Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 21e9a698db85e756c26aff0fd3987c9f

Innsamling til ofrene på Filippinene og i Vietnam

Vi ber nå om støtte til hjelpearbeidet for den rammede befolkningen på Filippinene og i Vietnam. Hundretusener har mistet sine hjem og trenger akutt hjelp.

- Vi ber nå om støtte til hjelpearbeidet for den rammede befolkningen på Filippinene og i Vietnam. Hundretusener har mistet sine hjem og trenger akutt hjelp, sier Børge Brende, generalsekretær i Røde Kors.

- I tillegg til å evakuere overlevende fra de stigende vannmassene, gir frivillige fra Røde Kors mat, nødly og medisinsk hjelp til sårede og syke på 130 hjelpesentre på Filippinene. Mange familier er traumatisert og mottar nå psykososial støtte på sentrene.

Over 32 400 familier – over 100 000 mennesker - har blitt evakuert til sentrene som Røde Kors og landets myndigheter har satt opp på Filippinene.

- Vi ber om støtte til hjelpearbeidet på Filippinene og i Vietnam, der den tropiske stormen nettopp har truffet kysten. Flere tusen frivillige er i aksjon for å hjelpe de overlevende i begge land, sier Brende.

Frivillige på Filippinene har arbeidet døgnet rundt siden tyfonen Ketsana traff landet lørdag, for å redde mennesker som søker tilflukt fra vannmassene. I øyeblikket distribuerer Røde Kors 10 000 pakker med mat til rammede.

Filippinske myndigheter har bedt om internasjonal hjelp etter katastrofen, som fryktes å ha tatt over 200 liv.

Et titalls team som er spesialtrenet i vannredning saumfarer nå en rekke områder med båt for å evakuere de overlevende som har søkt tilflukt fra vannmassene. Mer enn 900 mennesker har så langt blitt reddet i slike operasjoner.

Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-forbundet (IFRC) har bevilget 1,4 millioner kroner til Filippinsk Røde Kors sitt hjelpearbeid.

Vietnam: 165 000 evakuert

I påvente av uværet, har Vietnam Røde Kors i samarbeid med landets myndigheter evakuert over 165 000 mennesker fra utsatte områder langs kysten til tryggere, mer solide bygninger. 50 000 fiskebåter har blitt bedt om å legge til land. Flere av landets flyplasser er stengt.

- Røde Kors kan forebygge tap av liv, men ikke tap av livsopphold, sier Børge Brende.

- I uværet som nå herjer i Vietnam vet vi at hus blir rasert, jordlapper blir vasket vekk - sammen med bøndenes mulighet til å tjene til livets opphold. Derfor vil Røde Kors’ hjelpearbeid pågå i lang tid, understreker generalsekretæren.

Uværet som har ligget i forkant av tyfonen har allerede skapt flom og store skader i sentrale deler av Vietnam.

- Flere titalls mennesker er meldt omkommet i vannmassene og omkring 10 000 hus har blitt oversvømt, sier Øyvind Bruflat, Røde Kors i Norge sin representant i Vietnam

- Øyeblikkelig etter tyfonens sentrum har passert vil frivillige og medarbeidere i Røde Kors rykke ut for å hjelpe de overlevende, sier Bruflat.

Ansatte og frivillige har vært aktive i flere dager med å ruste lokalsamfunn mot uværet.

- Spørsmålet nå er hvor stor skade dette uværet vil få. Foreløpige rapporteres det om at tyfonen traff kysten med vindhastigheter godt over 100 meter i sekunder, sier Bruflat.

Forebygging

Generalsekretær Børge Brende understreker at Røde Kors gjennom årene har bygget opp kapasitet i utsatte lokalsamfunn i området, nettopp for å unngå høye tapstall ved slike naturkatastrofer.

- Et slikt forebyggende arbeid inkluderer forhåndslagring av nødhjelp, førstehjelpsopplæring, utbygging av systemer for tidlig varsling og ikke minst rutiner for evakuering.

Røde Kors sitt lager i området i Quang Tri har omkring 4000 husholdssett tilgjengelig, med tepper, myggnett og vannbeholdere. IFRC går nå til innkjøp av vannrensetabletter, og en stor vannrenseenhet har blitt sendt fra hovedstaden Hanoi til de rammede områdene.

Gi til kontonummer 8200 06 10 190

Foto: Alle foto med tillatelse fra Reuters Alertnet

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode