- Lierbyen - stedsutvikling og kulturhus
- Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning, skriver Sverre Jan Sørensen, leder i Lierbyen Handelsforening, i dette innlegget.
Lierbyen Handelsforening (LHF) ble stiftet i 2007, hvor styrets oppgave først og fremst er å ivareta våre medlemmers interesser. I dette ligger det at vi naturligvis også er sterkt interessert i det som skjer, skal skje, og kanskje aller best BØR skje i Lierbyen. I den forbindelse har vi vært svært opptatt av prosjektet STEDSUTVIKLING LIERBYEN - vedtatt av Lier formannskap 17. november 2005.
Vi ser det positive som over tid har skjedd med tilsvarende kommunesentre som Sande, Mjøndalen, Hokksund og ikke minst Asker. Så hvorfor skulle ikke også kommunesenteret i Lier, med sine nær 24.000 innbyggere, få sin renessanse og oppblomstring?
I dette arbeid er alle aktører viktige; handelsnæringen, kundene, næringsaktører, gårdeiere, beboere, kulturentusiaster, kommunens administrasjon og våre politiske valgte representanter. LHF har med bekymring sett på utviklingen av Lierbyen, et sted som dessverre flere og flere får følelser av at dette er og blir et dødt sted.
Håpet vårt har vært, og fortsatt er, Prosjekt Stedsutvikling!
I visjonen til Prosjekt Stedsutvikling heter det at Lierbyen skal være et levende og velorganisert kommunesenter i ”Grønne Lier” - med tilgjengelighet for alle.
• Med levende menes at det skal være handels-, aktivitets-, kulturtilbud og møteplasser som tiltrekker og engasjerer mennesker med forskjellig bakgrunn og interesser fra tidlig morgen til sent på kvelden.
Blant føringer/hovedpunkter for utvikling av Lierbyen heter det:
• Lierbyen N videreutvikles for boliger, handel/service, kultur, offentlig virksomhet og attraktive aktivitets- og møteplasser.
I dette prosjektet ligger ønsket om et flerbrukshus/aktivitetshus/kulturhus.
Lier kommune har vedtatt ”Grønne Lier” som sin visjon. Visjonen skal ligge til grunn for de veivalg og prioriteringer som gjøres i årene som kommer. Mer konkret mener kommunestyret at om 30 – 40 år skal liungene kunne si (utdrag):
Vi har bevart
• trygge og aktive lokalsamfunn
• gode kår for barn og unge
Vi kan oppleve:
• nærmiljø med gode møteplasser og bred deltagelse
• flerkulturelt fellesskap
• et aktivt og mangfoldig organisasjonsliv
Vi har utnyttet ressursene slik at vi har
• ivaretatt privat initiativ og engasjerte innbyggere
• et aktivt og mangfoldig kulturliv
Vi har sett mange flotte og kreative skisser for hvordan Lierbyens nye ansikt kan bli om noen år, med bl a flotte og velorganiserte miljøgater, gatebelysning, trær, fortau, blomster, grøntanlegg, kundevennlige p-plasser etc.
Det vi også ser, og er redde for, det er at Lierbyen blir en kulisse by. Et sted hvor alt ser fint og flott ut … men dessverre ikke har noe innhold. Hvor er alle butikkene med varierte varer og produkter? Skal fine utstillingsvinduer fremdeles preges av solstudio og rullatorer? Hvor er innholdet? Hva finner vi ”bak” de nye fine fasadene?
Selvfølgelig har våre medlemmer i LHF sine ønsker om kommunesenteret Lierbyen, dette naturligvis på bakgrunn av at jo flere mennesker på stedet, jo mer handel. Som medlemmene uttrykker det:
• Fint om Lierbyen kunne være det knutepunkt i kommunen som vi alle fortjener.
• Et samlende sted for hele bygda hvor ting skjer, som man lett søker til og som man kan snakke om med positivitet.
• Når det skjer ting i sentrum vil det også være lettere å trekke til seg annen næring, som stedet sårt trenger.
• Og i hvert fall klare å holde på det som allerede er etablert på stedet.
• Trolig blir det mindre "skummelt" å starte med noe nytt i Lierbyen når man ser at det er et yrende liv her. Og det vil det jo bli. Både på dagtid og kveldstid.
• Kulturhus vil trekke mange mennesker til kommunens eget sentrum.
• Et kulturhus (flerbrukshus/aktivitetshus) kan og må brukes av alle, og til mye, alt fra konserter for den ferskeste amatør til et egnet sted for næringslivet. Her kan arrangeres utstillinger, mini messer, konferanser, lokale mannekeng-oppvisninger, kurs for kortreist mat, bedriftspresentasjoner osv.
La oss si det slik; for en dyktig kulturhusleder finnes det ingen begrensninger i hva man kan få til. Det gjelder bare å legge forholdene til rette. Og et kulturhus vil bli en viktig møteplass og et avgjørende element i morgendagens og fremtidens Lier.
For å kunne oppnå målet om et velorganisert, aktivt, levende og pulserende kommunesenter er det nå en betingelse at viktige beslutninger tas. Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning.
Lierbyen Handelsforening oppfordrer nå til at intensjonen med det som er vedtatt i prosjekt Stedsutvikling Lierbyen, blir innfridd. Og da ikke bare som et kulissested, men et stolt kommunesenter med innhold, hvor kulturhuset har sin naturlige plass!
Lier, 11. februar 2011.
Lierbyen Handelsforening
Sverre Jan Sørensen
leder