Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: d5c3c19bd1d281439bd1ba7e06f0e05e

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Hun unner visst ikke læreren et lite eple en gang. Men om vi nå ser det hun sier litt i perspektiv, setter det i sammenheng med hva jeg mener kan gjøre skolehverdagen bedre for elever, som i følge nyere undersøkelser får helsa ødelagt etter et opphold i norsk grunnskole, kan det hun skriver ha mye for seg.

Jeg har liten erfaring med gratis frukt til elevene, men har vært med på et enkeltstående tilfelle der elevene fikk bananer og epler fra pappkartonger.
I likhet med svært mange skoler har den jeg jobber på dårlig kantinekapasitet, og frukten ble fraktet opp til klasserommene der de fleste elevene spiser til vanlig. Jeg husker at det på lærerværelset ble mye bananer og epler den dagen. Og halvspist frukt til langt oppover veggene i klasserommene.

Slik skal det jo ikke være Mat er kultur, og matpausen er hellig. Det er mye sosial læring i å spise sammen, det å sitte til bords og bryte brødet har en dypere symbolverdi, som riktignok synes å være fremmed i norsk kultur. Nei, vi foretrekker hver vår krakk med matpakka i fanget mens vi kaster svarte blikk for å finne ut om sidemannen har noe bedre på brødet enn den løvtynne geitostskiva vi sjøl har lagt til rette.

Mange elever har ikke med matpakke på skolen og like mange kaster den de har i papirkurven, usortert. Der jeg jobber er Mega nærmeste nabo, og elevene går selvfølgelig dit for å fylle opp. Og uniformerte vakter, som ellers på dagen er lærere på skolen, spottes på lang avstand av elever med lavt blodsukker som får det travelt med å gjemme unna godteriet i lommer og jakkefòr. For uten at vi helt vet hva vi snakker om, er det godteriet vi vil til liv. Vi bør få en NS (norsk standard for ordens skyld) for hvordan vi skal katalogisere f. eks hveteboller. Da ville vi lærere få bedre tid til det vi skal.

Vi lever i verdens rikeste land og har langt på vei verdens dyreste skole. Men er et av få land som ikke gir elevene et skikkelig måltid på skolen. Kantina bør i likhet med biblioteket få hjertestatus i skolebygningen. Et sted der elever og lærere kan spise i felleskap, og der det er plass for uformelle samtaler mellom alle aktører i skolesamfunnet.

Så det der med mer trim. Nina Johnsen mener vi må fortelle foreldrene at fysisk aktivitet er sunt. Jeg regner med at de fleste har fått med seg det.

I skolen er gymsalen eller hallen stedet for fysisk fostring. Der skal legemet bli sunt. Hvorfor ikke legge inn noen trimrom spredt rundt i skolelandskapet der elevene kan få revet av seg det verste etter behov. Selv har jeg stor sans for stillerom. Et sted for seniorlærere, hvis de da ikke har flyktet ut i en eller annen form for pensjon. Et sted med hvilestoler og gjerne et pledd - og selvfølgelig med full adgang for elever som også setter pris på stillhet. Faktisk har jeg erfaring for at elever er svært lydhøre hvis jeg ber om litt ro fordi jeg ønsker å hvile hodet mot tavla et kvarters tid.

I det hele tatt, det gjelder helheten, hele mennesket, Og siden vi startet med epler og bananer, siterer jeg gjerne Ebba Hafslund som i et intervju denne uka sa: ”Bitene i en fruktsalat er ganske uanselige hver for seg, men til sammen blir de en velsmakende, herlig fruktsalat. Men hun snakket om livet – ikke skolen.


Forrige artikkel:Minneord: Stian SøderholmNeste artikkel:Sursyltede plommer og grillmat
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 4. september 2007 20:17: lille-meg
Det er helt feil det Johnsen sier om skolefrukten... I klassen min spiser alle opp frukten og legger den i søpla etterpå!
Frukten har vanligvis god kvalitet, og jeg setter særlig stor pris på den...
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode