- Ingen skjønte dimensjonene
Det sier Marius M. Kristiansen, hjelpekorpsleder og leder Per Lier i Lier Røde Kors om oppdraget som liungene fikk fredag kveld. Begge uttrykker stolthet over medlemmenes innsats under redningsaksjonen.
Marius N Kristiansen sier at de ikke kunne være forberedte på hva som kunne møte dem på fredag kveld. Klokka 20 på fredag mottok Marius en melding om innkalling. Det var sju -åtte medlemmer av hjelpekorpset på Røde Kors-Huset. Omfanget av tragedien gjorde at Ringerike Røde Kors tilkalte de nærmeste Røde Kors-foreningene. I tillegg kom hjelpekorps fra både Vestfold, Akershus, Oppland, Telemark og Østfold Røde Kors til stede utover kvelden. I alt ble det samlet mer enn 300 frivillige med 30 båter.
Fem medlemmer av hjelpekorpset dro avgårde. Fire medlemmer ble igjen på huset. - Meldingen gikk ut på at de trengte båter med mannskaper, forteller Marius. Lier Røde Kors er utstyrt med båt og dro straks avgårde. - Men ingen skjønte dimensjonene på det tidspunktet. Sivilforsvaret var allerede på plass ved Sundvolden hotell. Det var flere kontrollposter. - Den første faktisk i Lyngåskrysset, men vi dro korteste vei mot Sollihøgda der det var en ny konrollpost, sier den 34-årige Marius som ble områdeleder for Hurum, Drammen , Nedre Eiker, godt assistert av Svelvik Røde Kors.
- Våre hjelpekorpsmannskaper som meldte seg er erfarne, alle over 25 år og dyktige og trente, sier Per Lier. De fikk mulighet til å trekke seg om de selv ikke følte seg sterke nok til å tåle påkjenningene. Denne type aksjon kan du ikke trene på, sier Lier. - Vi er trent til å hjelpe på folk på skauen og i fjellet, men dette oppdraget var av en helt annen art.
Lier og de andre hjelpekorpsene måtte gjennom ytterligere kontrollposter før de var fremme med seks biler og fem båter. Ved brygga ut til Utøya var det full stopp, men ca 2230 var de i på vei videre. Det ble en 24 timers jobb for Marius Kristiansen. Det ble jobbet hele natta, på lørdag formiddag kom ytterligere tre medlemmer og på søndag to medlemmer fra Lier.
Oppdragene gikk ut på søk etter savnede, vakthold og skjermingsopdrag mot presse og andre som ikke var involverte i redningsaksjonen. Men medlemmene var også på Sundvollen og snakket med ungdommer fra Uttøya og med pårørende. - Det var sterkt, sier Marius. - Alle som var involverte fikk snakke ut en del før hjemreise, der man kunne også kunne stille spørsmål til Røde Kors krisegruppe.
- Hva med oppfølgingen av korpset medlemmer etter aksjonen?
- Ingen skal være alene, sier Marius. Han er selv singel, men et par medlemmer bor hos han. Og vi snakker sammen på telefon. Det var greit å jobbe etter helga, men da jeg ble sittende alene i bilen på jobb, kom tankene. Det var tungt.
Røde Kors skal få krisehåndtering etter behov gjennom Soscon som sitter kompetanse på dette området. Alle medlemmer vil bli innkalt til samtale.
Mandag deltok Per Lier sammen med seks andre fra Lier Røde Kors i en minnemarkering ved Sundvolden hotell, der blant andre næringsminister Trond Giske deltok. - Etterpå reiste vi ned til campingplassen. Blomster ble gitt til pårørende, forteller Per. - Det var merkelig å være der, stille og dødt. - Og atmosfæren på Sundvolden vil jeg heller aldri glemme, sier han. Han minnes flyulykken ved Asdøltjern i desember 1972, da han som 17-årig medlem ikke rakk å være med kolleger i Sylling hjelpekorps inn til ulykkestedet -
Først mandag ble det en hviledag. Både innenfor og utenfor Røde Kors-huset er det stille. Bare julitrafikken bryter stillheten som oppstår når vi går ut for å se på båten i garasjen. - Den er nok ikke egnet for større bølger som nok kan oppstå ved aksjoner på Tyrifjorden, sier Per Lier. - Men vi har ikke penger til en bedre båt. Men støtte til Lier Røde Kors sitt arbeid har de imidlertid allerde fått etter helgas innsats. Mester Grønn, et kjent Lier-firma, har donert en større pengegave, noe Hjelpekorpset setter tydelig pris på. Dette gir oss muligheten til å anskaffe og fornye utstyr vi ellers ikke hadde hatt muligheten til å gjøre, sier Marius N. Kristiansen.
- Vi er ikke mange i hjelpekorpset, men vi har en dyktig gjeng, det viser insatsen medlemmene alltid gjør når vi blir kalt ut på oppdrag, avslutter Marius-
Politihelt fra Lier
Også en nyutdannet kvinne fra politihøgskolen har bidratt på Utøya fra fredag kveld.
- Hun har gjort en formidabel innsats sammen med alle de andre fra politi og brannvesen. Liers store stolthet denne helgen, skriver en venninne i en epost til Liernett i dag.
Her er båten som ble brukt ved Utøya. - Denne båten er neppe bra nok om vi må ut på redningsoppdrag på Holsfjorden, dersom det blåser opp der, fastslår Marius N. Kristiansen (tv) og Per Lier.