Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Før i verden var utmarka bundet sammen i et nettverk av stier. Folk hadde ærend på skogen. Skogen var et sted for matauk og enkel næringsvirksomhet. Den var fylt av myter og sagn og ga fortidas mennesker åndelig føde som satte tankene i gang og skapte en forestillingsverden utover det reint jordnære. Skogen var vevd sammen med folks liv. Folk brukte skogen seint og tidlig, - og til alle årstider. Stien var ikke alltid den korteste veien, men den raskeste.

Gjennom århundrer hadde folk tilegnet seg en erfaring som gjorde det lett å finne den beste veien til fots. I dag er mange stier borte; bare her og der viser fordypninger i humuslaget at det en gang har gått en sti der. Men stien sitter igjen i menneskenes sinn. Den er metaforen når du vil foreta vandringer i eget sinn. Den er veien du bruker når du orienterer deg i fortida, og den fører fram til steder du minnes med aller største glede, enten den går under tunge graner med solflekker i fine mønster på bleika barnåler, eller gjennom frodig gress på en åker av sommerblomster der gresshoppespill skaper liv i en døsig sensommerdag.

Det er hundre og femti år siden Knut Hamsun ble født. I følge han selv skulle han i det store og hele vært glemt nå. Så langt i fra, han feires, om enn med en litt bitter smak. Stien står sentralt i hans verk.
I ”Markens grøde er det den Isak bruker når han bokstavelig talt tar oss med inn i verket. I ”På gjengrodde stier” setter Hamsun til side hele den smertefulle prosessen han hadde vært gjennom siden krigens slutt i ’45. På overtid prosederer han sin sak på en måte som går i blodet på leserne. Liksom kvinnen reddet Ibsens Peer Gynt fra evig fortapelse, skulle det være en kvinne som førte Hamsun dit. 
I 1909 reiser han innom Lier på bryllupsreise med henne som en periode var Norges mest forhatte kvinne.
Da makthaverne i nabolandet mot øst var i ferd med å likvidere hundretusener av selvstendige bønder, og kapitalismen i Vesten viste sitt sanne ansikt ved å gjøre folk til gjeldslaver på en måte som vi først  har sett maken til i vår tid, skrev han om gleden ved å ha noen tønner jord og ei ku. Han latterliggjør tidens grådighet og lar August, en Hamsun-figur med trekk som kan spores i dagens milliardærer, gå til grunne i en saueflokk fordi han ikke kunne få nok av noe.

Det var om slikt han skrev seg opp til å bli en av Norges mest populære menn - og blant de rikeste. Alle leste Hamsun, han var populær hos høy og lav. Kort sagt, han var en av alle. Med drøyt to hundre dagers dårlig skolegang, totalt blottet for all borgerlig kulturpåvirkning, og med en oppvekst der drømmen og håpet var eneste gleden, skrev han seg inn i folks hjerter på en måte som fikk Molotov til å forferdes når han fra bråkjekke norske politikere etter krigen fikk høre hvilken skjebne som var tiltenkt dikteren. Han var datidens Røkke, bare mer sjenerøs, mer sjarmerende, og han trengte aldri skjele til egen pengebinge når han ønsket folks gunst.

Så hvordan kunne det gå så galt? - Kast børsa og gå hjem, skrev han i april 1940. I ettertid et landsforræderi godt som noe. Nekrologen over Adolf Hitler i mai 1945 var et trekk fra sjakk til matt i nederlagets time.

Det er lett å gå seg vill i Hamsuns verden og akkurat nå er jeg der, svært ambivalent til veien videre. Jeg sitter fast i kjerr, klung og krattskog, stien er borte.

”Kratskog” heter forresten den så vidt jeg vet eneste novellesamlingen fra Hamsuns hånd. En av historiene i den foregår i Drammen der han var innom på sin berømte foredragsturne på slutten av 1800-tallet.
Jeg-personen tar seg jobb som konferansier på et omreisende menasjeri. Han skriver en tekst til eget bruk når dyrene presenteres. Teksten vekker begeistring. Ja, den tar oppmerksomheten bort fra de ville beista på scenen, og direktøren vil ansette jeg-personenn på flekken. - Teksten hadde på uforklarlig vis grepet ham mer enn nogen preken. Jeg-personen avslår, men får ikke beholde teksten. I det han med 8 kroner i lomma går for å ta toget til Christiania, sier han: - Ha, der kan De se. Det er litteraturens magt over sindene!

1/4 (_DSC1888.jpg)
2/4 (_DSC1889.jpg)
3/4 (_DSC1911.jpg)
4/4 (_DSC1912.jpg)
Litteratur

3 kommentarer

Søndag 2. august 2009 22:42: Jan Terje Nilsen
Hamsun skrev to novellesamlinger: Stridende liv 1903 og Kratskog 1905

JT
Mandag 3. august 2009 20:07: Thorvald Lerberg
Hei,Jan Terje.
Du har aldeles rett.Det er forresten fra novllesamlingen "Stridende liv"vi finner følgende replikkveksling: - De er altså ikke gift? - Nei, svarte han. Men jeg har ikke vært helt uten motgang allikevel. Hvilket er et eksempel på at Hamsun også var en stor humorist.
Mandag 3. august 2009 20:37: Knut A. Andersen
En liten refleksjon i Hamsun-året:
Siden Lerberg og Nilsen nå er enig om at Hamsun skrev novellesamlinger både i 1903 og 1905, skal jeg få minne om en diktsamling (og altså ikke enda en novellesamling) fra samme forfatter. I 1904 kom nemlig "Det vilde kor", hvorfra et svært kjent sitat er hentet: "Om hundrede aar er alting glemt".

Ettersom det allerede er 105 år siden Hamsun skrev de velkjente ordene, må vi nok fastslå at han tok feil.

Flere saker fra arkivet

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Praktfullt turkart

Dette er egentlig et opplevelseskart

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Den livgivende sangen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

- Bevare skogen i Norge

Jeg leser i Dagsavisen at mange organisasjoner har gått sammen om å bevare mest mulig av skogen i Norge, og at man ber regjeringen holde sitt løfte om dette. Det siste kan man bare glemme.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Leselyst

Ukens petitskribent stiller noen spørsmål og kommer her med to påstander

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Åt skogen

Skogen som kulturarena

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Liermann har skrevet Norges beste bok

Gert Nygårdshaug fra Lier har i følge en folkejury skrevet Norges beste bok

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Das Kapital

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

Arven fra Sylling

Det er nok nå

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Som sild i tønne på Lierbyen skole.

Nesten 250 hadde funnet veien til årets Sild og Jazz på Lierbyen skole.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Kulturminnepost ved Sandungen

Ukas Kulturminnepost 19. til 28. september ligger i Vestmarka

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Bli med på Kabaret

Lier Kammerkor setter opp kabareten ”Evig Din?” med forestillinger i Drammen teater 12. - og 13. mai

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Eplefestivalen

En stor festival. Til og med på nasjonalt nivå

Historieforum

Takk, gode venn, for opplysninger om både konge og keiser. Nå vet jeg hvor. Neste spm. må bli hvorfor. Greier du det også? Jeg snakket i dag med en som lurte (...)

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Paraglider landet i tre

Nødetatene rykket ut til det som kunne se ut som en alvorlig paragliderulykke ved Eggekollen søndag.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Liernett, avisen for deg som bor i Lier

En drøm har gått i oppfyllelse

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Lier Janitsjar på Haugestad

Lier Janitsjar inviterer gjester til jubileumskonsert på Haugestad. Jubilanten gir musikalsk gave til forsamlingslokalet, som forresten i år fyller 100

Sommer 7

Sju av i alt åtte