Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Denne mer eller mindre seriøse oppfordringen kom spontant fra en av fjorårets 10.klassinger, da jeg en fredagskveld glad og lystig, men noe trøtt tok den siste bussen hjem fra Asker etter å ha vært en tur i Tigerstaden. Ja vel, tenkte jeg, hvorfor ikke? Noe tema for denne petiten hadde jeg uansett ikke pønsket ut ennå – nei sannheten var at tankekverna gikk rundt og rundt akkurat som hjulene på bussen gjør.

Jeg ante fred og ingen fare da jeg satte meg på bussen kl. 00.15 i Asker. Det var stille, kun tre passasjerer helt til vi møtte en vegg av ungdommer på Lierskogen. Den humørfylte og sprudlende ungdommen ramla inn en etter en – brorparten tilhørte fjorårets avgangselever. Stillheten var brått brutt og jeg hadde havna midt oppi noe som jeg helst ikke burde vært en del av. Men men…det er nå faren ved å ta buss i nærområdet. Som lærer er du ganske utsatt sånn – ja nærmest som ”kjendis” å regne. Men denne bussturen, som tross alt var av kort varighet, var hyggelig den, og fikk satt fart på tankene.

Å sitte på en buss er kanskje ikke det festligste man gjør (understatement jepp!), men det forteller en del om oss nordmenn. Vi setter oss nødig ned ved siden av andre med mindre vi må. Ikke følges lenger heller den ikke nedskrevne regelen om å reise seg for eldre. Forleden uke var jeg med en del elever til Drammen med rutebuss, og det er tydelig at de må kurses i dette. Ikke vet jeg, men håper ikke dette er et godt omen på det Peer Gynt’ske meg-selv-nok-samfunnet vi lever i. Og å snakke med fremmede, nei det skjer ikke. Vi er for private til det, for kalde til det, for lite utadvendte til det. Men å snakke i mobil, det gjør vi. Her legger vi ut om privatlivet så det monner uten å mukke. Både arveoppgjør, jobb- og kjærlighetskonflikter og sågar intime detaljer har jeg ufrivillig tatt del i på bussen. For så vidt underholdende til tider, og jeg må jo ærlig innrømme at titteren i meg lytter med interesse.

Bussjåføren tar deg fra holdeplass til holdeplass. Det humper litt opp og litt ned, det svinger litt hit og litt dit. På mange måter er det å være lærer det samme. Du gjør alt for å holde stødig kurs, for slik å få brakt elevene trygt fra a til å. Vi må også nøye passe rutetida, hvilket gjør at vi ofte må gi gass selv om det mest hensiktsmessige kanskje ville være å tråkke på bremsen. Problemet for noen er nok at vi ikke stopper nok, og at vi lar noen stå igjen forbikjørt på forrige holdeplass. De henger ikke med lenger og trykker forvilt på stoppknappen, går av og må vente på neste buss som kanskje aldri kommer. Nei, det å få med seg alle på alt er dessverre en utopi. Alle må jo ikke kjøre samme rute til samme tid. Dessverre er det imidlertid altfor lett å følge rutetabellen slavisk, selv om ikke alle klarer å tilpasse seg dette A4-mønsteret. Men noen må slippes av tidligere enn andre, noen har behov for andre utfordringer, noen må kanskje bruke lengre tid ved å gå, andre sykle, ja kan det hende noen syns det av og til blir for kjedelig på bussen, de kan kanskje kjøre bil, ta tog eller endatil fly. Det er i alle fall helt poengløst at de sitter og sover på bussen, og vips så er endestasjonen nådd uten andre læringserfaringer fra skolen enn at den var en endeløs sovepute.

Å reise kollektivt bringer imidlertid mye positivt med seg. At alle skal kjøre og velge helt sitt eget løp, vil gjøre samfunnet enda kaldere og mer egosentristisk. At alle derimot fra tid til annen sitter i samme buss, er godt for bl.a. miljøet. Det viktige er bare at skolen ikke må bli like avlang og firkanta som bussen er.  

Mye mulig at samfunnet har blitt kaldere med årene. Ungdommen seg i mellom derimot virker ofte å være veldig gode busser (ja, jeg veit – for dagen veldig tørr humor). Jeg registrerer at jenter så vel som gutter ikke er redd for nærkontakt nå om dagen. De er ofte opptatt av seg og sine, er veldig åpne, spontane, kontaktsøkende og impulsive samtidig som de viser omsorgsevne- og glede for hverandre. Ungdomsmiljøet er rett nok til tider hardt, men min oppfatning er likevel at det er mye koz og klem, noe bussturen også bekreftetJ Kanskje kan vi derfor håpe på en varmere framtid?

Uansett føler jeg at jeg har verdens beste jobb selv om hjulene går rundt og rundt nå og da. Fort i svingene går det også, men jeg håper at jeg aldri kjører ut i grøfta. Som ungdomsskolelærer får jeg jo nemlig en unik mulighet til å være i kontakt med ungdomsgenerasjonen, noe som gjør at jeg kan følge med på trendene, være vital og virkelig føle at jeg lever. Helt seriøst asså! Og slik kan jeg leve i håpet om og synge: ”Forever young – I want to be forever young”.

Jaja Andreas…jeg lot meg i alle fall inspirere av bussturen, så da har jeg vel gjort min del av avtalen. Så nå forventer jeg en kommentar J   

4 kommentarer

Fredag 17. oktober 2008 20:02: Mikal
Digger petitene dine Rune! Må si at du er den beste NorskLæreren jeg har hatt, og samfunsfaglærer på tranby, selv om du bare var vikar den gang for Benedicte. Du fikk meg virkelig til å like NyNorsk!:) Stå på Rune!:) Du har alltid mye bra å si, som f.eks. i "Runes Historiehjørne" På Tranby for snart 2år siden :)
Lørdag 18. oktober 2008 02:06: Andreas !!
Hei! Beklager kilingen på bussen, Rune =P Men har blitt en vane/uvane når jeg, og også mange andre som kjennner deg, ser deg.
Dette var kjempe bra Rune!
Jeg må innrømme det at jeg var litt usikker på om du virkelig mente at du skulle skrive om bussturen. Men du tok meg i hånden, og jeg har fått inntrykk av at du holder avtaler, og dette forsterker jo bare inntrykket.
Du skriver veldig mye bra, og det er morsomt å lese!
Jeg hører også at du gjør det bra på lærer fronten. De elevene jeg kjenner som har deg nå er meget fornøyd og mener du er en god lærer. Jeg hadde deg dessverre bare som vikar noen ganger, men det var utrolig gøy! Du er en interessant fyr å prate med og har mange gode kommentarer.

Keep up the good work!
Gleder meg til å lese mer.
Vennlig hilsen Andreas :D
Lørdag 18. oktober 2008 18:48: tranby
du er rå Rune.. beste læreren på Tranby også;)
Mandag 20. oktober 2008 18:25: Rune
Takk for positive tilbakemeldinger! Å høre slikt gir virkelig inspirasjon til videre petitskriving og ikke minst til lærergjerningen.

Mikal! Så hyggeleg at eg påverka deg til å like nynorsk, Mikal. Som lærar gler det meg verkeleg å høyre, for nynorsk er når sant skal seiast eit flott språk. Det gjeld berre å ikkje gjere det vanskelegare enn det er. Lykke til vidare :)

Andreas! Varmer mitt lærer- og skrivehjerte å få så positiv og velskrevet respons. Og kilinga tilgis selvfølgelig - klarer fint å leve med det :) Lykke til videre både på skole- og fotballfronten - stå på :)

Flere saker fra arkivet

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Venter på bussen

Mens Jernbaneverket forlenger plattformen på Lier st. venter pendlerne tålmodig på bussen som skal erstatte toget.

Reservert for gående

KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Burde vært bøtelagt

Lierdagene: Når det er nok av ledige og lovlige plasser, er det vanskelig å unnskylde parkering som er stikk i strid med alle regler og bestemmelser.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Kollisjon i Asdølsvingen

På det såpeglatte føret i ettermiddag kolliderte en personbil med Lierbussen.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Full kontroll

- Ingen plasser er ledig i bussen, sier Nils Haugen før årets Birkebeinerrenn, der lokale løpere pleier å hevde seg meget godt

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Sønnesønn ble født

Oddbjørn Haugen vil neppe glemme det som kanskje blir den siste turen som bussjåfør for Liers birkebeinere.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Martin på arbeidsuke på Brakka

Det ble et svært så kort og hyggelig gjensyn mellom Martin Bekken Nilsen (15) fra Sylling og Vidar Riseth (se bildet) etter kampen på Nadderud torsdag kveld.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Gla'dag på Bygdetunet

Før vi kommer til grinda hører vi gladsang og trekkspillmusikk fra Gjestgiveriet på Bygdetunet.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Jul i London

Cecilie Olsen (på bildet), fra Sørsdal i Lier, og som har studert film og media ved Stirling Universitet, nå jobbaktiv med TV-salg hos Fox Sports har sendt oss en førjulsrapport fra den engelske hovedstaden

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

- Ikke lenger så attraktivt å etablere seg i Lier

Marius Næss Olsen (24) vurderer å flytte tilbake til Lier etter studietida i Oslo, men kutt i busstilbudet gjør at han må tenke seg om to ganger.

Alvorlig talt

Trofaste lesere vil kanskje huske at jeg for noen uker siden skrev om hvor redd jeg ble en dag for en del år siden, da jeg klatret opp på Hørtekollens forside og rutsjet mot stupet, forteller ukens petitskribent ---

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

VESTSIDEVEIEN

Det var tragisk den trafikkulykken som skjedde i Vestsideveien sist uke.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Tiger Rag i Midtstua

Hennummusikken med sin dirigent, Georgi Deltchev, skal bidra til folkeliv og god stemning når Anette Sagen og de andre kvinnehopperne skal kjempe om medaljer under VM på ski.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

En for sorg, og to for glede

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Liers nest farligste bussholdeplass?

Årene går uten at noen gjør noe for å bedre sikkerheten for passasjerene som bruker Liers nest farligste holdeplass.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Endte opp ved Billingstad skole

Undervisningsbussen som ble stjålet fra Lier mandag kveld ble funnet igjen ved Billingstad skole

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

En hjelpende hånd fra Bertel O. Steen

Høvik og Lier Skolekorps fikk hjelp av Bertel O. Steen da de skulle på tur

To gebyrer og to forelegg

Det var fasiten etter at politibetjent Arvid Dahl og hans kolleger i dag tidlig hadde kontrollert sikkerhetsutstyr for barn i bilene på vei inn til Høvik skole.

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Eiksetraveien en utfordring

Kommer du opp med bil til Eiksetra, smaker det godt med kaffe og vafler

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.