Tid for musikal på Tranby ungdomsskole
Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.
Kristin H. Kollevold, Linn Martine Sjåstad og Daniel Martinsen
Foto: Thv.l
Men hele 7000 kroner ble avsatt til prosjekt, musikal, der tranbyelevene skulle bruke egen kreativitet til å utvikle noe. Elevene hadde ønsket seg dette, men da klarsignalet ble gitt, fikk mange kalde føtter, og det var ikke så lett å dra med seg folk på prosjektet. Tre elever har stått sentralt i arbeidet så langt, Kristin, Kollevold, Linn-Martine Sjåstad og Daniel Martinsen. Daniel var med på ungdommens kulturmønstring i år med en sang fra Mouliné Rouge. Dessuten har han sunget sammen med Kristin. Hun er en del av ten-sing miljøet på Tranby som stadig avler fram gode sangere av begge kjønn. Og hun er også med i en jentegruppe som har høstet stor suksess med opptredener på skolen.
Sonja Liedsheim t.h. med kyndig veiledning
Forarbeidet skulle være ferdig til høstferien, dvs at sanger skulle være plukket ut, og ikke minst hvem som skulle synge dem. - Heldigvis hadde vi penger til profesjonell hjelp utenfra, sier Kristin. - Sonja Liedsheim fra dramalija på st Hallvard har stått på for oss. Men vi må ikke glemme klassestyreren vår, Geir Johannessen. Han har roet ned lærere som mener at musikaler ikke akkurat bør ha førstepriorioritet i ukene før jul i 10. klasse.
Foto:Thv.l
- Vi har brukt mye tid, alle arbeidstimer, minst en ettermiddag i uka og gjerne litt tid rett etter skolen, sier Daniel. Musikalmelodier er mange og vakre, men de revyansvarlige har plukket litt herfra og derfra, og det meste vil være kjent for alle. - Og vi har en rød tråd sier, Kristine. Musikalen handler om å havne utenfor, men ikke akkurat om tradisjonell mobbing. I dag er det slik at hvis du ikke har den rette bakgrunnen som gjør deg i stand til å skaffe deg det som gir status i gjengen, kan du få det tøft.
Foto: Thv.l
Nå blir det premiere den 10. desember, en åpen forestilling for alle. Dagen etter blir musikalen vist på det tradisjonelle juleballet på skolen, og den 13. desember blir ungdomsskolene i Lier invitert. Ingen av de tre ildsjelene vil satse på en karriere innenfor musikk. Nei, de har andre planer. Men alle tre er enige om at de ikke ville vært denne allsidige musikalerfaringen erfaringen foruten. De har vært heltente og motiverte for oppgaven. Sammen med mange andre fagkarakterer skal elevene få vurdert en et prosjekt på vitnemålet i 10. Kanskje er det en tanke at de mest ivrige elevene får godkjent arbeidet med musikalen som fullført prosjektoppgave?
Foto:Thv.l