Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Bjønneleina gruver

Jeg får stadig spørsmål om gruvene på Hørtekollen

Jeg får stadig spørsmål om gruvene på Hørtekollen. For snart tolv år siden skrev jeg en artikkel fra en tur jeg gjorde sammen med et par, tre fra Sylling kulturhistorisk forening. Målet var å ta seg inn i en av de gamle gruvesjaktene. Det greide vi.  Jeg hadde på forhånd fått en del informasjon fraNorges Geologiske Undersøkelse og fant også nyttig stoff fra ”En vandrer krysser sine spor” av H.O. Christoffersen.

Det fins sikker mer stoff om gruvene på Høtekollen, og om noen av leserne sitter inne med informasjon om slikt, tar vi i mot med glede. Vi tenker spesielt på en kunnskapsrik leser som i det siste har gitt nyttig informasjon i kommentarfeltet.

På skattejakt til kong Haagens miner (Anders Fayes skrivemåte fra 1843) til  det indre av Hørtekollen.

Mange liunger kjenner sagnet om den mektige kongen på Svarteberg som plasserte den vakre dattera, Siri Sara, i en båt og sendte hele stasen utfor Hørtekollen. Det gjorde han fordi jentungen ikke ville gir opp sin kjærlighet til en staut og vakker bondegutt fra Sylling. Rimeligvis ble jenta jordet på Sylling kirkegård og på gravskriften stod det.” Herunder hviler Siri Sara, Kong Haagens dotter av Hørtekollen, Gud bevara”. Siri Sara var enedatter, og det var ingen arvinger til Rikdommene.

Det var med en viss forventning og en snev av gullfeber medlemmer av Sylling kulturhistorisk forening startet oppstigningen mot gruvene i Bjønneleina. Et trangt og nærmest uframkommelig skar som fører opp til Hørtekollen.

Hørtekollen – ”den gruelige Precipice”(styrtning)

Oktobervær, tjukk tåke og yr i lufta. Stillheten blir bare brutt av rislingen fra småbekker på den flate Drammensgranitten som danner et skråplan opp mot løsmassenen innunder Hørtekollen. Det ustyrlige vannet har drevet mange nybyggere i Fagerliåsen til fortvilelse. Vi er fem stykker utstyrt med krafser, meisler og hammere. Tauet lar vi ligge igjen. Vi skal til topps i dag. Veien er bratt og slutter midt i steinura. Som et fyr i et opprørt hav
stikker tårnet på Syllingkjrka gjennom tåkehavet under oss. Over oss henger Hørtekollen, ”den gruelige precipice” som en tysk reisende kalte den i det forrige århundret. Vi sikter oss inn på Bjønneleina, et hakk i den loddrette bergveggen. Og klatringa begynner. Rett som det er må vi ned på alle fire. Og i nærkontakt med ura, finner vi kalkstein og hornfels noen nesten gjennomsiktige grønne og fiolette steiner – flusspat.

Mellom Sylling og Himmelen

Gjennom Bjønneleina går en nesten loddrett og hundre meter lang flusspatgang. Under Første verdenskrig satte et gruveselskap i gang skjerping på denne åren. Og her midt mellom Sylling og Himmelen, arbeidet 10 mann i tre og et halvt år. I 1918 var det slutt. Flusspaten som ble brukt i den kjemiske industrien og til fint optisk utstyr, kunne kjøpes billigere annetstedsfra. Vi krabber side ved side og unngår på den måten å bli truffet av steiner vi stadig river løs. Nesten oppe tar vi en hvil. To solide jernbolter er drevet inn i fjellet. Her var wiren til taubanen festa. Malmen ble sendt i striesekker på løypestreng ned til Runsvoll. Derfra med hest til Sylling stasjon. Planen var å bygge taubanen helt til Svangstrand.

Oslofeltet.

Det rasler litt i ospeløvet. Men for ca. 280 millioner år siden var situasjonen en annen. Permtida var en urolig periode i jordhistorien. Jordskorpa sprakk på flere steder og sendte dypbergarter opp til overflaten. Vulkaniske bergarter fløt utover den tidligere havbunnen. Dermed kom det fram et mangfold av bergarter. Hørtekollen ble en del av Oslofeltet. Et av de mest berømte geologiske områder i verden. Denne prosessen var neppe lydløs, og de mange vulkanene måtte vært litt av et syn mot en svart høsthimmel.

Stollen

Vi skal inn i den nederste og lengste av i alt tre stoller. Åpningen er trang. Vi må krafse vekk en del stein og grus før vi kan åle oss inn med beina først. Ragnar Hornstuen redder så vidt brillene fra en framstikkende bergnabb før han forsvinner i det sorte hullet. Så vider gangen seg ut, og lyset fra lommelykta viser at vi står i en 30 meter lang og ca. 8 meter høy stoll. Rommet er forbausende tørt, og temperaturen behagelig. Lysstrålene saumfarer vegger golv og tak på jakt etter en aldri så liten glitrende åre. Vi pakker ut verktøyet.
Hammerslag mot små meisler gjenskaper gamledager. Den gang folk i Sylling kunne høre feiselens klang mot mineboret i Hørtekollen.

Gangen følger flusspaten, men stopper brått. Slutt på krigen, Slutt på lønnsomheten. Vi åler oss ut. Skitne og leirete kommer en etter en ut i det grå dagslyset. Arne Christoffer Karlsen byr på boller og wienerbrød. Neppe hverdagskost for gruveslusken, men det hendte vel at kokka varta opp med litt ekstra når kara om kvelden kom slitne ned til brakka på Runsvoll. Det er så bratt at vi knapt finner plass til termoskoppene. Roar Bogerud trekker fram gamle mutingsbrev og leser høyt om geologiske forhold, kvantiteter, driftsutgifter og eiendomsretter. Vi hører ingenting om arbeidsforholdene, helle ikke om hvordan det var å bryte flusspat i Bjønneleina gruver for snart 100 år siden.

Hørte vi en brumming? En djup latter i brisen som stryker over toppen? Det må ha vært Kong Haagen på kongsvollen Svarteberg der han sitter og skuer østover til Tryvannsåsene med tårn og master. Han lurte oss nå. Men det er flere gruver og skjerp i området, og kanskje er vi heldigere neste gang.




2. verdenskrig Historie Sylling

Flere saker fra arkivet

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Nærmere 100 på Hørtekollen i år

Du kan velge mellom Fosskollen, Eggekollene, Glasåsen, Storsteinsfjell, Gjevlekollen, Asdøljuvet og Hørtekollen. Marianne Fossen Nilsen (på bildet t.h.) er en av mange som allerede har trimmet seg opp til Hørtekollen.

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

Juleffta'n på Hørtekollen

Vi kom til utkikkspunktet på Hørtekollen en stund før jula ringte inn fra Sylling kirke

Og bakom hviler Hørtekollen

Vandringer ved Holsfjorden 2002

Trim til topps en suksess

Glassåsen og Hørtekollen var de to best besøkte toppene, med førstnevnte topp med hele 4246 underskrifter i "basarbøkene".

Julestemning på Hørtekollen

- Ved hjelp av klatreutstyr har vi fått lagt strømkabelen ned bergveggen. sier initiativtaker Inge Skjeggerud.

November 2005 over i historien

Søkkvåt på beina, i joggesko, kom jeg ned fra Hørtekollen på lørdag. Ubehagelig, nei da, det er jo advent og da skal jo vinteren være her.

Smilte om kapp med sola

Grunneier Hans Erik Sylling og fru Elin smilte om kapp med sola og med unge og gamle skielskere på Svarteberg på lørdag. Allerede på lørdag var det mange som hadde fått med seg nyhetene om den ”nye traseen fra Svarteberg. Svarteberg ligger like bak Hørtekollen. Den evigunge skientusiasten og skautrimmeren, Øyvind Melgaard, har allerede sørget for mange kilometer innover marka i retning av markas høyeste punkt, Breilitoppen.

17. mai i Sylling

Sylling

Forleng sommeren

Kom deg ut i den fantastiske naturen Liernaturen! Den kan tilby en mengde muligheter for friluftselskerne og mosjonistene. Enten du bruker sykkelen eller joggeskoa, trimmer du mens du nyter de flotte høstfargene. Gratis er det også. Du trenger ingen prøvetime. De gode opplevelsene garanteres. Ta med familien ut i helga! På Hørtekollen, Jevlekollen og på andre mål for helgaturen ligger skrivebøkene som beviser at mange liunger har fått øynene opp for hva vår lokale natur kan gi oss --- Det er god plass til flere.----

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

Tam tiur?

Slo leir sammen med skoleklasse

Hvitt i åsene

Mange liunger fikk se at det sluddet i dag tidlig ---

Veien raste ut

Vannmassene tok halve veidekket, knappe kilometeren fra rundkjøringa i Sylling, i retning Vikersund på riksvei 284 seint i ettermiddag

Grensen er nådd

Er det grunn til bekymring?

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

God respons

Det sier salatdyrker Anders Hørthe i Sylling etter den to sider store annonsen i en riksavis tirsdag

Dugnad på Altanåsen

Med rekkverk på dagsorden

Lierdagene: Syv uker igjen

Lierdagene er eldre enn mange har trodd. I Sylling feiret man ”Lierdag” allerede i 1953. Bildet av bussen er rett nok enda eldre, mens bildet under er en god del nyere.

Været bestemmer

- Været bestemmer om riksvei 284 ved Hørtekollen åpnes i dag, sa Tore Braaten til Liernett i morges

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Gunnar Langsrud nyter skiføret

Bilder fra Beitostølen

Snart snur sola

Ukens petit er ved Terje Nilsen, Sylling

Bli med på skirenn!

Ungdomsgruppa i Øverskogen inviterer folk i alle aldre til skimoro på lørdag.

Byttedag i Sylling

- Kan overskuddet fra denne dagen hjelpe oss til å bygge ei ny hinderløype? spør

Sylling kom tilbake

Fotball herrer 7.div

Alvorlig talt

Trofaste lesere vil kanskje huske at jeg for noen uker siden skrev om hvor redd jeg ble en dag for en del år siden, da jeg klatret opp på Hørtekollens forside og rutsjet mot stupet, forteller ukens petitskribent ---

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Reistad vant i nervepirrende lokalderby.

Reistad var store favoritter før kampen mot Sylling. Ingen av de vel 50 på tribunen i Syllinghallen hadde vel egentlig troen på seier før kampen, og det startet som forventet. Reistad gikk ut i hundre, og demonstrerte kontringsstyrke og presisjon. Syllingjentene ble regelrett utspilt og lå fort under med både 4 og 5 mål.

Romjulstur til fots

Sol og vakkert vinterlandskap gir ro og stillhet langs en sledevei i Øvre Lier.

Vi besøker Liers spisesteder: Sylling Kroa

Det er magre kår for serveringssteder nord i bygda, der de aller fleste spiser hjemme og tar med seg niste når de skal ut.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

- Det gjør så godt

Det sa Bjørn Gulliksen i Sylling, lett joggende og smørblid på julaften, og her gir vi deg noen tips for å holde juleflesket unna

Blir det musikal?

- Det blir i alle fall noe for alle, enten du vil synge, danse eller spille, sier Marianne Linnerud (bak) og Roy Andrè Johansen til Barneteatergruppa i Sylling på sesongens første øvingskveld.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Praktfullt turkart

Dette er egentlig et opplevelseskart

Rock on the top of another Rock

For tre år siden ble kunstnerne Fishli & Weiss engasjert av Statens Vegvesen.

Det regner i stille grender

”Same procedure as last year - and every year”, er vi fristet til å si. Regn. Julegrana tennes i Sylling

Lierfestivalen 2005

For første gang arrangeres den årvisse musikalske begivenheten i Syllling, og av et skolekorps. Lierfestivalen arrangeres i Sylling Flerbrukshall søndag 30. oktober.

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Møtte Roar og håndballgutta

Ferskvaremesteren Kai Marius Andersen er bak disken igjen etter en flott tur til Kroatia, her sammen med kollegene Elise Bakken og Stine Brevik (th)

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Endret tilbaketuren fra Breili

Per Ivar Gundersen og Wojtech Sargalsk var på Finnemarkas høyeste punkt, Breiliflaka, på 702 meters høyde, i dag. Naboene fra Gluggen parkerte på Svarteberg, bak Hørtekollen. Knallharde løyper gjorde at karene valgte å gå løypa ned via Fallet og ned til Kanada.

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Årsbeste av Syllings damer

Trener Arild Haug (th) var svært fornøyd med lagets førsteomgang mot Skrim i søndagens 3. divisjonskamp, men det glapp dessverre i andre ---

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

Sylling fra luften - men når?

Mange takk til alle lesere som brukte litt av solskinnspåsken til å granske flyfotoet fra Sylling og Holsfjorden. Og rett svar er …..

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

Sara sover

Ny gripende forestilling fra Brageteateret

I fokus på Ullevaal i dag

Dommerne Odd Arne Vangen (tv på bildet) og Kristoffer Helgerud er godt forberedte til dagens kamp mellom Vålerenga og Aalesund

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Liernett er helt på vidda!

Vi har bildene.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Nissen, en aktiv Liernettbruker

Den gamle nissen sitter ikke lenger ensom på låven julekveld. Han surfer på nettet og har Liernett som startside.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Klatret ned kirketårnet med prestens velsignelse

Den lidenskapelig klatreinteresserte soknepresten i Sylling og Sjaastad, Ole Johan Stokstad, fikk ungdommene i Sjåstad Ten Sing til å rappellere ned kirketårnet på Sjåstad kirke.

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Ridetur ved foten av Hørtekollen

Ekteparet Thorleiv Holst og Nina E. Johnsen nøt det fine været på 1. juledag sammen med hestene Daria og Carlo.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Sommerminne del 4

Camping på 50- tallet

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Sylling – Liungen 4-7 (1-1)

Gutter 13-14 år. Sylling skulle i denne kampen vise at de var best i Lier, sikre andreplassen og rykke opp, slik gikk det ikke.

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Fortsatt glatte veier

Det oppfordes spesielt til å kjøre forsiktig i svingene på de forholdsvis smale veiene i Lier.

Som sild i tønne på Lierbyen skole.

Nesten 250 hadde funnet veien til årets Sild og Jazz på Lierbyen skole.

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.