Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Holsfjordsisen er lumsk. Det fikk jeg høre første vinteren jeg bodde i Sylling. - Når den endelige legger seg, er det gjerne ikke før i slutten av februar, begynnelsen av mars, sa folk.

Jeg har mange gode opplevelser fra isen både på Nordfjorden og Steinsfjorden. Vi pilka, hadde ispil som vi hogde hull i isen med og dessuten pilkestikke med pilk på snøret. Andre ganger brukte vi spark og for utover til iskanten der den svarte elva rant ut i fjorden. Nå skulle jeg på ski på Holsfjorden og gled sakte ned skråning mot Savangstand og ut på isen.

Snøen lå djup og skjulte eventuelle råker , så jeg fant det tryggest å tråkke ei løype langsmed land. Ikke en sjel hadde vært på isen før meg, men jeg var ikke alene. Få meter fra land gikk et formidabelt dyretråkk, som viste at det ikke så langt borte måtte befinne seg en god del elg, rådyr og en og annen hjort. Og gaupe. Den laget sine egne tråkk, og et av dem krysset fjorden over mot Øverskoglandet.

Jeg kom til å tenke på ”Mjøsisen” der jeg gikk. Hauk Aabels uforglemmelige gjenfortelling av Chr. Kroghs beretning om den gang han på brånende is ble fraktet over fra Hamar til landet på den andre siden. Jeg husket plutselig biter fra fortelingen og også hvor jeg hadde dem fra. Bruddstykkene kom fra de gamle rundt kortbordet i den leiligheten der jeg langt på vei vokste opp.

Med kortene tett til brystet og varm toddi eller Silver White i glassene, ga de fire eller seks spillerne tilkjenne overfor sine respektive makkere hvordan situasjonen var. Situasjonsbeskrivelsen ble gjerne etterfulgt av at en av deltakerne ved bordet kom med noe litterært som satte de andre i god stemning, som f.eks: - Han satt på en omvendt, fraspent slede. Dette ble fulgt opp av en annen med: - Mjøsa djup? Så kvitterte tredjemann med.: - Der har dom itte fønni bånn. Dermed klasket gjerne en triumferende vinner kortene i bordplata.Jeg kom på at Holsjorden var ca 330 meter på sitt djupest. Så gynget kvelden videre.

Ei god hand eller dårlig hand, alt etter som, ble gjerne antydet ved at innehaveren kom med et kjent sitat, helst fra Ibsen. Noe i "Prestens tale ved graven" fra "Peer Gynt" kunne bety både det ene og det andre, skjønte jeg. Best husker jeg den intense stillheten mellom hvert utspill.

På kjøkkenet satt damene, bare påkalt hver gang det var nødvendig med varmere vann til toddien. Det var alltid snakk om et slag kort, og mellom slagene var det røykepause. Fredriksen grov djupt i tobakkspungen for å få fylt den vesle snadda si. Sandkongen tok en pris snus. Bestefar fyrte opp Friscoen, tok et par drag, knep av gloa og putta røyken tilbake i pakka.

Så var det slutt. På vei ut gjennom kjøkkenet hadde alle noen vennlige ord til damene, som i anledning avskjeden lot strikkepinner og heklenåler hvile. Litt seinere hørte jeg bestefar gjennom veggen: - Så sovnar eg sælt når det nattas. Sikkert et sitat fra noe jeg aldri helt fikk med meg.

Siste vinterdagen. Sola hadde trukket et slør over seg selv slik den pleier en vårlig ettermidag før snøen har begynt å tine.

1/25 (DSC_0002.jpg)
2/25 (DSC_0004.jpg)
3/25 (DSC_0005.jpg)
4/25 (DSC_0007.jpg)
5/25 (DSC_0008.jpg)
6/25 (DSC_0010.jpg)
7/25 (DSC_0013.jpg)
8/25 (DSC_0015.jpg)
9/25 (DSC_0018.jpg)
10/25 (DSC_0020.jpg)
11/25 (DSC_0021.jpg)
12/25 (DSC_0023.jpg)
13/25 (DSC_0030.jpg)
14/25 (DSC_0031.jpg)
15/25 (DSC_0039.jpg)
16/25 (DSC_0040.jpg)
17/25 (DSC_0043.jpg)
18/25 (DSC_0044.jpg)
19/25 (DSC_0045.jpg)
20/25 (DSC_0046.jpg)
21/25 (DSC_0047.jpg)
22/25 (DSC_0059.jpg)
23/25 (DSC_0079.jpg)
24/25 (DSC_0080.jpg)
25/25 (DSC_0085.jpg)

Flere saker fra arkivet

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

På utrygg is

I løpet av påsken vil isen som ligger lavest trolig bokstavelig talt gå opp i limingen, særlig i sør, melder NVE.

