En lyttende pådriver
Leder av Lier kulturhus, Leif Vinge, synes at gårdagens informasjonsmøte fikk belyst enda flere positive sider ved et kulturhus i Lierbyen.
- Vi får aldri informert nok, sier Vinge. Derfor var målet i går rett og slett å informere mer. Det var ikke et direkte åpnet møte, men aktuelle foreninger og organisasjoner var inviterte. Representanter fra Lier kommune var også til stede.
- Vi skulle gjerne ha hatt med flere enn de ca 50 som møtte, men det var også representanter fra entreprenørene og næringslivet og noen politikere, sa Vinge. - Vi vil ikke gi et glansbilde av et kulturhus, men prøve å få frem flerbruken.
Og gjestene, kulturhusrådgiver og tidligere daglig leder av Kolben kulturhus i Oppegård Nils Gunnerud og daglig leder ved Lillestrøm kultursenter Lars-Otto Ullereng, innledet relativt grundig. Det ble mye tall, men hovedbudskapet som også ble illustrert med tall er at et kulturhus fører til store ringvirkninger inne kultur- og næringsliv både kommunesentret og i kommunen for øvrig. Eksempelvis har antall aktiviteter fra 2005 til 2009 økt fra 250 til 1020. I samme tidsrom har antall øvinger økt fra 130 til 685 og antall arrangementer økt fra 120 til 325 i samme tidsrom, oppga Gunnerud. Kolben har økt besøksantallet fra 393 000 til 4 503 000 i samme tidsrom. Det vil si at hver innbygger i snitt har besøkt kulturhuset ca 16 ganger. I Biblioteket som ligger i kulturhuset har økt besøkstallet fra ca 112 000 til 175 500, noe som betyr at hver innbygger i snitt i kommunen har vært bruker sju ganger. Lier ligger det lavere ble det oppgitt.
- Men det er avgjørende hvor kulturhuset blir plassert, hevdet Gunnerud. – 75 meter feil plassert kan gjøre utslag. sa han med henvisning til Kolben kulturhus. Det ligger på torget. – I så fall har man gjort det riktig i Lier ved å plassere det nær bygninger og virksomheter som kan bygges ut. Det kan bli en katalysator for sentrum. Det ble nevnt eksempler på ypperlige konsertsaler som lå på skoler som lå utenfor sentra og var utilgjengelig for brukeren ved skolenes egne arrangementer. - Å bygge kulturhus i samarbeid med skoler kan føre til at man blir husmann i eget hus.
Flerbruken ble vektlagt. - Fra 1940-1990 var ofte tanken om å kombinere kino, teater og konserter. Det er dømt til å mislykkes, fastslo Ullereng.
Magnar Bråthen fra Oppegård kommune, tidligere leder av Oppegprd Janitsjar og med bred erfaring som prosjektleder for konserter, gjorde greie for hvor viktig det er å ha fleksibiliteten bygging av konsertsalen. Scenen kan utvides og reduseres etter behov ved at antall plasser i salen endres tilsvarende.
På tampen av møtet understreket Are Ølberg hvilken betydning et kulturhus vil kunne ha for Lierbyen. Han henviste til Stedsutvikling Lierbyen der et kulturhus er ett av de aller viktigste elementene. Kulturhuset er en hjørnestein for å trekke folk til Lierbyen og for at næringsdrivende kan etablere der, poengterte han.
Panelet på informasjonsmøtet. F.v.; Magnar Bråthen, Nils Gunnerud og Lars-Otto Ullereng
Les mer her på Lier kommunes hjemmeside:
http://www.lier.kommune.no/templates/Page.aspx?id=2787