Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Vinterferien er alt flere dager gammel, og jeg har ennå ikke fått prøvd skia. Det har seg slik at jeg glemte dem igjen på det stedet der jeg satte dem ved sesongslutt i fjor.

 Flere ganger daglig får jeg spørsmål om hvorfor jeg ikke er på ski i det fine været. - Skiene mine er femti mil unna, svarer jeg da. - Kan du ikke bare hente dem eller kjøpe et par nye? Det fins så mange rimelige skipakker. Kjøre hundre mil for et par skis skyld, kjøpe noe jeg har fra før? Nei, det får bli en skifri vintersesong. Egentlig en passende straff for en som er så susete.

Likevel tok jeg turen til Liertoppen for å sondere muligheten for å gjøre noe så naturstridig som å gå til anskaffelse av et ekstra par ski. Før jeg dro, hadde jeg gjennomsøkt kjeller og garasje med det håp at jeg likevel skulle ha fått skiene hjem etter sist påske.  Jeg fant støvlene. - Nå slipper jeg i hvert fall å kjøpe full pakke, tenkte jeg.

Jeg plukket ut et par Fischer-ski, fant staver på tilbud og leverte fra meg min gamle venstrestøvel slik at ekspeditøren skulle få binding og støvel til å passe sammen. - Støvelen er ikke akkurat ny, sa han. - Om et år må du bytte den ut. Du hadde faktisk fått et par nye gratis ved å velge en skipakke. - Hva skulle jeg da ha gjort med støvelen jeg alt har? spurte jeg. Han slo sammen bindinger, ski og staver, og jeg registrerte at summen var høyere enn på pakketilbudene med støvler i tillegg.

En gang var det vanlig ikke å ha mer enn ett av hvert slag. Noe nytt var det aldri tale om før det gamle var nedslitt,
ødelagt og utenfor enhver tanke på reparasjon. Sykkelen jeg fikk til konfirmasjonen hadde jeg i mange år; selv etter at den ble kjørt over av en traktor, beholdt jeg den. Med knekt ramme og forvridde hjul lå den i kjelleren uten å være i stand til å gjøre det den var ment for. Men den var en forlengelse av meg, og kastet jeg den, ville det føles som en lemlestelse av egen kropp.

Slik var det også med speilreflekskameraet fra 1972. En gang rundt årtusenskiftet klappa lukkeren sammen for siste gang. Reparasjon ville koste mer enn et tilsvarende nytt kamera.
- Skal jeg kaste det for deg? spurte hun bak disken. Jeg tok kameraet og gikk et annet sted og kjøpte nytt. Siden har jeg hatt mange kameraer. Men det første lever videre med en kronisk lidelse og vil fortsatt være her den dagen jeg er borte.

Og den første TVn til 5365 kroner, en uhyrlig sum, og det uten at apparatet engang hadde sjalusidør til å trekke foran skjermen så ikke lyset skulle ødelegge billedrøret. Da billedrøret en kveld oppførte seg som en supernova før det ble svart, var det ugjenkallelig slutt. . Men TVn med skrog i teaklaminerte sponplater var like fin å se på. Den gikk tilbake til originalkartongen og ble stående i årevis i kjelleren. Ofte lurer jeg på hvor den til slutt tok veien.

På Rimi kjøpte jeg en halv kilo salte peanøtter og ble straks minnet om den gang peanøttene kom inn i livet mitt. De hadde skall, ble kjøpt i løs vekt og lå i en hvit papirstrylle. Vi var gjerne flere om ei slik strylle, som jeg i ettertid har fått vite egentlig heter kremmerhus, og vi delte innholdet broderlig. Om vi ikke var for mange, kunne vi ende opp med en 10 - 15 stykker hver. Vi knuste det ytre skallet før vi gnidde av et løvtynt innenfor som dekket selve kjernen. Så koste vi oss med 10-15 ganger to peanøtter. Det var gjerne to i hvert skall.

Før jeg kom hjem, hadde jeg tømt i meg halve halvkilosposen, flere hundre nøtter og ble skikkelig kvalm. Tilbudspizzaen la jeg i kjøleskapet, ølboksen satte jeg på vent. Best ikke å uroe magen for mye nå, tenkte jeg før jeg satte meg og grep etter fjernkontrollen.

En feriedag med mange ergrelser og selvpåførte bekymringer var snart over. Hadde jeg ikke på formiddagen stukket oppom sløydsalen på skolen for å hente ut litt ved fra fliskassa, hadde det vært lite å glede seg over. Fra kassa hadde jeg plukket ut trebiter som ellers hadde gått i søpla sammen med flis og spon. Jeg brukte en drøy time til å fylle fire bæreposer som jeg la i en søppelsekk og tok med hjem. - Fire dagers fyring, tenkte jeg. På en kald vårmorgen trengs ikke mer enn en pose  før sola overtar og sørger for tilstrekkelig varme i huset.

Skiene står i kjelleren, antakelig blir de stående der til jeg får slitt ut dem jeg har fra før. I morgen skal jeg ut og samle kongler.

2 kommentarer

Onsdag 5. mars 2008 12:47: Elev tranby :P
Thorvald er den beste læreren på tranby skole, når du ikke føler deg helt bra kommer thorvald rundt hjørne , alltid syngene :) Heia thorvald :D
Torsdag 13. mars 2008 15:25: Elev tranby skole:)
Helt enig Thorvald er en KONGE lærer. Alle skulle vert som han;) Stå på Thorvald.
ps: Thorvald eier når det gjelder å skrive:P

Flere saker fra arkivet

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Potetferie

Liernett ønsker alle lesere god potetferie eller.........................................

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Bronse sammenlagt

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam var sånn passe fornøyd med plasseringen etter årets første norgescupløp på Jevnaker, men han ledet klart i det første heatet før et uhell oppstod.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

And og øl,sykkel og sol

Sykkelsesongen har startet, kjedet er vasket i diesel, og spensten i sykkelklypa er sjekket .

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Slik blir du rik

Opptil 4000 % fortjeneste på 25-35 år

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

En for sorg, og to for glede

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Brakk kragebeinet

NM-runden i ATV på Elgane utenfor Stavanger ble dramatisk for Tor-Erik Wam, men på lørdagen triumferte liungen --

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Panta rei

Alt flyter

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Jul i Lierbyen

Stedet Gud glemte og handelsnæringa forlot.

Guttekonferansen- Golf i regn

Våt dag på Holtsmark golfbane, en av Norges fineste baner.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Nå er Vista her

Det er fem år siden Microsoft kom med noe særlig nytt på operativfronten. I dag fikk jeg den nye Vista inn på maskina - var det verdt å bruke en dag på å bytte system?

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Dramatisk ATV-løp

Liungen Tor-Erik Wam ble kastet av kjøretøyet etter en kollisjon i det danske mesterskapet.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Sommerutstillingen åpnet

Sola skinte på bygdetunets jubileumsfeiring og leikaringen Noreg danset til tonene fra Øverskogen toradergruppe.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Strålende debut

Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier vant suverent det andre heatet under sitt første norgesmesterskap.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Fornøyd med annenplassen

Men ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier var ikke fornøyd med fjerdeplassen sammenlagt etter at det åpne danske mesterskapet ble avsluttet med siste runde i helga.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Kommentar til trostemassakeren i sommer

Det ene henger sammen med det andre og lager et nettverk som får oss til å forstå hva det hele dreier seg om. Det begynte med en kommentarartikkel i Aftenposten. I en tid med synkende interesse for miljøproblemer, slo artikkelforfatteren fast at kirken måtte slå ring om skaperverket. Kirken skulle være en troverdig drivkraft i miljødebatten.

Sommer 2

To av sju

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Ungdomsklubbene skal være et ankerfeste for ungdom i Lier.

Ungdomsklubbene skal være et ankerfeste for ungdom i Lier. Derfor er det viktig at politikerne ikke nå gjør så store kutt i budsjettene at klubbene forsvinner. På Sjåstad er det blitt gjort mye for barn og ungdom gjennom tidene, og ungdomsklubben har vært sentral i det arbeidet. .

LIER DRIFT

I følge en artikkel i Lierposten i dag, så har Lier Drift store problemer med kunne opprettholde en forsvarlig drift på sitt arbeid.

Vakre Stuvstjern

- I går var det flott dag for en skitur igjen, skildrer Vidar Brastad her i tekst og bilder ---

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Menneskeverd er vel et begrep de fleste voksne burde kjenne

Min søster, Inger, fortalte en gripende og forargende historie i dag. På en bytur, tidlig på ettermiddagen, fikk hun øye på en eldre uflidd mann, som lå og kavet på brosteinen og prøvde å komme seg opp på en benk.. langbuksen var iferd med å sige ned, men han klarte ikke å dra den opp selv.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Siste loppemarked på Øverskogen?

I helgen ofret Roar Skjeggerud og femti andre innsatsvillige øverskauinger til sammen mange hundre timer for å skaffe samfunnshuset sårt tiltrengte inntekter.