Den kulturelle skolesekken.
I ei tid der kultur og skole er utsatt for sparekniven, kommer ei gavepakke av de sjeldne. 180 millioner skal årlig brukes på å tilby landets grunnskoleelever et likt og godt kulturtilbud. Pengene er tenkt brukt til å gi elevene en kulturell identitet og et forhold til egne røtter.
I Lier planlegger man å benytte seg av forskjellige abonnementsordninger. I samarbeid med institusjoner som Brageteateret og rikskonsertene, tilbys alle elever konserter og drama av høy kvalitet. Biblioteket bidrar med penger og hjelp til forfatterbesøk på skolene.
En viktig bit av dette prosjektet, er i Lier omvisninger i egen kommune. Alle elever skal på ”bli kjent tur”, en guidet busstur i kommunen. Ellers skal alle innom Gulskogen gård i Drammen og drammen museum. Det er også antydet et nært samarbeid med Bygdetunet og Eiksetra.
Kanskje kan Eiksetra bli et alternativ til dyr leirskole i framtida? Dette var en ide som i sin tid ble lansert av Lier-netts medarbeidere Bjørnar Opsal og Thorvald Lerberg. ”Den kulturelle skolesekken” er fortsatt ikke helt på plass, men ting skjer fort, og i løpet av neste år er nok dette på plass.
”Haugestadkista” er et spennende opplegg for formidling av Liers tidlige historie. Vikingtida i Lier er nok et lite kjent kapittel for mange unge (og sikkert mange eldre). Kista er en samling bilder og effekter man kan bruke for å formidle dette i skolen. Gunn Kjærås fra kulturkontoret har nok ved dette satt søkelyset på en dårlig dokumentert del av Liers historie.
I en tid der skolene stadig får skriv om at skolen skal være gratis for alle, samtidig som budsjettene er barbert, er dette et viktig bidrag til å holde oppe kulturkjennskap og lokalkunnskap hos kommende generasjoner. Grunnskoleopplæring skal være gratis, og friske ideer om frivillige anonyme foreldregaver og dugnad må i beste fall kunne sies å være vage. Her ligger et fullt finansiert opplegg klart til bruk, og jeg gleder meg stort til å kunne benytte dette på egen skole og i egen undervisning.