Bokmarked på Frogner Menighetshus
Boka er død- leve boka
I en tid da det knapt fins nye bokhyller å oppdrive annet enn som flatpakker på Ikea - i en tid da folk prioriterer flatskjerm på stueveggen i stedet for pent oppsatte bøker i rader, og hjemmebiblioteket er en bunke lydbøker i form av CD-er plassert i hanskerommet - i en tid da stadig flere får dekt behovet for litteratur ved å laste ned ei bok på Internett mens filmversjonen surrer og går i et hjørne av dataskjermen, er det flott at det fins noen som gir boka, den papirbaserte kulturarven, en siste sjanse til å unngå å bli resirkulert og havne som tørkepapir på kjøkkenbenken eller brennstoff i et fjernvarmeanlegg.
Les også: Stiftelsen Frogner Menighetshus arrangerer bokmarked for sjuende gang (04.02.2006)
I snart 10 år har flittige bokormer med hovedbase på Frogner Menighetshus snodd seg rundt i kjellere og på loft i distriktet og tatt til med seg kartong på kartog med bøket tilbake til den årlige bokmessa på Menighetshuset. -Så kjent er messa blitt at det er unødvendig å for oss å annonsere, sier Jan Heitmann. Han er en av mange ildsjeler som gjennom bokdugnaden er med på å skaffe penger til drifta i det innholdsrike menighetshuset. Dvs. i år gikk de utenom sitt vante revir og satte en annonse Budstikka. ”Bøker til bokmesse ønskes.”
Jan Heitmann og Lars Kolle
Responsen var enorm. Lektor Lars Kolle, kanskje mest kjent for arbeidet med forfattertreffene på Tranby skole, har vært med fra starten - Noen riktig godbiter har ligget over fra i fjor, mange med en viss antikvarisk verdi. I år har vi dessuten ca.6000 nye bøker, mange så fine at de godt kan ha ligget under fjorårets juletre. Og alle er nitidig ordnet etter sjanger og tema.
Køen var lang utenfor da bokmesssa åpnet dørene i går på fredag. Lokalhistorie er populært. Men mange kommer for å oppspore barndommens favoritter. Som Gunvor Lørusten. Hun har et godt grep om ”Trollungene på ferde igjen.” - Jeg vokste opp under krigen, rett der borte i Slettaveien, og jeg har aldri glemt boka. Nå skal jeg lese den om igjen, og kanskje engang et oldebarn vil ha like stor glede av den som jeg, smiler Gunvor.
Tordis Hegg er på jakt etter barnebøker hun kan sende til barnebarna i Amerika. Men da vi snakket med henne hade hun en Elstadroman i hendene. – Denne ser ut til å være ulest, eller uspretta som vi sa i gamle dager.
Gunvor Lørusten med "Trollungene på ferde igjen"
Tordis Hegg med en "uspretta" Elstad.
Cirka tredve tusen regner dugnadsgjengen å få inn. Til tider har de vært 19 stykker på samlingene der forberedelsene til messa har blitt gjort. Så timebetlinga er kanskje ikke all verden. - Men vi er en godt sammensveiset gjeng som har det hyggelig sammen, og akkurat den delen av det hele er vanskelig å prisfastsette, sier Lars i det han går ned i kjelleren for å tørke støv av en nygammel bokstabel.