Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 03607ac0f5b57e5223bf84ef8ab6a2b0

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.


Roar Bogerud (Sylling skole), Thorbjørn Hauge (Oddeval) Torger Almaas og Anders Opsal (politikere)

Møtet begynte med en times demonstrasjon av overheadsprojektor. Denne innretningen er et utmerket redskap for å få små punkter på et lite ark til å bli så store, at selv de som sitter bakerst kan lese dem. Punktene i seg selv var ganske intetsigende, men du verden for en praktisk innretning.

Så kom vi fram til det det egentlig handler om når man diskuterer skoleutvikling i Lier. Jeg skal legge det fram så tydelig som mulig er, uten å bruke overhead. Lierskolen skal spare 5,9 millioner hvert år framover. Vi kan gjerne diskutere hva som skal til for å skape en flott skole, men det er dette det egentlig handler om. Lokalpolitikere kan mene hva de vil om den gode skole, men ideene og visjonene kommer fra Løvebakken og regninga skal til Haugestad.

FAU og samarbeidsutvalget ved Sylling og Oddeval skole hadde sett på mulighetene for å løse denne knipa. De hadde mange kreative forslag til hvordan kommunen kunne komme i mål. Jan Bjørnsen fra Oddeval FAU hadde flere kreative innspill. Han mente mye kunne løses ved å benytte eldre datamaskiner der det var mulig, reklamefinansiere lærebøker og generelt se på inntjeningsmuligheter i skolen. Jan Bjørnsen er i tillegg til å være kreativ pappa, mannen bak motrapporten om Lierskolen fra ”JB Consulting”, et selskap som ikke er registrert i Enhetsregisteret og har levert en rapport spekket med spekulasjoner og feil. Ideen er uansett at Oddeval bør bestå, uansett pris. Faktafeilene i rapporten kan skyldes at det ikke har vært mulig å få et tallmateriale fra kommunen. Dette er i seg selv nokså suspekt da dette opplagt er offentlig informasjon.

Foreldrene fra Sylling FAU var mest opptatt av å få tall på bordet. De var forespurt om forslag til å spare i et budsjett de ikke kjente. De mente at det ville vært fint om pengebruken i Lierskolen lå dokumentert på bordet før de ble bedt om å mene noe om hvor man skulle kutte.

Jeg skal presentere noen realiteter. Det dreier seg enten om å legge ned noe eller å høvle driftsbudsjettene i Liers skoler med motorsag (slik som Rema). (Kanskje de kan tenke seg å sponse samfunnsfagsbøker?) Om man holder lønn utenfor snakker vi helt sikkert om over 50% kutt. Lier Drift kommer dog utenfor – vedlikehold, vask og snøbrøyting.

Roar Bogerud fra Sylling skole påpekte at en vei å gå kunne være å la skolene selv løse disse oppgavene på eget budsjett. Kanskje kunne hver skole finne billige alternativer til Lier drift i nærmiljøet? Egentlig en interessant tanke, var det ikke slik det fungerte før man begynte effektiviseringen?

5,9 millioner skal Lierskolen spare i årene som kommer. Det hadde vært hyggelig om dette kunne spares på kladdebøker og viskelær, men jeg tror ikke det går. På en måte står det mellom å legge ned noe, redusere antall lærere eller motorsage driftsbudsjettet (trenger man egentlig telefon på en skole?) En siste mulighet er å bruke hodet neste gang man har mulighet til å velge folk til Haugestad eller Løvebakken.

Jeg har mer penger nå enn jeg hadde før. Norsk næringsliv går så det griner. Vi skal betale mindre skatt. Oljefondet vokser. Renta er lav. Handelsballansen er utmerket. Vi skal barbere driftsbudsjettet på skoler og sykehjem med motorsag. Vi betaler for mye skatter og avgifter. Neste gang vi velger våre folk i styre og stell bør vi ta konsekvensen av eget valg. Regjeringa med Clemet i spissen har mange spennende og gode ideer. Vi som jobber i skolen har stor sans for mange av de nye tankene om hvordan skole kan og skal drives. Disse ideene blir lettere å lese om de legges på en overheadsprojektor. Lierskolen skal spare 5,9 millioner hvert år fremover.

Prisen på hjemmehjelpstjenester for eldre går opp. Ungdomsklubben legges ned. Kloakkavgifta går også kanskje ned. Du skal betale litt mindre skatt til neste år, (med mindre du tjener en hel masse – da blir det mye mindre.) Lierskolen skal spare 5,9 millioner. Alt dette ser sikkert stygt ut på nett, men på overhead blir det slett ikke verst.

Forrige artikkel:FotoutstillingNeste artikkel:Lier-nett kommer til å forsvinne snart!
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode