Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".
I en epost til Liernett skriver Tonje Evju følgende:
- Kulturhus eller flerbrukshus er et stort økonomisk løft for kommunen. Utgiften er så stor at den vil gi konsekvenser for annen aktivitet
Likevel er jeg litt provosert over at debatten utelukkende har blitt til ” sykehjem og skole eller kulturhus”. Saken er mer enn det.
Jeg har lyst til å prøve å gi et innblikk i hvorfor jeg synes denne saken er vanskelig.
Økonomiske kostnader ved ikke å etablere et kulturhus:
Kommunen må finne andre egnede lokaler til rockeverkstedet på Hegg eller oppgradere lokalene slik at de tilfredsstiller, blant annet, pålagte brannforskrifter.
Kostnaden er estimert til omtrent 9 mil for oppgradering. Kostnader til andre egnede lokaler er ukjent.Kommunen må ut med ca 1.mil kroner i avviklingskostnader.
Det må finnes nye alternative løsninger for kulturskolen, som er i vekst. Kostnad ukjent.
Stedsutviklingsprosjektet, som Lier politikerne har sagt ja, mister en av grunnsteinene i utviklingen. Det er nedlagt mange millioner i dette prosjektet. Jeg oppgir ikke tall,da jeg ikke husker. Uansett er mye av disse utviklingspengene da sløst bort på lik linje med eksempelvis planene til Gullaug sykehus.
Økonomiske utfordringer ved å etablere et kulturhus:
Jeg er ingen tilhenger av OPS (offentlig, privat samarbeid). Jeg synes dette ligner veldig på den gang jeg leide kjøleskap hos Thon fordi jeg ikke hadde råd til å kjøpe. Da jeg hadde leid dette i mange nok år til å kunne kjøpe det måtte jeg betale 1/3 av hva kjøleskapet kostet nytt, mens jeg i leie allerede hadde betalt det 3-doble av hva et nytt kjøleskap kostet.
OPS løsningen går ut på at private bygger og eier kulturhuset, mens kommunen leier. Denne kostnaden går på driftbudsjettet. Kostnaden er 8,6 mil. i året, og selv om man dekker inn noe ved å flytte kommunale tjenester over i kulturhuset, så blir kostnaden 6 mil i året i nye utgifter. Dette er kostnader som kommunen er bundet til over mange år.
6 millioner er mye penger over driftbudsjettet. Dette tilsvarer omtrent 10 stillinger innen heldøgns omsorg eller omtrent kostnaden ved å ta opp et lån på 60 millioner.
Innsparingskrav innen skole og omsorg 2011 – 2013:
Grunnskole 18,5 mill. / tilsvarende ca. 33 stillinger.
Omsorg 24 mill. / tilsvarende ca. 30 stillinger
Det er helt klart at kostnadene ved å etablere et kulturhus er for store sett i lys av DAGENS økonomiske situasjon.
Flere dilemma knyttet til kulturhus eller ikke kulturhus:
Lier er desentralisert i forhold til aktiviteter. Skal vi eksempelvis ha flere små bibliotek med begrenset åpningstid, eller skal vi ha et større bibliotek med lang åpningstid, større utvalg og flere aktivitet knyttet til biblioteket?
Styrking av aktivitet i nærmiljøet må gå på bekostning av styrking av Lierbyen, eller motsatt. Vi kan ikke velge både/og.
Dersom leie i det nye kulturhuset er så dyrt at lokale amatører ikke har råd til å leie, er dette et vektig argument mot.
Uorganisert ungdom har få eller ingen tilbud i Lier, mens et kulturhus kan bli et lavterskeltilbud, som på sikt er økonomisk besparende.
Dersom Lier ikke bygger opp et eget senter, så vil vi på sikt ikke være noe midtpunkt mellom Asker og Drammen.
Dersom vi skal skaffe aktivitetsplasser til psykisk utviklingshemmede så koster en slik plass i Bergen 360.000,- pr. bruker pr. år.
Dersom flere av disse kan få tilbud om aktivitetsplasser ved kulturhuset vil de faktisk bidra med ”arbeid” og bli integrert på en god måte. Dette kan være en vinn-vinn løsning.
Dersom det skal etableres et eget eldresenter/ samlingssted i Lier blir det en ny utgift, som heller kunne vært knyttet til et kulturhus.
Vi mangler faktisk sentrale lokaler til større arrangementer i Lier. For meg det jo naturlig å nevne 1. mai, hvor vi ikke har lokaler som egner seg til musikk, taler, bespisning og hygge.
Dersom vi skal ha næringsutvikling i Lier må vi legge til rette. For å selge ”grønne Lier” vil et samlingssted i form av et kulturhus være den naturlige arena for at gartnerne i Lier kan selge sine produkter.
Dersom vi ikke gjør noen grep i forhold til boligbygging, som i stor grad er leiligheter for målgruppe 50 + og god økonomi, så vil dette medføre at det blir færre arbeidsføre i Lier.
Dersom vi ikke har tilbud til unge barnefamilier (barnefamilier ser jo gjerne på skole og tilbud til barna ved valg av bolig, samt plass) når de velger, så vil Lier om 20 år bestå av flere på pensjon og trygd enn det arbeidsføre kan bære. Det nytter ikke med fine sykehjem om vi ikke har sykepleiere som kan jobbe der.
Markaturer, fiske og ski er bra, og jeg liker Eiksetra, men jeg skal innrømme at jeg også liker å sitte ved papirbredden i Drammen med en kaffe, bare for å være der. Men jeg ville jo helst vært i Lier. Der er ikke den muligheten.
Så vil vel noen si at for Lierbyen har toget gått fra for lenge siden, og kanskje det gikk da vi tapte slaget om polet, eller da Liertoppen ble etablert? Dersom vi mener at vi vil ha et kommunesenter som består av mer enn Rådhuset, Kiwi, Rema og Rimi må vi gjøre noen grep. I disse dager har vi fått melding om at banken også forsvinner fra Lierbyen.
Jeg mener at et nei til kulturhus kan være nok et steg mot en utdøende Lierbyen!
For de som lurer på hva jeg egentlig mener:
Jeg tror ikke jeg har nok mot til å satse kommunens penger på kulturhus, men jeg er alvorlig bekymret for at jeg gjør feil valg med tanke på fremtiden.