Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

I det jeg leverer fra meg bagasjen og krysser linjen til sikkerhetskontrollen oppgir jeg samtidig all bevegelsesfrihet. Jeg blir gjenfødt som kveg på den andre siden, prisgitt de fysikkens lover som til en hver tid måtte gjelde der. Lovene forandres fra gang til gang. Nå er det forbudt å krysse linjen sammen med flytende væske.

I det øyeblikk man er inne i sonen, blir man kontrollert av tv- skjermer og en metallisk høytalerstemme. Man forventes å vente på signalet for så å stille seg i køen med mennesker som skal warpes til samme sted, eller til en mellomstasjon på vei mot destinasjonen.

I den frie verden er sivil ulydighet en dyd. Det er i alle fall ikke uglesett. Her på den andre siden er all protest fånyttes om ikke direkte dumt. Om man begynner å protestere mot ulogiske og motstridende beskjeder på høytaleranlegget vil man i beste fall få kjeft. I verste fall hentes man av sterke vakter og bringes ut i enda en parallell sone. Hva som finnes der kan man ikke en gang forestille seg.

Bak den blå døra der uniformerte steinansikter kommer og går er det ingen redning for en fortapt ulydig. Jeg har sett mennesker bli ført inn der, men aldri har noen kommet ut igjen.

Ingen vet hvem som egentlig bestemmer i den internasjonale sonen. Noen påstår det er Bush og Blair. Det vil vi aldri få svaret på. Vanlige lover gjelder ikke der, og man er til en hver tid prisgitt uniformerte lakeier som bestemt vinker en fram tilbake eller til siden. God oppførsel belønnes ikke, men egne lure innfall straffes.

Så skvises man ned i setet og letter på vei mot neste stoppested. All kommunikasjon med omverdenen er strengt forbudt. En stakkars mobiltelefon er det eneste som skal til for å bringe hele systemet i ubalanse later det til.

Rastløse reisende blir dopet ned med alkohol. Noen dopes ned for mye og man får den motsatte effekten. Disse blir uten diskusjon lenket fast i båsen. Det hjelper ikke mye på ydmykelsen at det er damer i stramme uniformer som utfører dette. En gang når man slipper ut, skal man straffes ytterligere av selskapet. Dette er for å holde eventuelle terrorister i sjakk sies det.

Jeg er ikke terrorist. Jeg skal egentlig bare fra A til B fort og billig. Ikke reiser jeg på buisness class. Ikke har jeg drikkevarer i håndbagasjen, selv om det var svært fristende å nappe med seg en klunk da vi mellomlandet.

På Gardermoen blir det nye køer før jeg endelig møter ei lettere uangasjert norsk politidame i passkontrollen, får igjen kofferten min helt uskadet og tusler ut på grønt lys litt skuffet over manglende kontroll. Hadde jeg visst det skulle jeg sannelig ha lurt med meg ei ekstra flaske i håndbagasjen.

Ute er det regn og kaldt. Kanskje den frie verden ikke er så bra som folk vil ha det til. Når alt kommer til alt, hadde jeg det kanskje bedre på den andre siden.

1 kommentar

Lørdag 2. desember 2006 14:15: Tom Andre
Meget bra rune =)

Flere saker fra arkivet

Petit

Petiten er skrevet av Martin Lerberg Fossum, student ved Journalisthøyskolen i Oslo

En politiker blir til

Man kan tenke seg en person, mann eller kvinne, spiller ingen rolle, som er samfunnsengasjert, og vil gjerne være med på å gjøre vårt samfunn bedre.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

14 regler for sikker bruk av fyrverkeri

Drammens-regionens brannvesen IKS ønsker nok en gang å minne folk om sine 14 regler for sikker bruk av fyrverkeri:

Vi tar en til mens vi venter.

I dag er jeg på reisefot. Det betyr i praksis at jeg kan se fram til en dag med køer og venting. Kanskje ikke så rart at jeg tar en til. Jeg sto opp i sjuti (...)

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

...og jula starter etter påske!

Nå er det jul igjen, i alle fall på Liertoppen. Vi skriver 18. oktober, og julenissene og julemarsipanen er på vei fram i hyllene. Er det mulig? Har handelsstanden ingen som helst respekt for tradisjoner? Kanskje vi like godt skal kalle hele året for jul?

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

Lier fotoklubb oppdaget Tronstad.

Under kyndig ledelse av turguide Thorvald Lerberg fikk Lier fotoklubb i dag omvisning på Tronstad. Endelig var det noen som tok seg bryet å dokumentere hvordan Tronstad egentlig ser ut,

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Panta rei

Alt flyter

Alkohol og politikk, paragrafer og logikk

Ukens petit er skrevet av Ulla Nævestad, Sylling.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Grønne lier, kapittel 1.

Når snøen går, kommer søpla fram. Det bryr jeg meg ikke så mye om. I dag, da jeg var ute og spaserte, plukket jeg med meg ett sjokoladepapir og en tom colaboks. Begge deler ble brakt til "Grønne liers" grønne kasser, beregnet på den slags. Verre var det da med grustakene som skjærer igjennom den såkalt grønne dalen.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

0,07 prosent

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Drammen og Lier - balanse?

Nå skal jeg fortelle dere historien om da Gud skapte Lier og Drammen. Jeg forstår nå at vi alle har vår plass i det store systemet, og at vi alle oppveier hverandre.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Balanse

Ukens andre petit er ved Rune Elven

Ikke fornøyd

Det bls "bare" en fjerdeplass på liungen Tor-Erik Wam i det danske mesterskapet i ATV.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Reistad vant i nervepirrende lokalderby.

Reistad var store favoritter før kampen mot Sylling. Ingen av de vel 50 på tribunen i Syllinghallen hadde vel egentlig troen på seier før kampen, og det startet som forventet. Reistad gikk ut i hundre, og demonstrerte kontringsstyrke og presisjon. Syllingjentene ble regelrett utspilt og lå fort under med både 4 og 5 mål.

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Naturlige farger?

Men hva har jeg egentlig fått i meg tidligere?

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Weben er barnas naturlige arena

Nå vil Fride Kramer at de skal bruke den på egne premisser

Lierbedrift med verdensnyhet

Får hjelp: Birute Dagiene blir instruert av Truls Bergmann Støa i hvordan hun skal bruke den nye selvbetjente bagasjeinnsjekkingen på Værnes.

Syng med den stemmen du har.

Har du lyst til å synge litt? Kanskje spiller du og. Hva med å lage en klubb der man kan ta en pils og være amatør og trubadur? Det finnes flere viseklubber i Norge, men ingen i Lier.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Veien mot Utopia

Mange isolert sett god beslutninger, gir ikke nødvendigvis en god helhet.

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Ledige p-plasser funnet i Lierbyen

Noen ganger er det smekkfullt på alle parkeringsplassene i Lierbyen. Da kan et nyoppdaget alternativ være kjekt å vite om. Men pass på!

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Det kom et skip til Bjørgvin

I ukens petit reflekterer Svend Asbjørn Sylling rundt globaliseringen

Historisk - og aktuell

Kvinnekampen foregår over hele verden, hver dag, hele året. 8. mars er likevel spesiell, fordi det er en mulighet for feminister av begge kjønn til å markere for at kvinners rettigheter fremdeles er høyst påkrevet, skriver Janicke Karin Solheim.

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Det går alltid en gressklipper

En av fordelene med å bo på landet er stillheten.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

NAF: Bare kjør!

NAF har sett på forbudet mot gjennomkjøring på Heggtoppen, og konklusjonen er klar: Kjør til butikkene, men ikke tilbake.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Hvor går Lierskolen?

For mange år siden ble jeg innkalt til skolesjefen for å snakke om noe av ubehagelig art. Vi hadde ikke noe i mot hverandre, og det alt egentlig skulle dreie seg om ble snart skjøvet til side til fordel for en generell prat om Lierskolen.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

En god nyhet kommer sjeldent alene.

Ikke før har Sylling fått ny hall, så kommer nyheten om at det blir golfbane allikevel. De nye eierne har gjort et godt kjøp, og ønsker en bane for vanlige folk under motto ”GOLF FOR ALLE”. Prosjektleder Lars Hjorth, sier dette blir ett av de beste anlegg i Norge – om ikke det beste.

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Bedre for noen, men ikke for Lier

At det blir flere tog og bedre plass er en mager trøst for Liers mange pendlere, som får færre tog på den tiden av døgnet de trenger toget.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.