Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Det var bare å fyre i ovnen og vente til denne dag var over. Og det var mens jeg satt slik for åpen ovnsdør og rev gamle utgaver av Dt. i strimler jeg fattet interesse for en leder skrevet av samfunnsredaktør Odd Myklebust. Overskriften var ”Auschwitz i perspektiv” . Den stilte spørsmål ved om det var et offentlig anliggende å bekoste reisa til ungdomsskoleelever som  med De hvite bussene ønsket å besøke "museale konsentrasjonsleire" i Polen?  - som Myklebust skriver.

Det er kanskje betimelig å forfølge lederartikkelen i og med at det er påske, en høytid vi har overtatt fra jødene, men med tillegget om Jesu lidelse og død. I snart to tusen år har jødene fått lide fordi de angivelig skal ha tatt livet av Kristus. Og det har for mange ”gode kristne" i århundrer  ”rettferdiggjort” forfølgelse og trakassering av et folk som vel savner sidetykke i historien.

Det toppet seg med nazistenes Endelösung, best symbolisert med Auschwitz . Konsentrasjonsleiren er symbolet på all menneskelig grusomhet, stedet vi skal minnes fordi det aldri må skje igjen. Det kan aldri bli verre. Vi har geografisk lokalisert ondskapen, satt den på kartet, merket stedet som sivilisasjonens nullpunkt langt utenfor oss selv. Vi har også langt på vei plassert skylda en gang for alle, den ligger hos nazistene, eller tyskerne, for begrepene blandes og brukes om hverandre Nå reiser tusenvis av skoleelever til konsentrasjonsleirene for nærmest å bli vaksinert mot folkemord en gang for alle. Og da er vi på en måte ferdig med saken.

Den jødiske kulturarven er både et etisk og estetisk fundament i vår vestlige sivilisasjon. Arven fra Sinai har på sett og vis gjort oss til det vi er. I dag gjør vi jødene til ofre. De forbindes med Auschwitz og fornedrelsen i skyggen av krematorieovnene, et inntrykk også elevene lett kan få etter en for ensidig fokusering på Holocaust. Og samtidig slås alle tyskere i hartkorn med brutale nazister. Jeg har mange venner i Israel, men har snakket lite med dem om Holocaust. Når temaet har kommet på banen, har det alltid blitt avfeid med: "La oss snakke om noe annet"..

Folkemordet har hengt ved oss mennesker i all tid. Det faktum at vi tar livet av våre egne er det som i bunn og grunn skiller oss fra dyrene. Men dette synes å være lite påaktet i skolen. En undersøkelse i videregående slo fast at elevene hadde minimale kunnskaper om andre folkemord enn nazistenes ugjerninger under andre verdenskrig. Jeg har alltid vært ambivalent til Auschwitz-turene. Jeg er usikker på om elever som reiser har modenhet og kunnskap eller det  perspektiv på saken som skal til for å kunne ta inn over seg det som skjedde?

Jeg lurer ofte på om vi som har gjort alt for å utrydde smerte alle andre steder enn på film og TV, har gjort det umulig for unge mennesker å gjenkjenne den i virkeligheten. Kanskje blir smerten en form uten innhold vi kan gjenskape gjennom digitale bilder, effektfull musikk og stilige power –point-forestillinger. Kanskje Eichmann ble så fascinert av de elektroniske nyvinningene han fikk stilt til disposisjon for å få orden på mennesketransporten til utryddelsesleirene at han "glemte" hva han egentlig drev med.

Det ligger vel også til vår kultur å gi andre skylda eller la andre ta den. Vi trenger syndebukker som kan avlaste oss når lysten til det onde blir for sterk. Jeg er redd elever som opplever Auschwitz vil se det som en der og da hendelse og være blinde for at det skjer igjen og igjen. Det ufattelige repeteres.

Fokuseringen på ondskap er sterk i vår kultur: Den smule godhet som fins, den som ble vist oss av han som vendte det andre kinn til, ble den også spikret sammen med han til korset på Golgata for snart to tusen år siden?

På begynneksen av 90-tallet var jeg leder i Sylling skolekorps. Et år hadde vi et stort ungdomskorps fra Lod utenfor Tel-Aviv på besøk i Sylling. Nesten hundre stykker med smått og stort. Det ble en uforglemmelig uke med konserter kulturkvelder og gode vennskap mellom jevnaldringer i Sylling og Israel. Året etter dro vi på gjenvisitt og hadde noen minnerike dager sammen med israelske venner.




2. verdenskrig

Flere saker fra arkivet

”No Man is an Island”

Tjue minutter alvor med tiendeklassinger som har vært i Auschwitz

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Delfinansieres med loddsalg

Egeninnsats er en viktig del av forberedelsene til en meningsfylt skolereise.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Til Auschwitz for å lære av fortida

Kan vi lære av historien?

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Trost i taklampa

Peder Morset folkehøgskole med integrert gjestespill på Prøysenhuset og Det Norske Teatret, rett før påske.

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Kulturhus NÅ!

Møtet om Kulturhuset har alt ført til debatt på kommentarfeltet i avisa.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Oppskrift på god bygdekultur

Nye generasjoner gleder seg over livet på Øverskauen. Øverskogendagen ble en fin opplevelse på pinseaften --

Månedens blomst til Mari Grimsrud

Septemberblomst til rockens grand ”old” lady

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Guttekonferansen- Folk på Guttekonferansen

26.10.06 var det klart for den ettertraktede Guttekonferansen. Gutter fra 9. og 10. klasse i Lier skulle være en hel dag sammen med mye bråk og moro.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Ubudne gjester i Sylling

For andre år på rad inviterte Hennummusikken seg selv til fellesøvelse med Sylling sangkor i aulaen på Sylling skole

Å skyte spurv med kanon

Å bli fortalt at man er dum pga noe man har skrevet i avisen, kan skape irrasjonelle følelser i et menneske.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Tess tross alderen

- Kremmeren som flytta oljå til Østlandet, kaller nettavisen offshore.no Erik Jølberg, som nylig fylte 70 år.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Mange gode minner

- Fra jeg var 16 til jeg var 22-23 år var jeg på Utøya hver sommer.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Hard ved

Oppunder en fjellknast står ei fjellbjørk --

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -