Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Prosten hadde valgt samme innfallsvinkel. Hvem er vår neste?, spurte han da han åpnet gudstjenesten. Hvem skal vi bry oss om, hvem bryr seg om oss, om meg om deg? Omtrent så langt var vi enige - prosten og jeg. Menigheten var samlet. En homogen gruppe besteborgelige middelaldrende mennesker satt lydhøre og sugde inn prostens visdomsord, på barmhjertighetens dag - for det var det det var. Dagen da vi skal bry oss om dem som trenger det. Jeg kjenner ikke disse menneskene, heller ikke Prosten. Det er ikke min jobb å dømme noen, men hvor var de som ikke har det så greit? Disse menneskene trengte tydelig ikke min omtanke.

Anna Lindh! Av alle mennesker i hele verden valgte prosten Anna Lindh. "Hvem var Anna Lindhs neste?", spurte han. "Hele den vestlige presse pluss alle som ser på fjernsyn", tenkte jeg. Vi lever i en verden der 20000 mennesker sulter i hjel hver dag. I Norge har vi folk som sliter med regninger og gjeld, narkomane, 100000 arbeidsløse, spilleavhengige, rotløs ungdom og gud vet hva. Prosten valgte seg et svensk maktmenneske med 15 millioner på bok, og et liv innerst i maktens korridorer. Media har skylda. Prosten valgte et profilert navn, slik vi alle gjør det. Døde kjendiser er noe alle kan kjenne seg igjen i. Det er trist at ei uskyldig dame blir brutalt myrdet på åpen gate, ingen tvil om det. Jeg kan allikevel ikke fatte at det har vært noen mangel på nestekjærlighet og oppmerksomhet.

Det det handler om sa Prosten, er at man må elske seg selv før man kan elske andre. Betyr dette at selvgode mennesker gir mer nestekjærlighet enn mennesker med dårlig selvbilde? Jeg tror ikke det. Jeg tror vel egentlig at Prosten har litt rett i det han sier her, men blir ikke dette lett ei sovepute. "Gud elsker deg", sa han til Liers beste borgere og Internettpressen. "Gud elsker deg, og du skal elske deg selv." Så satt vi og elsket oss selv, mens vi tyllet i oss vafler, godt akkompagnert av Hennummusikken. Så det er dette barmhjertighetens dag handler om?

Noen gode kristne drar til den tredje verden i misjon. Ingen drar til gamle Hegg på rockekonsert. Man skal elske seg selv og være en god neste for svenske statsråder og den tredje verden, nabolaget er det ikke alltid så nøye med. Hvorfor kommer det nesten ingen på gudstjenester lenger? Denne var sikkert et hederlig unntak med 70-80 fremmøtte. Kanskje kom de for å høre Prosten, kanskje var de der fordi det var kulturminnedag på bygdetunet. Jeg bare ble med Thorvald på tur. Det er ganske freidig å svippe innom en gudstjeneste for så å kritisere innholdet. Jeg skjønner det. Kanskje er det en rød tråd fra preken til preken. Kanskje er det et dypere budskap slike slengere som meg går glipp av? Jeg ser ikke bort fra det. Da jeg studerte kristendom, lærte jeg at det å være en god kristen dreide seg om fire ting. En av dem var å komme i kontakt med seg selv. Jeg er derfor ikke helt fremmed for Prostens tankegang. Dog tror jeg det er viktig å kikke ut av vinduet i ny og ne, og spørre seg om hva som foregår i nabolaget. Hvem har det verst? Hvem er min neste? Hvem trenger min respekt nå?

Jeg har forstått det slik at hvem som helst kan tale under en gudstjeneste. Hvem som helst kan holde en preken. Hva med å noen ganger gi ordet til den som har skoen på? Hva med å la noen livet ikke har fart så pent med få si noe om barmhjertighet og respekt? Kanskje en synder og kunne si noe fornuftig om disse tingene. Kanskje dette er hverdagskost for alt jeg vet. Det er tross alt lenge mellom hver gang jeg slenger innom. Hvorfor ikke droppe TV2-nyhetene en kveld og hente inspirasjon til prekenen i virkeligheten? Jeg vet at Dr. Martin Luther King ofte blir brukt som eksempel i prekener. Han forholdt seg i alle fall til den virkeligheten hans menighet levde i.

Hvem har det så verst? Jeg vet ikke. Jeg vet at det ikke er meg. Jeg tror ikke det er noen av dem som spiste vafler i høstsola på bygdetunet i dag. Skulle jeg tro dem som velges inn i kommunestyret nå, bor den verst stilte langt i fra Lier. Dette er egentlig ikke så interessant. Det er mange som ikke har det lett. Det er mange som sliter med å finne seg selv, elske seg selv, eller gå ut på gata å se naboen inn i øynene. Som vanlig hadde jeg glemt lommeboka hjemme. Da den røde posen nærmet seg og man skulle grave dypt etter penger sto jeg der like naken som da jeg ble født. Dette var ikke fordi jeg ikke var glad i meg selv, det var fordi jeg hadde glemt den. Neste gang jeg ser noen som trenger en neste, skal de få noe av meg. Jeg skal lytte til hva de har å si. Om det er en narkoman som trenger 100 kroner til en kopp kaffe og jeg har husket lommeboka, skal han få det. Så skulle det regnskapet være i orden. Jeg skal stikke innom flere gudstjenester. Kanskje jeg slipper inn - kanskje ser jeg sammenhengen mellom barmhjertighetens dag og en drapssak på tv, kanskje får jeg se et menneske fra virkeligheten preke, kanskje finner jeg ut hvem som har det verst.

Flere saker fra arkivet

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Lier fotoklubb oppdaget Tronstad.

Under kyndig ledelse av turguide Thorvald Lerberg fikk Lier fotoklubb i dag omvisning på Tronstad. Endelig var det noen som tok seg bryet å dokumentere hvordan Tronstad egentlig ser ut,

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Nestentabellen

Det er alltid mulig å finne lyspunkter

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

- God omsorg - uavhengig av hvem som tilbyr

Venstres ordførerkanidat Nina Johnsen deler Venstres tanker om omsorg i dette leserinnlegget.

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Hvem skal betale for kulturen?

Hvor mange millioner leieutgiftene blir for kulturen lar jeg ligge. Rådmannen har anslått at det vil bli mellom 5 og 10 millioner.

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Barmhjertighetens dag falt sammen med Kulturminnedagen på By

Vår medisinske kulturarv var mottoet for årets kulturminnedag på Bygdetunet. At dagen falt sammen med barmhjertighetsdagen i kirken, kan være et tegn på at alt i verden ikke er tilfeldig. Nå har medisinere og teologer historisk sett et ulikt utgangspunkt når det gjelder forståelsen av sykdom og lidelse, men begge grupper er i dag enige om at når helsa skranter, er det greit å sette sin lit til medisinene.

Hva mener egentlig politikerne i Lier?

Snart er det valg, og vi i Lier-nett ville finne ut hva listekandidatene i de forskjellige politiske partiene mener nå like før valget. Vi tok på oss vanlige klær og forsøkte å finne ut hva de som står på stand mener om saker og ting i bygda. Det fine med denne tilnærmingen til politikken, er at man kommer litt under huden på dem som de neste 4 åra skal bedrive styre og stell. Vi hadde lest valgmaterialet, men fant mange brosjyrer prangende og vage. Vi ville ikke vite noe om politisk idehistorie - vi ønsket å finne ut hva de konkret sto for her og nå.

Ikke glem de små

Er du klar over det fine mangfoldet vi har i årets valgkamp?

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Veien mot Utopia

Mange isolert sett god beslutninger, gir ikke nødvendigvis en god helhet.

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Moro med tall, eller?

Hva kan du gjøre med 2000 000 000 000 kroner ?

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Ny visjon fra Liungens styre

Liungens styre la i går kveld ut en visjon om at klubben skal være norges beste innen 2010.

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Hvem er den plagsomme fotografen?

Debatten har rast på Liernett - hvem er egentlig den plagsomme fotografen?

Hvem er Norges beste speidere?

Kommende helg arrangeres NM i speiding ved Solli Gård (på bildet) i Asker

Det viktigste først

Ukens andre petitskribent Ulla Nævestad skriver her om prioriteringene av stoff i de største avisene ---

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Ribba i jula

Nå om dagen skulle det være gode muligheter til å observere hvem som har spist mest ribbe i jula

Regionmesterskap i volleyball – gutter 15 år.

Inspirert av fjordårets suksess dro årets utgave av Sylling Desperados til kongsberg for å slåss om plass i landsfinalen. Det skulle dessverre ikke holde denne gang.

Å sette bo med mer

Avsluttende prosjekt på ungdomsskolen. Nå begynner livet - snart

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Rådmannen og ordføreren garanterer --

Hobro, Liers danske vennskapskommune, har et skilt (se bildet) som viser retning og distanse til Lier og de svenske og finske venskapskommunene. Et tilsvarende veiskilt skal være på plass i Lier innen 2011.

Hvem er best i kveld?

Spa/Bra kjemper i toppen av 4. divisjon, men trener Aage Golmen venter seg en vanskelig kamp mot Lier på Tranby i kveld.

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Nye fire år for Ulla?

Hvem bør bli Liers ordfører i neste periode? Stem her!

Lier blant de gjerrigste i går

Kommunen takker for god innsats, men Lier ble en av landets aller dårligste i gårsdagens TV-aksjon.

Vårens gjentagelser og mysterium

- Livet spirer og det grønskes i lund og li. Blomstene kommer opp av jorden og bretter seg ut med all sin driv og sjarme.

Guttekonferansen- Forsvarets presentasjon på Guttekonferansen

Torsdag 26.10 var det guttekonferanse på Sylling skole og vi, Alan og Erik Haugen, møtte opp ved forsvarets presentasjon klokken 11:00.

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Mer igjen for pengene.

Nå er det atter budsjettid og en anstrengt kommuneøkonomi skal igjen slankes. Det kuttes ikke lenger med ostehøvel, her må det sterkere lut til. Rådmannen er nå ute med et forslag som ikke er uventet, det er bare trist. Hvem er det som får svi i år?

En moderne gapestokk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Vil overvåke ungdommen

For å få bukt med ungdomsfylla i Lier foreslår sosialsjefen å leie inn Securitas til å spane på ungdommene.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Middelaldermarked på Gilhusodden.

I forbindelse med St. Hallvardspillet arrangerte kulturkontoret middelaldermarked. Jeg fikk smake både lefse, gjeddeburger og kaffe, og led på ingen måte noen nød på min tur tilbake til svunnen tid.

Høyresiden forvirrer velgere

- og et rungende nei til eiendomsskatt i Lier!

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

Kommunen rydder opp

Etter at Liernett tidligere i uka skrev om bil- og båtvrak på Svangstrand i Sylling, har Lier kommune kommet på banen.

Fremad mot Høyre

Alt vel på Vestfronten.

Ett år etter Mangfoldsåret

Lier er blant fylkets aller største innvandrekommuner, men hva har skjedd siden Mangfoldsåret?

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Uteområdet på Svangstrand griset ned

Hvem rydder opp?

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

Aktiv Liernett? For hvem?

Liernett har lansert en helt ny tjeneste som gjør deg til nettjournalist

Noe skjedde på bygdetunet i går.

- Du burde ta deg en tur, det er et arrangement på bygdetunet. Tidlig søndag morgen ringte Thorvald. Han kunne fortelle at det skulle være skuespill og taler på bygdetunet. Litt forfjamset kastet jeg meg i bilen og dro ned.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Hva skal vi med livline?

Her om dagen, så jeg speidere som trente med livline. For de uinnvidde er ei livline et rep, med noe tungt i enden. Tanken er at man skal kaste den ut i vannet (...)

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

- Hvem tar utfordringen?

Erik Bjørnstad (tv), trener for unge bandy- og fotballspillere i Spabra i en årrekke og Ronny Deila, fortsatt engasjert i Spabra. Nå søker nye Stoppen Sportsklubb etter flere med kompetanse

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

...og jula starter etter påske!

Nå er det jul igjen, i alle fall på Liertoppen. Vi skriver 18. oktober, og julenissene og julemarsipanen er på vei fram i hyllene. Er det mulig? Har handelsstanden ingen som helst respekt for tradisjoner? Kanskje vi like godt skal kalle hele året for jul?

Bokmarkedet

Noen fotnoter

Drosjeløyver, - hvem er de til for?

Ulla Nævestads brev til Buskerud fylkeskommune

- Ønsker en sann folkekirke

Hilde-Solveig Trogstad Johnsen (21), opprinnelig fra Drammen, men nå bosatt i Lier, ble valgt inn til bispedømmerådet i Tunsberg bispedømme under høstens kirkevalg.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Stedsutvikling i Lierbyen!

Tvilsomt om det planlagte kulturhuset vil gi Lierbyen en positiv stedsutvikling og at stedet dermed vil stige opp av asken som fuglen ”Fønix”.

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Nattcafè på Tranby

Menigheten på Tranby arrangerer fortsatt nattcafè for ungdom mellom 14 og 18. Dette er et svært populært tilbud – og ungdommen driver stort sett dette selv.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven