Siste loppemarked på Øverskogen?
I helgen ofret Roar Skjeggerud og femti andre innsatsvillige øverskauinger til sammen mange hundre timer for å skaffe samfunnshuset sårt tiltrengte inntekter.
Samfunnshuset og høstløvet slåss om å være gulest. Den klare høstluften dufter av grill og nystekte hamburgere. Folk kommer bærende på fulle og halvfulle bæreposer. En kar lemper en sjeselong og et salongbord opp på tilhengeren sin. Det er loppemarked på Øverskogen.
Mange gjenstander fikk ny eier i det fine høstværet.
Loppemarket på Øverskogen er sammen med Øverskogdagen noen måneder tidligere den mest populære tilstelningen i denne delen av Lier, faktisk så populært at parkeringsdirigenten tar det for gitt at vi ikke skal videre mot Røine, men lar en myndig håndbevegelse vise vei ut på jordet.
Mye ble solgt, og noe blir alltid igjen til neste marked.
Da vi var innom en drøy time før stengetid på siste dag, var det flere bak enn foran diskene, slik det som oftest blir mot slutten av et loppemarked. En tilhenger var full av bøker, og like mange bøker lå stablet inne i samfunnshuset. Men hele dugnadsgjengen lot til å ha beholdt det gode humøret selv om en god del var usolgt og mye opprydding gjensto.
Bak et batteri av kaffekanner, samt sennep-, ketchup- og dressingflasker står Roar Skjeggerud (”Toner og klang / med trekkspill og sang”) i hvit kokkejakke. Han sørger for salget av pølser og hamburgere. Både hamburgerbrød med salat og hamburgerne er klare, sistnevnte med en tykk og lett smeltet osteskive på toppen. – Bare femti kroner for et helt måltid, sier Skjeggerud og lover umiddelbar levering.
Blant brukte bøker kan det finnes mange godbiter.
Samfunnshuset på Øverskogen har stor betydning for samhold og kontakt i det lille samfunnet i lia høyt oppe over Holsfjorden. Det er blant Liers beste eksempler på hva dugnadsinnsats og litt kommunal støtte kan medføre.
Nå er den kommunale støtten falt bort. Kommunen mangler midler. Desto mer arbeid faller derfor på de frivillige, for det må mye penger inn for å drifte samfunnshuset. De årlige utgiftene på langt over hundre tusen kroner blir ikke mindre for hvert år.
- Å gjennomføre loppemarkedet krever innsats fra minst femti aktive. Loppemarkedet er et populært tiltak, men det er vanskelig å rekruttere yngre folk til dugnadsarbeidet, sukker Skjeggerud.
Noe nytt tilskudd fra kommunen har ingen tro på, men det blir nok loppemarked neste år også.