Weben er barnas naturlige arena
Nå vil Fride Kramer at de skal bruke den på egne premisser
Fride Kramer kom til Sylling for mer en 20 år siden Valget sto faktisk mellom Mexico der hun hadde arbeidet med film, og den litt bortgjemte bygda nesten øverst i Lier. Hun falt for naturen, utsikten og et hus med sjel et steinkast i fra fjorden. Foruten å ha arbeidet mye med film har Fride vært scenedekoratør, drevet med maling i mange varianter og til og med sendt inn bilde til Høstutstillingen . - Det ble riktignok ikke antatt, ler Fride . Juryen oppdaget nemlig at det var malt å på baksiden av en skapdør. – I dag hadde det kanskje bare været en fordel, fortsetter hun. Syllingfok kjenner henne som iscenesetter av frodige og fargerike show både i kirken og på andre scener i bygda.
Torsdag får Sylling besøk av Tourmani group fra Tanzania, og Fride har vært sentral i arbeidet med å få i stand besøket. http://www.liernett.no/?artikkel=2509
Men egentlig er det bare en del av noe mye større som spirte ut av et frø sådd av Frides datter, Maren. I en periode holdt hun foreldrene våkne natterstider ved å stille spørsmål av alle slag. Og da hun engang kom med spørsmålet om hvorfor ikke alle barn kunne snakke sammen på likt, ble det ikke avvist med oppgitthet og bønn til spørreren om endelig å lukke øynene.
Fride har aldri vært noen kløpper på data, men forsto såpass at skulle hun kunne gi datteren et skikkelig svar, måtte hun ta verdensveven i bruk. Ved hjelp av den mente hun det skulle være mulig for barn å stille de samme spørsmålene samtidig. - Weben tilhører egentlig dypest sett, barna , sier Fride. - De vokser opp sammen med den. På den vil de kunne ha en enestående mulighet til å få fram ideer og tanker som ikke er bedervet av års livserfaring. Vi trenger de naive tankene som uten omsvøp uttrykker en sannhet.
For er det ikke ofte slik at barn er bærere av de kloke tankene, som forresten ikke nødvendigvis må uttrykkes gjennom ord?
Weben åpner muligheter for maling, tegning, animasjoner og videoer. Alt kan legges ut og gjøres samtidig - i Uganda , Russland, USA og Norge. Barn overalt kan sette sitt kulturelle stempel på det fellestankegodset de bærer med seg. Weben kan brukes til nesten alt.
Til nå har har de nagtive sidene fått stor plass. - Vi vil bruke den til å lage en snillere verden. Kall det gjerne en snill revolusjon, sier Fride. Hittil er ankertråden så vidt festet i nettverket og bruken av weben har begrenset seg til videokonferanser med skoler på lokalplanet,. - På sikt vil vi kunne ha fellestimer med skoler over hele verden der elevene kan løse oppgaver sammen , lage tegninger og holde utstillinger for hverandre og mye mer. Og vi har satt oss noen mål framover, fortsetter Fride.
24-26 oktober blir det Vennskapsfestival på Union Scene. Der skal vi vise hva vi til da har fått til med webkonferanser og presentasjoner av elevarbeider. Husk det er barna selv som er produsenter og som også leverer premissene til oppleggene. Vi voksne får bruke vår er faring til organisering og tilretteleging. Men 2012 blir en milepæl. Da er det planlagt en verdensomspennende mønstring der det blir overføringer fra vakre bygninger over hele verden. Akkurat nå kan jeg se for meg at her må det nye Operahuset passe godt til formålet. Fride har god kontakt med FN – Sambandet og Unicef, og ideene hennes har blit godt mottatt. Nå må en handlingsplan på plass.
Skyttelen går og går, mønsteret i veven trer ennå ikke helt klart fram. Men det skal bli et rungende og samstemt svar som for all framtid skal gjøre det unødvendig å stille spørsmål om hvorfor ikke alle barn kan snakke sammen samtidig.
Kommer du på torsdagens forestilling på Sylling skole, vil du få en større forståelse for hva det hele dreier seg om.
Les også: http://www.echo2012.no/