Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?
De tre kommer ut av hoveddøren på Frogner sykehjem med mørke kasser, som de bærer til bilene sine og kjører av sted.
Noen av dem har holdt på i åtte-ni år, andre i ”bare” fem-seks. Men for alle er det nærmest blitt ren rutine. Rutine med hva? Å kjøre ut mat til folk som av en eller annen årsak ikke selv kan ordne med middagsmat.
Kathrine Hoem berømmer matutkjørerne, som de kalles. Kathrine er leder av Lier Frivilligsentral og koordinerer mye fin dugnadsinnsats i kommunen. Matutkjøringen er trolig blant de viktigste oppgavene.
Mange venter
Det er kjøkkenet på Frogner sykehjem som lager maten. Den kjøres ut to ganger i uken, og mottakerne er spredt over hele Lier, som er delt i tre roder. I hver av rodene er det rundt 20 som venter på maten. Maten, som er plastpakket og holdbar, kjøres ut to ganger i uken. Det betyr at hver av utkjørerene skal ha med rundt 80 pakker.
Det er ikke bare utlevering av like pakker det er snakk om. Mye av maten skal til folk som lever på diett og må ha spesialmat. Derfor er alle pakkene tydelig merket med navn og innhold.
I løpet av et år blir over 17000 slike pakker med middagsmat kjørt ut av frivillige. Fra venstre Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne.
Maten skal mange ganger til mennesker som ikke engang kan klare å åpne inngangsdøren. Derfor har matutkjørerne med seg nøkler til enkelte leiligheter.
Matutkjørerne får ikke lønn. De bruker sine egne biler og får vanlig kilometergodtgjørelse. Altså må det være noe annet enn penger som driver dem.
Gjør noe nyttig
- Vi treffer folk og vi gjør noe nyttig, sier Harald Økern, og de andre nikker. – Noen av dem jeg kommer til, er yngre enn meg. Jeg tenker ofte på hvor heldig jeg er som ikke er kommet i samme situasjon som dem, legger han til.
Mottakerne er ofte ensomme mennesker som gjerne vil ha en liten prat når noen kommer innom. Da kan det ta tid når man skal innom 20 steder. Men også den tiden mener utkjørerne er vel anvendt. De må imidlertid snart videre. Kommer de senere enn vanlig, får de ofte kommentarer som ”du er sen i dag”. Det viser at de er ventet og blir satt pris på.
Så er kassene på plass i bilene, som forsvinner i hver sin retning. Rundt i bygda venter mange på sine gode hjelpere.
De tre vi møtte på Frogner sykehjem er blant de mest aktive i matutkjøringen, men ikke de eneste. I tillegg gjør mange frivillige en verdifull innsats med andre oppgaver. Den som har noen timer overs og har lyst til å være til hjelp for andre, bør ta en prat med Kathrine Hoem.
FAKTA om matutkjøring i Lier i 2011:
- Lier Frivilligsentral har hatt 10 frivillige som hver uke har kjørt ut mat fra Frogner institusjonskjøkken.
- Det er kjørt ut 17757 middager til 80 eldre og funksjonshemmede i kommunen.
- De frivillige matutkjørerne har jobbet i 1457 timer, det vil si 0,8 årsverk.
- Disse frivillige matutkjørerne gjør en stor innsats som Lier kommune ikke hadde klart seg uten.
- De frivillige kjører egne biler og har kjørt 14078 km i 2011. De får kjøregodtgjørelse etter kommunens satser.
- Ingen ansatte/lønnede personer kjørte ut mat i 2011 – kun frivillige.