Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.


Thv.l

Hun kunne vært lærer. En slik lærer som gir av seg selv, som ikke starter timen med et ferdigtygd A4 arbeidsprogram, men forteller om hvordan hun til nå har opplevd det å være menneske. Hun snakker tilsynelatende usminket om den andre siden av barndom og oppvekst. Den som vi gjemmer bak et slør av blygsel, sjenanse og savn. Men som har fulgt oss gjennom livet og bestemt retningen hver gang vi har stått ved et veiskille - og på sett og vis gjort oss til det vi er.


Thv.l

Mye av budskapet blir borte i et karftig kroppspråk som får oss til å tro at hun hun har gått vill i valg av yrke. Hun gjør seg absolutt på scenen, men alt skuespilleriet får oss til ikke helt å stole på henne, kanskje finner hun på alt sammen? Hun innrømmer det selv også. Hun ljuger til og med i dagbøkene sine, noe som i sin tid fikk et par nevrotiske foreldre til å gå av skaftet.


Thv.l

- Foreldre er viktig, sier Vigdis Hjorth. En mistenksom mor leste datterens opptegnelser om ”første gangen” - en var og vakker skildring som burde virket beroligende på velmenende foreldre som ønsker dattteren sin alt godt. Men Gud, hun hadde gjort det. Det hjalp liksom ikke å komme etterpå og si at det hadde hun altså ikke, et dårlig forsøk hadde det vært. Det skrev hun i hvert fall seinere. Det var ikke snakk om en debut, bare en tom opplevelse, knapt en episode som i ettertid bare er til å le av en. Men bearbeidet i Vigdis` livlige fantasi, ble det hele til den skjønneste seksualakt.


Thv.l

Når hun sitter med blyanten og papiret, en metafor for PC¨n, blir all støy som kroppspråk og stemmebruk borte. Dermed kommer nye sider fram og virkeligheten overgår seg selv. Nevnte hun underbevisstheten? Eller - er dette hva vi rett og slett kaller dikting? Gud vet om noen av niendekklassingene på biblioteket denne fredagen skjønte hva hun snakket om. Hadde det vært tredjeklassinger der i stedet, ville hun helt sikkert på vei ut etter ferdig økt fått et par klamme barnhender i hver av sine sine to mens en hviskestemme hadde trengt gjennom oppbruddsstøyen: - Så pene øyne du har, frøken. Men var det ikke noe med beinføringa, låra så tett sammen liksom. Akkurat som hun skulle, eller? Jo, akkurat, der kom det - Jeg må så tisse, har drukket kaffe osv, og dermed ble hun geleidet på gangen av bibliotekaren. Dama måtte jo være bånn ærlig, eller kom hun til å snu i døra og brøle: - Kødda! Ingen lærer ville funnet på noe slikt. Sagt at hun måtte tisse og så gjort det.


Thv.l

Vel inne igjen vagler hun seg på kontorstolen og blar seg fram til historien,”Første gangen”. Den som egentlige ikke ble noe av, men som likevel var en nestenopplevelse som får niendeklassingene til å konse og rent intuitivt fornemme at den inneholder elementer som kan komme til nytte i nær framtid. Kattemyk med trendy knickers og semskede støvletter avslutter hun med en enakter, et debutarbeid, ganske innholdsløst , men vi merker forfatterkloa.


Thv.l

Skrivinga ga både makt og penger. Ukebladene ga gjerne litt for leserinnlegg. Og å skrive ord og vendinger på vegger og gjerder, ord som gode borgere knapt våget tenke, og langt mindre skrive, ga makt. Men den beste næringa for kreativ skriving har vært en rekke sitrende forelskelser. Vi fikk ikke høre om hun har en alkoholisert mor lik den hun skriver om i ”Hva er det med mor?” Men vi kan ikke annet enn tro at hun må ha hatt et heftig forhold til en litteraturprofessor. Boka ”Om bare” må være mer enn fri fantasi. Vi glemmer å spørre om forelskelsen er død i den sist boka ”17.15 til Tønsberg”. Og reperesentere likfunnet i fjære et salgs temaskifte hos forfatteren? Vi får se. Dama er ikke 50 ennå og burde fortsatt ha mye å fortelle før pensjonsalderen. Kommer hun en tredje gang, bør biblioteket fylles opp av frustrerte femtiåringer. Overskriften gir seg selv: ”Den siste gangen”. Velkommen igjen!

Bibliotek Litteratur Tranby

Flere saker fra arkivet

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Fullt hus på biblioteket

Biblioteket i Lierbyen hadde sikret seg forfatteren Torill Brekke som foredragsholder på sesongens første kveldsarrangement. Det trakk innpå femti tilhørere.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

Fotoutstilling på biblioteket

Styve og Jacobsen med ny utstilling.

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Overraskelsen kom etter jul

En ny stjerne er født på Liers korhimmel. I hvert fall har den fått ny glans.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Bygdedyret

Ukens petit av Rune Elven

Pilgrimsutstilling i biblioteket

Pilgrimsveien mellom Tønsberg og Trondheim går gjennom Lier.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Rådmann og pedagog

Rådmannen går inn for 1-10 på Høvik og Stoppen

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Historien som gjentar seg?

Kr f s gruppeleder Brynhild Heitmann sammenligner situasjonen med byggingen av kulturhuset med da det ble utlyst konkurranse om å bygge Høvik skole --

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Leder

Noe om tillit og ansvar

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Nådde ikke målsettingen

17-årige Tor-Erik Wam reiste forrige helg til lag-VM i Slovakia med ambisjoner om nok en plassering både for seg selv og lagkameratene.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?