Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 496bf947e84aa79db90ee26d8bce36d4

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.


Ulf Vidar Henriksen klarte uavgort mot Magnus Carlsen

Simen Agdestein var Norges første stormester i sjakk, og var også den yngste som noen gang hadde fått tittelen. Den rekorden er slått for lengst, og eleven Magnus Carlsen (13), er i ferd med å ta igjen mesteren.


Gemytlig stemning. Geir Ivar Henriksen slo Simen Agdestein

Magnus Carlsen har vakt oppsikt i sjakkmiljøer i flere år. Han begynte å spille aktivt forholdsvis sent, men evner utover det vanlige ble raskt gjenkjent og etter hvert begynte han å trene sammen med Simen Agdestein. I løpet av tre år har han blitt den yngste alt mulig gjennom tidene, og nå er han sannsynligvis bare måneder unna å ta igjen Agdestein i rating.


Han her hadde ingen i sjakkmiljøet sett før, men han ga den nye stormesteren kamp til døra. Magnus måtte virkelig slite for seieren, men vant til slutt

Magnus spiller nå sjakk på heltid og har sluttet skolen. Undervisning får han hjemme. Selv om han på mange måter er unik, er han også akkurat som jevnaldrede gutter. I pausene i turneringer er han kjapt ute og spiller fotball med kameratene. At han nå spiller sjakk på nivå med verdens beste seniorer ser ikke ut til å ha forandret noe. Han har flere ganger uttalt at han spiller sjakk så lenge det er gøy, og både foreldre og trener er flinke til ikke å presse han.


Han ser da ikke så god ut, tenkte jeg og flyttet noen brikker...

I dag skulle Magnus møte meg. Jeg kikket lurt på 13- åringen på den andre siden av bordet, og tenkte at her er det en som trenger å jekkes ned litt. – Spansk åpning, det kan jeg, du må klare bedre enn som så Magnus. Hvor skal jeg plassere løperen min? -d3 ser ut som et fint sted. Upps! Den løperen er død. Angrep er beste forsvar. Jeg pælmer av den bonden der. Sjakk! Marius tuslet selvsikkert unna med kongen, angrepet mitt var verdiløst og jeg måtte strekke lanke. Snakker om sjakkleksjon.


Simultansjakk

Simultansjakk foregår slik at alle som vil spille setter seg på hvert sitt brett, og den som spiller simultan går fra motstander til motstander og flytter. Magnus og Simen spilte mot 18 motstandere samtidig og knuste de aller fleste uten å anstrenge seg. Det verste er at mange av de fremmøtte var habile sjakkspillere. Flere av Buskeruds beste spillere prøvde seg i dag, og de fleste fikk juling. De eneste som kunne røve til seg litt ære var brødrene Ulf Vidar og Geir Ivar Henriksen fra Tempo. Ulf Vidar ledet lenge mot Carlsen, men rotet seg litt bort og fikk uavgjort. Geir Ivar slo Simen Agdestein og fikk dagens eneste seier. Dette er for all del ingen kasteballer. Geir Ivar gikk gjennom 9 runder av eliteklassen i NM for 2 år siden, med kun ett tap!


Mester mot mester.

Til slutt skulle stormestrene spille lynsjakk mot hverandre. Ungdom møtte erfaring og tapte knepent. Av fire partier fikk Simen 2,5 poeng mot Magnus 1,5. Jeg garanterer at dette var kamp på strupen fra begges side. Du må ha lovlig overutviklet vinnerinstinkt for å bli stormester i sjakk.


Ser det ikke enkelt ut?

Liers beste sjakkspillere møtte ikke opp i dag. Det er sikkert ikke mange som vet at Lier har ikke mindre enn 3 sjakkspillere i norgestoppen. Brødrene Atle og Øyvind Bøyen Fossum og Sture Magne Alne, er alle blant landets beste i sine aldersklasser.


Simen vant knepent - fortsatt gode venner skulle jeg tro.

Har du lyst til å spille sjakk i klubb. Send en mail til Lier-nett, så skal jeg formidle kontakt og informasjon. Du trenger ikke å være ”god”, de fleste av oss spiller for moro, drikker litt kaffe og tenker ikke noe mer på at vi tapte i kveld. Vi klubbspillere skjønner heller ikke noe særlig av det Simen og Magnus driver med, men det er morsomt å se på.

- Ps! Husker dere hvem som var Norges mest lovende fotballspiss midt på 80-tallet? Simen Agdestein hadde kometkarriere også på fotballbanen, fikk med seg flere landskamper, scoret flere mål med flagget på brystet, og hadde profftilbud han måtte avslå for å satse på sjakk. Så mye for teorien om at sjakkspillere er slappe nerder med tykke briller.

Forrige artikkel:FotoutstillingNeste artikkel:Lier-nett kommer til å forsvinne snart!
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode