Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 7d14699f1368ec15f0eeb8cf612bff9e

På utrygg is

I løpet av påsken vil isen som ligger lavest trolig bokstavelig talt gå opp i limingen, særlig i sør, melder NVE.

Isen er i ferd med å løse seg opp i lavlandet fra Troms og sørover. I løpet av påsken vil isen som ligger lavest trolig bokstavelig talt gå opp i limingen, særlig i sør. Økende vannføring vil også øke områdene med usikker is ved innløps- og utløpos samt sund. Test isen dersom du er i tvil om den er trygg.

På Østlandet kan du fremdeles ferdes på isen på de fleste små og mellomstore vann i innlandet. Mange vann er derimot direkte utrygge under 150 moh. nord for Oslo og 300 moh. lenger sør. Vann under 700 moh. er allerede snøfrie og svekkes nå gradvis av det varme og fine været. Dette betyr at isen etter hvert vil bli utrygg, først i lavlandet. Allerede i løpet av påskeferien regner vi med at mange vann i Oslomarka blir farlige å gå på.

Mange av de store innlandssjøene har ennå store partier med is du kan ferdes på, men disse vannene ligger stort sett i lavlandet og vi venter at disse vil svekkes betydelig i løpet av påsken. Vannene lengst sør er helt isfrie.

I fjellet i Sør-Norge er det gode isforhold. Selv om de store sjøene i fjellet isla seg sent og har stort sett tynnere is enn normalt, kan du fremdeles gå på isen dersom du holder deg unna strømutsatte steder.

Fra Vestlandet og nordover kan du gå på isen på små og mellomstore vann over omtrent 400 moh i sør avtagende til havsnivå i Finnmark. I fjellet i Nord-Norge kan du fremdeles gå på store vann, men vær på vakt ved regulerte vann.

Test isen

Test isen dersom du er i tvil. En kraftig skrutrekker veier ikke mye og gir en god indikasjon på hardheten til isen hvis du hakker den noen ganger ned i isen. Om våren er det nemlig ingen klar sammenheng mellom istykkelse og bæreevne. Selv tykk is kan være usikker. Våris med lite bæreevne har en skittengrå farge.

Les hele ismeldingen og om regionale forhold på www.nve.no/ismelding

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Fredag 30. mars 2007 10:42: Kame Ramann
Jeg leser: "Test isen dersom du er i tvil. En kraftig skrutrekker veier ikke mye og gir en god indikasjon på hardheten til isen hvis du hakker den noen ganger ned i isen. Selv tykk is kan være usikker."

Min anbefaling til skautravere: Test treet om du er i tvil. En liten sag veier ikke mye og gir en god indikasjon på styrken i greina du sitter på hvis du sager et stykke ned i den. Selv tykke greiner kan være usikre.

Lykke til!
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode