Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 97e56e30472940851bcf045a09af3a3f

Øystein tapte

Etter fire runder med hurtigsjakk var det klart - ingen NM-tittel til Tranby.

Sjakk er best på nett. Følg Øysteins partier direkte her.

Etter delt førsteplass, først i NM - så i gårsdagens stikkamper tapte Øystein Bøyum Fossum NM- tittelen på målstreken.


-------------------------------------------------------------------------------------------

14:37 Antakelsen om teknisk feil viste seg å stemme. Øystein er i gang med fjerde parti. Dette kan han ikke tape. Uavgjort gir 2 nye runder - seier gir NM- tittel. Øystein har sorte brikker - betenkningstiden er 25 minutter pr. spiller + 10 sekunder pr. trekk.

15:28 Partiet er inne i en avgjørende fase. Mye vil være avgjort om noen minutter.

15:30 Øystein blir satt sjakk matt. Tittelen glipper.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13:35 Øystein er i gang med tredje runde. Igjen skal det spilles 2 partier. Øystein starter med hvite brikker, hvilket betyr at han bør vinne. Uavgjort er heller ingen katastrofe, men da er han over på defensiven. Med tap vil dette bli veldig vanskelig.

13:40 Som i forrige runde har Øystein åpnet offensivt og fått ei åpen stilling. Det gir større rom for taktiske kombinasjoner.

14:16 Det er vanskelig for meg å se noen klare fordeler til noen av sidene. Jeg minner om at sort vil være godt fornøyd med uavgjort, mens hvit helst skal vinne.

14:24 Akkurat nå ser det vanskelig ut for Øystein. Stillingen ser veldig "remisaktig" ut. Kan Øystein hente opp noen triks i det spillerne igjen begynner å få dårlig tid. Faren er at man i iveren etter å vinne ei dårløig stilling roter seg bort og taper. Sort leder med en bonde og hvit har ingen ting i kompensasjon. Øystein kan muligens vinne en løper for en springer, men jeg har vanskelig for å se at det skal gjøre ting lettere.

14:30 en time spilt - nå vil snart en eller begge få det travelt, og da kan mye rart skje.

14:32 Da har det utrolige skjedd - spillerne har avtalt uavgjort både i denne matchen og i neste. De har full anledning til å avtale dette, men jeg har aldri sett man har avtalt uavgjort uten å spille et eneste trekk. Dette med forbehold om feil i overføringen fra lokalet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.12 Da er spillerne i gang igjen. Øystein må vinne dette partiet og kommer til å angripe. Grunnen til at spillerne trekker så fort i starten, er at de har pugget åpningssystemer og kjenner igjen motstanderens trekk.

11.30 Øystein er godt i gang, og yter trykk på sorts svake bonde på c6. Bonden er svak fordi den ikke kan besjyttes av andre bønder. Om Øystein truer den med springeren på f3, vil han samtidig true den med løperen. Dette funker ikke nå, men det er et tema som henger i lufta og noe Urkedal må ta hensyn til. Jeg er ikke god nok til å skjønne dybden i sjakk på dette nivået, og kommentarer må derfor tas med ei klype salt.

11.34 Øystein byttet en springer mot to bønder. Springeren er i utgangspunktet mer verdt, men han har sikkert en plan med det. Hvis han flytter springeren på f3 ser det ut som om tårnet på a8 er i trøbbel. Urkedal er i trekket og må finne et forsvar.

11.41 Det ser ut til at Urkedal har parert truslen ved å jage Øysteins dronning unna. Kan Øystein stable opp et angrep på kongen?

12.03 Øystein har utliknet det materielle overtaket og er på offensiven. Dette ser bra ut!

12:14 Det er byttet av en del brikker. Øystein står klart best og bør vinne dette om han ikke bruker opp tida si.

12.17 Øystein lurer til seg enda et brikkebytte. Desto færre brikker på brettet - desto lettere å surfe inn dette.

12.20 Det har gått noen minutter uten aktivitet. Nå burde det være tidsnød og jeg regner med at vi enten har tekniske problemer - eller at Urkedal har gitt opp.

12:30 Og der er det bekreftet. Urkedal ga seg. Øystein utliknet. Vi gjør klar til ny kamp.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Han skal nå spille to og to runder med hurtigsjakk - en med hver farge, helt til en vinner er kåret. Om alt klaffer er han mester før middag.

10.11 Partiet er i gang. Øystein spiller første runde med sort, noe som vanligvis betyr at han vil være godt fornøyd med remis (uavgjort). I neste runde bytter de side, og om stillingen er lik etter to partier blir det nye to. Mesterskapet skal avgjøres i dag.

Øystein har litt bedre rating enn motstanderen Frode O. Urkedal, men det betyr ingen ting nå. Slike kamper er svært slitsomme, og utholdenhet er viktig. Det er også viktig å spise og drikke riktig for å holde fokus. Med den korte betenkningstiden skjer dette sansynligvis ved spillebordet.


10:40 Det er nå spilt 20 trekk. Desverre har vi ikke klokker på liveoverføringen, og kan ikke følge med tiden. Normalt havner en eller begge spillerne i "tidsnød" og da kan my rart skje. Rundt klokka 11 vil nok mye ha skjedd, hvis ikke er avgjørelsen like rundt hjørnet. Akkurat nå kan det se ut som om hvit står bedre, men som jeg tidligere skrev er jeg ikke kompetent til å vurdere sjakk på dette nivået. Sort har fått en litt lurvete bondestruktur (2 bønder etter hverandre i e-linja) og hvits løpere har mer handlingsrom. Ellers er C-linja åpen (ingen bønder) og et ypperlig sted for tårn. Jeg tipper at Øystein vil like å bytte vekk løpere, men ta dette med en klype salt.

10:48 Spillerne har byttet av alle tårnene.

10:52 Urkedal har vunnet en bonde, og leder nå på materiell. Som sagt vet vi ikke hvor mye tid spillerne har igjen, men en eller begge kommer ganske snart til å få det fryktelig travelt.  Urkedal prøver nå å utnytte overtallet på venstresiden av brettet (2 mot 1 bonde). Øystein har satt opp et forsvar, men brikkene hans har lite handlingsrom. Kan dette åpne for angrep på motsatt side?

11.00 De hvite løperne er byttet av. Øystein spilte løperen til G5 for å beskytte seg mot Dame til E8 som både ville truet konge og løper. Samtidig truer han bonden på e3.

11.01 Nå går det unna! Urkedal har fått en skummel fribonde og truer med å masjere den rett inn (for å få ny dame) - Øystein må komme opp med trusler. Dette ser ikke bra ut.

11.06 Øystein taper - eneste håp nå er en stygg feil, eller at Urkedal går tom for tid

11.08 Da er det klart. Øystein tapte første parti, og må nå vinne for å henge med. Det blir nok en kort pause før vi er i gang igjen.

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode