Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 105ab9a6313287d8cd0e25d1e0773fc7

Hvilket kulturhus og hvor?

- Dette spørsmålet stiller Truls Hallingstad i sitt innlegg her --

Argumentene for og mot kulturhus flagrer i fleng for tiden. Hvilket kulturhus, og hvor?

Jo, kulturhuset som skal overta halve bussterminalen i Lierbyen. Der det nå er passelig plass til de fem store bussene som samtidig befinner seg på plassen hver halvtime. De står der samtidig fordi denne terminalen er et knutepunkt med overgang for passasjerer på fire hovedlinjer: Til og fra Drammen over Amtmannsvingen eller Nøste, til og fra Sylling eller Asker, dessuten til og fra Oslo med overgang Sylling eller Nøstebussen.

Terminalen er en svært viktig del av effektiv kollektivtrafikk i bygda, og den ligger, så vidt jeg vet, på kommunal grunn. På fellesskapets og passasjerenes selveiende grunn. Jeg tar ikke stilling til kulturhus i det hele tatt før god og tilfredsstillende ny bussterminal er innregulert og med i kulturhusets totalpris. Drosjebu bør vel bygdesentret også fortsatt ha, lett tilgjengelig. På den tidligere påtenkte tomten til kulturhuset, er det planlagt Kiwibutikk.

Bussterminalen må av geografiske og praktiske grunner være sentralt i Lierbyen. Kulturhus er ikke slik avhengig av plassering for å fungere, og biblioteket kunne fått en fin beliggenhet og fine lokaler i bakerikvartalet der Coop har flyttet ut, og Posten følger.

Jeg er klar over at jeg med dette legger hodet på bødlenes blokk, men jeg argumenterer ikke mot kulturhus. Jeg argumenterer for å bevare bussplassen og drosjebua. Og tujaen. Den står som den sto da jeg var barn, et symbol på at Lierbyen tross alt fortsatt har liv.

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 27. januar 2009 07:12: Heia Lier!
Truls Hallingstad har enda en gang vist at han er mer våken enn de fleste. For ikke har jeg sett at noen andre har tenkt på det påtenkte kulturhusets negative virkning på kollektivtrafikken. Ikke tenkte jeg på det selv heller.

Kan noen av planleggerne forklare hvordan kollektivtrafikken skal unngå å bli taper - om kulturhuset blir bygget der bussterminalen er i dag.
Tirsdag 27. januar 2009 19:33: Thorleif
Bygg Kulturhuset på Kjellstad!! La det bli et signalbygg for hele distriktet og gi oss i Lier kommune noe å være stolte av! Tusenvis av bilister på E18 vil da HVER DAG se til Lier og få lyst til å gå på en av forestillingene og opptredenene og konsertene som vil fylle bygdas nye storstue. De fleste som skal bruke kulturhuset vil allikevel komme med bil...

Th.
Hennummarka
Lørdag 31. januar 2009 04:04: Kapitalistisk liung
Olav Thon som blant annet står bak "publikumsmagnetene" Sandvika Storsenter, Ski Storsenter og Strømmen Storsenter opplyser om dette på sine hjemmesider:
"Det viktigste suksesskriteriet for et kjøpesenter er beliggenhet. Olav Thon Gruppens sentre ligger strategisk plassert i områder med høy befolkningstetthet og i de fleste tilfeller i et trafikknutepunkt."

Hvorfor kan ikke dette også gjelde et kulturhus? Kulturhus på Kjellstad er ikke så dumt faktisk! Hvorfor skal absolutt alt ligge i Lierbyen?
Jeg vet (eller antar) at dette er en del av den langsiktige strategien for Lier kommune, men jeg lurer fortsatt på hvorfor.

Husker Truls Hallingstad kom med denne kommentaren (fritt etter eget minne) i saken om lokalisering av et vinmonopol i Lier:
- Hvis argumentet for et pol i Lierbyen er stedsutvikling, så burde jo faktisk polet ha blitt plassert på Tronstad i stedet.

Så hvorfor skal alt for enhver pris ligge i Lierbyen sentrum?
Med unntak av den virkelige publikumsmagneten Zita som selvfølgelig er kastet på hue og r* ut av sentrum.
Zita, det er kultur det...

PS: Jeg mener forresten at de gamle og ærverdige bygningene som ikke er i bruk på Lier sykehus kunne vært et fint kultursenter i Lier. Også er det jo i umiddelbar nærhet til Liers eneste eksisterende kultursenter, Lier bygdetun!
Søndag 1. februar 2009 19:15: Bor ikke i Lierbyen
Kulturhuset som publikumsmagnet? Glem drømmen og bruk de beskjedne midlene på kulturtiltak rundt i bygda.

Bedre det enn å forplikte seg halvveis inn i evigheten til avdrag og driftsutgifter på et hus det ikke har vært en seriøs vurdering av behovet for.
Mandag 2. februar 2009 12:06: Kultur- og Liertilhenger
Hvis kommunestyret vedtar kulturhus, må det jamen bli en suksess. Ellers skal jeg bekoste en messingplate med navnene på alle som stemte for.
Torsdag 12. februar 2009 21:29: Undrende
Til kap. liung.
Nå er vel ikke Zita kastet ut av Lierbyen.
Var det ikke Statoil som sa opp leieavtalen???
Zita kommer jo nå enda mer sentralt i Lierbyen.
Følg med.
Tirsdag 10. mars 2009 22:52: Sunde Blogg
Kulturhus i Lierbyen håper jeg er basert på det kritiske behovet selve Lierbyen har for å øke publikumsbesøket, og at det reelle behovet for et kulturhus faktisk er ordentlig vurdert. Kulturhus skaper ikke nødvendigvis kultur. Hvem skal bruke det - blir det et flerbrukshus, hva med ungdommen, hvor passer de inn i planene ?
Onsdag 6. mai 2009 17:34: Kulturvenn
Kulturhus koster. Bakerikvartalet står tomt.

De ledige lokalene i bakerikvartalet erstatter ikke alle rommene i hundrevisavmillionershuset som noen vil ha, men du verden som det ville hjelpe.

Problemet er vel bare at ingen gidder å utrede saken. Ikke engang å mene noe om den.
Lørdag 24. april 2010 15:39: Blakk liung
Ja, bygging av et eget kulturhus koster, men Bakerikvartalet står fortsatt tomt. Hvor mye plass er det egentlig man trenger i dette kulturhuset? Kunne man ikke klart med seg noe mindre plass i Bakerikvartalet?
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode