Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Weben er barnas naturlige arena

Nå vil Fride Kramer at de skal bruke den på egne premisser

Fride Kramer kom til Sylling for mer en 20 år siden Valget sto faktisk mellom Mexico der hun hadde arbeidet med film, og den litt bortgjemte bygda nesten øverst i Lier. Hun falt for naturen, utsikten og et hus med sjel et steinkast i fra fjorden. Foruten å ha arbeidet mye med film har Fride vært scenedekoratør, drevet med maling i mange varianter og til og med sendt inn bilde til Høstutstillingen . - Det ble riktignok ikke antatt, ler Fride . Juryen oppdaget nemlig at det var malt å på baksiden av en skapdør. – I dag hadde det kanskje bare været en fordel, fortsetter hun. Syllingfok kjenner henne som iscenesetter av frodige og fargerike show både i kirken og på andre scener i bygda.
Torsdag får Sylling besøk av Tourmani group fra Tanzania, og Fride har vært sentral i arbeidet med å få i stand besøket. http://www.liernett.no/?artikkel=2509
Men egentlig er det bare en del av noe mye større som spirte ut av et frø sådd av Frides datter,  Maren. I en periode holdt hun foreldrene våkne natterstider ved å stille spørsmål av alle slag. Og da hun engang kom med spørsmålet om hvorfor ikke alle barn kunne snakke sammen på likt, ble det ikke avvist med oppgitthet og bønn til spørreren om endelig å lukke øynene.

Fride har aldri vært noen kløpper på data, men forsto såpass at skulle hun kunne gi datteren et skikkelig svar, måtte hun ta verdensveven i bruk. Ved hjelp av den mente hun det skulle være mulig for barn å stille de samme spørsmålene samtidig. - Weben tilhører egentlig dypest sett, barna , sier Fride. - De vokser opp sammen med den. På den vil de kunne ha en enestående mulighet til å få fram ideer og tanker som ikke er bedervet av års livserfaring. Vi trenger de naive tankene som uten omsvøp uttrykker en sannhet.
For er det ikke ofte slik at barn er bærere av de kloke tankene, som forresten ikke nødvendigvis må uttrykkes gjennom ord?

 Weben åpner muligheter for maling, tegning, animasjoner og videoer. Alt kan  legges ut og gjøres samtidig -  i Uganda , Russland, USA og Norge. Barn overalt kan sette sitt kulturelle stempel på det fellestankegodset de bærer med seg. Weben kan brukes til nesten alt.

Til nå har har de nagtive sidene fått stor plass. - Vi vil bruke den til å lage en snillere verden. Kall det gjerne en snill revolusjon, sier Fride. Hittil er ankertråden så vidt festet i nettverket og bruken av weben har begrenset seg til videokonferanser med skoler på lokalplanet,. -  På sikt vil vi kunne ha fellestimer med skoler over hele verden der elevene kan løse oppgaver sammen , lage tegninger og holde utstillinger for hverandre og mye mer. Og vi har satt oss noen mål framover, fortsetter Fride.

24-26 oktober blir det Vennskapsfestival på Union Scene. Der skal vi vise hva vi til da har fått til med webkonferanser og presentasjoner av elevarbeider. Husk det er barna selv som er produsenter og som også leverer premissene til oppleggene. Vi voksne får bruke vår er faring til organisering og tilretteleging. Men 2012 blir en milepæl. Da er det planlagt en verdensomspennende mønstring der det blir overføringer fra vakre bygninger over hele verden. Akkurat nå kan jeg se for meg at her må det nye Operahuset passe godt til formålet. Fride har god kontakt med FN – Sambandet og Unicef, og ideene hennes har blit godt mottatt. Nå må  en handlingsplan på plass.

Skyttelen går og går, mønsteret i veven trer ennå ikke helt klart fram. Men det skal bli et rungende og samstemt svar som for all framtid skal gjøre det unødvendig å stille spørsmål om hvorfor ikke alle  barn  kan snakke sammen samtidig.

Kommer du på torsdagens forestilling på Sylling skole, vil du  få en større forståelse for hva det hele dreier seg om.

 Les også: http://www.echo2012.no/

Flere saker fra arkivet

Kreative ungdommer

Det ble jobbet med skulptur, marionetter, strikking, maling, miljø, vennskap, film og animasjon på Klubbhuset på Tranby sist helg

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Afrikanske rytmer i Sylling

Tourmani group fra Tanzania er på norgesturne. Etter å ha spilt i, blant annet, Trøndelag Teater, Olavshallen og Hedmark Teater kommer de til aulaen i Sylling

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Barnas miljøvernpris til Turid Avdal og Truls Hafslund

Ordfører Ulla nævestad ga i går Barans miljøvernpris til bestyrerne på Eiksetra, Turid Avdal og Truls Hafslund. Prisen fikk de for sine aktivitetsfremmende tiltak på Eiksetra som gir barn opplevelser, kunnskap og holdninger om miljøvern.

Gå til skolen-dagen 16. oktober

Gå til skolen-dagen 16. oktober 2008 Norges naturvernforbund ved barne- og ungdomsorganisasjonen "Miljøagentene" markerer den årlige "Gå til skolen-dagen" 16. (...)

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Karius, Baktus og Tannfeen

Et prosjekt endte i en forestilling med små skuspillere som sang og danset, da Veslefrikk Barnehage feiret at Torbjørn Egners tanntroll er 50 år.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Brageteateret og Drammen Barne- og Ungdomsteater inviterer

Brageteatret og Drammen Barne- og Ungdomsteater innvier sine to nye scener under den offisielle åpningen av Union Scene til helgen, Bragesalen og Idunnsalen. Dermed blir Drammen to teaterscener og mange opplevelser rikere. Her skal det yre av aktivitet året rundt med teater, dans og annen scenekunst. Union Scene blir et kreativt sted hvor det skal skapes kunst og kultur i alle genre. Endelig har Drammen fått et sted hvor våre egne skapende kunstnere og kulturarbeidere kan forske i, og vise fram, sine verk. Dette blir et sted som tar utgangspunkt i distriktets egenart og særpreg. Vi håper og tror at dette stedet vil frambringe kunst og kunstnere som vil glede distriktets befolkning og som kan være gode ambassadører for regionen også utenfor vårt distrikt.

Skaperglede

Sandra Eikeland og og hennes lærer Anne Persson Hetland kunne glede seg over en flott utstilling under UKM på St Hallvard skole.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Småkunst for alle

Utstilling i "sløydsalen" på Øverskogdagen. Hos Inger Ellen Bjørøen Larsen kan du finne gaven med sæpreg, og det gjerne til en som har alt

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Gå til skolen-dagen 18. oktober

Gå til skolen torsdag 18 oktober! Alle skoler i Norge har fått en oppfordring om å bli med på ”Gå til skolen-dagen” 18. oktober. En god skolevei er viktig (...)

Hva er galt i Sylling IF?

I gårsdagens utgave av DT, kunne man lese om ”lederflukt” og samarbeidsproblemer i Sylling IF. Bakgrunnen for oppslaget var Dag Frode Gulsruds brev, der han trakk seg fra sine verv og pekte på en del problemer i idrettslaget.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Hvor går Lierskolen?

For mange år siden ble jeg innkalt til skolesjefen for å snakke om noe av ubehagelig art. Vi hadde ikke noe i mot hverandre, og det alt egentlig skulle dreie seg om ble snart skjøvet til side til fordel for en generell prat om Lierskolen.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Kirken, en scene for lokale musikere

Kirken har fra gammelt av vært en scene for lokale musikere som vil bruke sitt talent til å bistå musikalsk ved gudstjenester og andre arrangementer i kirkens regi.

Film og geometri i kunst for tiende klasse

Den kulturelle skolesekken bringer kunstnere inn i klasserommet.

Ut i jobb

Vilde Skui (14), elev ved Lierbyen skole, har arbeidsuke på Egge skole.

Fritidsmesse for funksjonshemmede på Lierbyen skole

Det er noe med oss alle, men hos noen er det mer synlig. Som hos mennesker med en funksjonshemming av et eller annet slag. Målet må være å gi alle et mest mulig likeverdig liv. Og det skal ofte ikke så mye til.

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Hvem skal betale for kulturen?

Hvor mange millioner leieutgiftene blir for kulturen lar jeg ligge. Rådmannen har anslått at det vil bli mellom 5 og 10 millioner.

Merkevaren musikk

Onsdag og torsdag setter niendeklassingene på Lierbyen skole opp musikalen "Drømmen" i skolens gymsal

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

- Nye og spennende muligheter

Det mener Ingeborg Rivelsrud (på bildet), leder av Kultur og Fritid etter møtet med representanter for beboerne i Lierbyen, foreningslivet, bedriftene og kommunen

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Utsikten barnehage stiller ut

Fredag og lørdag er det stor salgsutstilling

Barna på Oddevall skole gir med glede

Den største gleden i livet er å gi

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Skikarusell i gang på Martinsløkka

Sjåstad Vestre Lier inviterte til skikarussel torsdag med suksess. 90 barn deltok på den første karusselen.

All grunn til å smile

Lofotværingen Trond Hellum fikk bekreftet dugnadsjelen i Sylling under Jordbæreventyret --

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Liunger blogger om terrorhandlingene

De tragiske hendelsene i Oslo sentrum og på Utøya i vår nabokommune har gjort store inntrykk på både barn, ungdom og voksne.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Pressekonferanse med Alice Cooper

lørdag 10/6

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Grønne Lier

- der orkideer dør

Kulturhus nå

Lier trenger et kulturhus. Rådmannen har satt et slikt hus på agendaen. Men arbeidet med et kulturhus har alt vært i gang i to år. Kan vi stoppe nå?

Berit Dahl Soltvedt, et åndelig og kulturelt kraftfelt i Lier

Antakelig er det ingen liung som har så stor kjennskap til St. Hallvard som Berit Dahl Solrtvedt

Månedens blomst til Mari Grimsrud

Septemberblomst til rockens grand ”old” lady

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Julekonsert i Sylling kirke

Orgelkomiteen arrangerte konsert til inntekt for nytt orgel. Med på konserten var sangerne Bjørnar og Maria Spydevold med pianisten, Terje Norum og Sylling Sangkor med dirigent Anne Lise Solheim

Frode Kyvåg som motivator

For andre året på rad arrangerer Demensteamet i Lier kommune et Kick-Off for demenskontaktene i Lier kommune

Sommer 6

Seks av i alt sju

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Leder

Den kulturelle skolesekken

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Friidrettens dag i Lierbyen

52 barn møtte opp i flott sommervær på Hegg skole

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Da Carl I. Hagen kom til Liertoppen

- For noen år siden ville det vært fullt hus her, sa en tilhører. Men det var god plass da Frps forhenværende ledestjerne kom til Liertoppen i dag.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Saken druknet i andre saker

- Dersom du ikke ønsker noe oppstyr rundt en sak, så gjør du som flertallpartiene gjorde med svømmehallsaken, uttaler Knut Røssum i Lier Arbeiderparti.

En tegner fra aller øverst i Lier

Mikkel Hagen lager Sylling skoles ”offisielle” 17. mai tegning

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Arrangerer matskole i vinterferien

For første gang arrangerer 4H Buskerud matskole i Sylling.

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.