 fant arkeologene den hittil eneste, bevarte vikingtidshjelmen på gården Gjermundbu i Haugsbygd på Ringerike. Sammen med hjelmen lå det en ringbr (...)

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Den kulturelle skolesekken.

I ei tid der kultur og skole er utsatt for sparekniven, kommer ei gavepakke av de sjeldne. 180 millioner skal årlig brukes på å tilby landets grunnskoleelever et likt og godt kulturtilbud. Pengene er tenkt brukt til å gi elevene en kulturell identitet og et forhold til egne røtter.

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Leder

Den kulturelle skolesekken

Kommunen slår et slag for bygdas historie

Lier kommune lanserer nå Liers historie på nett. I samarbeid med historielaget har de lagt ut Liers historie, pluss litt til - søkbart på nett.

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Liermann har skrevet Norges beste bok

Gert Nygårdshaug fra Lier har i følge en folkejury skrevet Norges beste bok

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Aprilblomst i juni

Blomst til rektor på Lier Kulturskole, Ingvard Leivestad

Mye skolehistorie på Bygdetunet

Men hvor var Glupingen, bortsett fra et uanselig tidlig eksemplar låst inne i en glassmonter?

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Steingjerdene på Hennum

Det er få steder i Lier du kan være så alene som i kulturlandskapet like nord for Hennumtorget, på kartet Hennumkroken

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Barnas miljøvernpris til Turid Avdal og Truls Hafslund

Ordfører Ulla nævestad ga i går Barans miljøvernpris til bestyrerne på Eiksetra, Turid Avdal og Truls Hafslund. Prisen fikk de for sine aktivitetsfremmende tiltak på Eiksetra som gir barn opplevelser, kunnskap og holdninger om miljøvern.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

Liernett, avisen for deg som bor i Lier

En drøm har gått i oppfyllelse

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Historisk ”Familiedag” på Huseby – søndag 16.mai.

Opplev din egen lokalhistorie på nært hold! Bli med på ”historisk eventyrstund” inne i en gravhaug !!! En annerledes historietime……for store og små !

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Bjønneleina gruver

Jeg får stadig spørsmål om gruvene på Hørtekollen

Miljøvernprisen til vertsskapet på Vestre Renskaug gård

Miljøbevisst landbruk gir gevinst på mer enn en måte. Lier kommunes miljøvernpris gikk i år til Øystein Narjord og Tone Birgitte Bergflødt. Prisen ble overrakt av ordfører Ulla Nævestad. Og de fikk den for sitt miljøarbeid hvor de satser på økologisk produksjon, fornybar energi og bevaring av kulturlandskapet.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

BRUK STEMMERETTEN

I løpet av denne uken vil alle LO-medlemmer motta postkort med en oppfordring fra LO-leder Gerd-Liv Valla om å bruke stemmeretten den 12. september.

Ønsker overvåking av overvåkerne

I Lier har blant annet de to skolene St. Hallvard vgs og Lier vgs kameraovervåkning, og nå ønsker Datatilsynet å klargjøre hva som er lovlig og hva som er ulovlig bruk av dette

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

Tidenes største

Høstens bokmarked på Frogner menighetshus er tidenes største der i gården.

Hvor går Lierskolen?

For mange år siden ble jeg innkalt til skolesjefen for å snakke om noe av ubehagelig art. Vi hadde ikke noe i mot hverandre, og det alt egentlig skulle dreie seg om ble snart skjøvet til side til fordel for en generell prat om Lierskolen.

Trivelig tradisjon: Kalender og årbok

Årets utgave av Lierkalenderen er nr. 30 i rekken. Kalenderen og årboka er klar til salg.

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Lierskolen - på tide med innholdsdebatt!

Kunnskapsløftet er innført, med målsetting for opplæringen i grunnskole og videregående skole, og et helhetlig 13-årig løp. I løpet av valgperioden ble det i st (...)

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Das Kapital

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Vakker veteran

- lengter hjem

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

Kulturhus NÅ!

Møtet om Kulturhuset har alt ført til debatt på kommentarfeltet i avisa.

Gir regelmesssig mosjon

"Ukas kulturminnepost" har både et helseaspekt og et lokalhistorisk moment i seg.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.