Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

 
Jeg gikk en tur på stien og søkte…………..

Eller er det ikke lenger slik?  Lørdagens skogtur var i hvert fall litt annerledes. Jeg har fått i- pod. En liten dings til å ha i brystlomma med høretelefoner som kan brukes overalt uten å forstyrre omgivelsene.

Etter flerfoldige forsøk og ukers funderinger hadde jeg greid å laste ned "On the Road" av beat- skribenten Jack Kerouac og ville ha han på øret mens jeg gikk inn til Asdøltjern for å sjekke isen.

Første november og snø på marka, isende vind fra fjorden og nydelig solskinn. Jeg fikk ikke med meg de første sidene i boka fordi jeg ble avsporet av en tanke som en tid trengte all oppmerksomhet. Er det ikke slik at lyset i teorien har samme intensitet to dager i året?

Femtito dager til vintersolverv. Teoretisk sett ville jeg kunne oppleve de samme lysforholdene i midten av februar. Da ville sola ha samme posisjon i forhold til jorda som nå. Og mens jeg subbet i nysnøen iført hærens feltstøvler, fikk jeg signaler fra oppsamlet erfaring om at jeg i tid befant meg godt over midtvinters, med jula vel overstått og påsken for døra. Tida da gullet ligg på snjo, som dikteren sier, skyggene er mer enn blå i kuldehøla og lukten av anis river i nesa fra myrene der grunnvannet er svarte kulper mellom svulmende snøformasjoner. Slik det var nå.

Og samtidig med dette sinnsbedraget i hodet hadde jeg Jack Kerouac i ørene, på veien et eller annet sted i USA der han hora og drakk sammen med lasaroner, hobos og reint ut gærninger. Boka var ikke et tilfeldig valg fra min side.

Fra elever får jeg en kontinuerlig strøm av tekster. Det meste er sånn på det jevne, skrevet i ulyst og under tvang. Så hender det at det dukker opp noe som skiller seg ut, som griper tak og får deg til å føle glede ved rettinga. Jeg hadde fått en slik, og fra et sted jeg minst hadde ventet det.

Teksten var spenstig, hardkokt, nøktern og fri for alle slags skildringer og tillærte knep, ikke ulik den som raspet i øregangene mine nå. Den kommuniserte, og jeg leste den to ganger inni meg, printet den ut og leste den høyt med tilpasset røst. Jo, det var noe der, et ekko fra beat-litteraturen.

Det hender at jeg gjør akkurat det. Leser en tekst høyt inn på bånd og riktig koser meg med den. Engang jeg hadde en forlagsmann på besøk i stua, lurte jeg meg til å trykke ned knappen på kassettspilleren der jeg hadde lagt inn en tapet kopi av et elevarbeid forfattet av en øverskauing. Gutten var ikke skolens premieelev,, men ordene fra kassettspilleren fikk i hvert fall den litteraturinteresserte gjesten til å lytte. Han ville ha historien, bruke den til noe, egnet seg ypperlig i radioen, mente han. Jo, selvfølgelig skulle jeg ordne det, maskinskrive, lese på nytt osv. Så ble kassetten borte, så leverte jeg tilbake stilboka som forsvant. Og så var et stykke litteratur tapt for alltid.
Nå hadde jeg enn annen historie jeg ikke ble ferdig med. Og jeg hadde tatt utskrift.

I dag skal vi lærere helst motta innleveringer på data og rette på skjerm. Ikke sjelden forsvinner tekstene som dogg for sola. Til tross for dagens informasjonsflod som demmes opp på ulike måter og etter hvert blir til vår kollektive hukommelse, er det fare for at folk i framtida vil få vite lite om oss. Mye ser rett og slett ut til å fordampe fra magasinene. Mine dataopptegnelser fra 90-tallet er for lengst borte. Her om dagen kastet jeg et hundretalls disketter. Og hard-discen fra -97 lar seg ikke åpne.

I tillegg til i-poden i jakkelomma hang fotoapparatet rundt halsen min. Før jeg var framme ved Asdøltjern inneholdt minnekortet flere bilder enn en ivrig amatørfotograf tok i løpet av et år før i tida.

Da jeg på ettermiddagen kom hjem og fikk hengt fra meg i-pod og kamera, senket endelig  roen seg. Et øyeblikk var jeg i villrede om hvor jeg hadde vært og når jeg hadde vært der. Hvor var virkeligheten – om den i det hele tatt fantes? Jeg åpnet bildene på lap-toppen og skjønt ikke helt hva de hadde med min lørdagstur  å gjøre.

God helg!

1/42 (DSC_0003.jpg)
2/42 (DSC_0056.jpg)
3/42 (DSC_0057.jpg)
4/42 (DSC_0058.jpg)
5/42 (DSC_0059.jpg)
6/42 (DSC_0063.jpg)
7/42 (DSC_0067.jpg)
8/42 (DSC_0069.jpg)
9/42 (DSC_0070.jpg)
10/42 (DSC_0073.jpg)
11/42 (DSC_0075.jpg)
12/42 (DSC_0077.jpg)
13/42 (DSC_0079.jpg)
14/42 (DSC_0080.jpg)
15/42 (DSC_0081.jpg)
16/42 (DSC_0084.jpg)
17/42 (DSC_0085.jpg)
18/42 (DSC_0086.jpg)
19/42 (DSC_0087.jpg)
20/42 (DSC_0088.jpg)
21/42 (DSC_0089.jpg)
22/42 (DSC_0090.jpg)
23/42 (DSC_0091.jpg)
24/42 (DSC_0092.jpg)
25/42 (DSC_0093.jpg)
26/42 (DSC_0094.jpg)
27/42 (DSC_0095.jpg)
28/42 (DSC_0096.jpg)
29/42 (DSC_0100.jpg)
30/42 (DSC_0101.jpg)
31/42 (DSC_0103.jpg)
32/42 (DSC_0104.jpg)
33/42 (DSC_0106.jpg)
34/42 (DSC_0114.jpg)
35/42 (DSC_0115.jpg)
36/42 (DSC_0116.jpg)
37/42 (DSC_0117.jpg)
38/42 (DSC_0121.jpg)
39/42 (DSC_0123.jpg)
40/42 (DSC_0134.jpg)
41/42 (DSC_0137.jpg)
42/42 (DSC_0152.jpg)

Flere saker fra arkivet

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

En for sorg, og to for glede

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Få med deg Morten Juvet

Kunstneren har nå utstilling i Galleri Perrongen i Lierbyen - og du har et par uker å gjøre det på

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Panta rei

Alt flyter

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Sommerutstillingen åpnet

Sola skinte på bygdetunets jubileumsfeiring og leikaringen Noreg danset til tonene fra Øverskogen toradergruppe.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Bildeserie

I dag fotograferer vi Sylling skole.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Sommer 2

To av sju

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Guttekonferansen- Golf i regn

Våt dag på Holtsmark golfbane, en av Norges fineste baner.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Åt skogen

Skogen som kulturarena

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Litt uvant første dagen

Tiåringen Sander Hesvik Golmen har vært på fotballskole i Bærum med trenere fra AC Milan

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Lier før og nå

Litt over hundre år skiller de to bildene, men det er ikke det eneste.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Lier sett fra luften

Flott ny gavebok full av detaljrike bilder fra de fleste delene av Lier.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Leselyst

Ukens petitskribent stiller noen spørsmål og kommer her med to påstander

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.