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Kongene av Lierelva.

Ingen kjenner Lierelva som Tom Erling og Bjørnar. De to siste dagene har de svømt og padlet fra Dammyrdammen til Crossbanen ved Fugleruds gartneri.

Sommer 2

To av sju

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Sommerminne del 4

Camping på 50- tallet

Jordbæreventyret

Runar Bye er en av flere som til sommeren vil slå et slag for å få i stand en festival i Sylling til det velsmakende bærets pris

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Fisken biter når isen går.

Når isen går på skauen er det godt fiske sies det. Dette er uvant kost for en forhenværende fjellbonde. Der jeg kommer fra heter det at man skal vente til vannstanden i elvene synker. Helt siden jeg flyttet til Lier har jeg vært ute og fisket i iskanten, og resultatene er over all forventning.

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Hjertelig møte mellom filmstjerne og ”bestefar”

Den ene liung, den andre utflyttet liung.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

Snart snur sola

Ukens petit er ved Terje Nilsen, Sylling

På feil breddegrad lille venn

Liernett møtte ei ensom linerle på en parkeringsplass på Lierstranda fredag ettermiddag.

Leder

Om å ha litt av bonden i seg

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

- Får mer enn du gir

Det er drivkraften for Randi Kristine Stustad Grøneng som har ledet tirsdagskafèen for eldre hele 924 ganger over 21 år i Sylling

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Oppfrisking av gamle minner

I dag leste jeg noe vanvittig spennende i Aftenposten, skriver Nina E. Johnsen i ukens petit

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Fra Kanariøyene til Kanada

Christian fra Røyken måtte ta en skitur knappe døgnet etter at han var hjemme fra Syden-ferie

Juleffta'n på Hørtekollen

Vi kom til utkikkspunktet på Hørtekollen en stund før jula ringte inn fra Sylling kirke

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Panta rei

Alt flyter

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Opprykk i boks

Liungen er så godt som i fjerde divisjon. Etter å ha sikret uavgjort borte mot Steinberg skal utrolig mye rart skje for at de ikke rykker opp. Steinberg – Liungen 2-2 (0-0)

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Lier før og nå

Da bildet ble tatt, lå en fritidsbåt i vinteropplag i en fredelig bukt ved Frydenlund på Lierstranda. Nå er det salatproduksjon, tog og parkering på stedet.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Romjulsmusikk

Hennummusikken hadde ei gruppe i full aksjon 4. juledag

Sammen på Bygdetunet

Lier Bygdetun var igjen en flott ramme rundt arrangementet da LO Drammen og omegn, Lier SV og Lier Arbeiderparti inviterte til 1. maifeiring

Sommer 4

Fire av i alt sju

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Ukas petit

-er skrevet av Thorvald Lerberg

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Lite vann i elva

I hvertfall til vårflom å være.

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Historisk fotballkamp

For første gang i historien er det blitt spilt seriekamp med et lag sammensatt av spillere fra Sylling og Sjåstad.

- En suksess ved fjorden

Vestre Sylling og Øverskogen JFF var fornøyd med både været og oppmøtet da de feiret sine 75 år lørdag ettermiddag og kveld

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

Båta attved fjorden

Som man reder, så ligger man

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Ei uke med Solskjær

Martin Ovenstad Rønning (14) fra Liungen har vært Buskeruds eneste representant på fotballakademiet til den tidligere United-spissen

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

På sporet av "Lørja"

Er det lasteprammen Thyra, populært kalt "Lørja", som ligger sunket ved land litt nord-vest for Svangstrand?

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

Takstmannen

- Hvordan utarbeides en takst og hvor stor vekt ilegges lukt, smak og estetisk sans? Det spør Elin Fauske om i Ukens petit.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

- Tok det som treningskamp

- Jeg tok det som treningskamp, smilte Liungens unge angrepsspiller Eirik Green (17, på bildet th), scoret sitt første mål på A-laget på straffespark og det hele 10- 0 over DRIM torsdag kveld.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe