Som sild i tønne på Lierbyen skole.
Nesten 250 hadde funnet veien til årets Sild og Jazz på Lierbyen skole.
Jazz og sild er godt, dessuten en populær rett med etter hvert lange tradisjoner i Lier. For mer enn tredve år siden startet Lier Sanitetsforening med sildebord på Haugestad.
Ellen Vinge kan fortelle at arrangementene var så populære at bord måtte settes på scenen for få plass til alle de sildeglade. Kari Kvadsheim har vært med hele tiden og har vartet opp med en spennende sildevariant hvert år. Eplesilda passet spesielt godt til liungenes ganer. Hun er fortsatt med, og den 89 år gamle sanitetsveteranen hadde også i år gitt sitt bidrag.
Ved bordet nærmest scenen viste hun at hun på ingen måte har mistet appetitten på sild. Og hun var overbevist om at musikken ga en ekstra spiss på det som ble servert. Flere enn 20 forskjellige silderetter kunne vi telle ved et raskt sveip over det som sto framme før horden av publikummere trengte på og gjorde reint bord. Fra scenen var det mest jazzinspirerte melodier, men i likhet med det spiselige som foruten sild bestod av mange slags brød og et uttall ostesorter, ble det fra scenen også servert innslag som var langt fra jazzsjangeren. Lier Janitsjar hadde fått med seg Blæsen på Lierskogen, og til tross for lite samspill i forkant, låt det bra. For en gammel korpsentusiast var det moro å se mange fra ”the good old girls and boys” spille sammen.
Det er Ellen - og Lief Vinge som for mer enn åtte år siden fant ut at jazz og sild lot seg kombinere. Ellen var leder i Lier røde kors og Leif lhadde samme jobb i Lier Janitsjar. De to er rimeligvis vant til å slå sine pjalter sammen, og felleserfaringene de sitter inne med fra forskjellige områdetr, er nok en grunn til suksessen arrangementet har fått. Etter silda kom kaffen med dampende "sildekaker", hadde jeg nær sagt.
Så var det utlodning med gevinster som absolutt matchet arrangementet. En viktig informasjon til slutt: Inntekten fra sild og jazz har i sin helhet gått til kreftsaken. Det setter en ekstra spiss på arrangementet og er noe av bakgrunnen for entusiasmen både blant publikum, musikanter og matkunstnere.
Mer om kopset og kveldens program: Gå inn på Lier Janitsjars hjemmeside her: http://www.lier-janitsjar.no/